Bloomberg: Σε πέντε χρόνια οι ΑΠΕ θα είναι φθηνότερες από το αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Σε πέντε χρόνια οι ΑΠΕ θα είναι φθηνότερες από το αέριο
Yπάρχει ένα οικονομικό όριο στη διάδοση αυτών των πηγών καθαρής ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNEF Seb Henbest

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι η φθηνότερη μορφή νέας ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σήμερα.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση του BloombergNEF, η οποία τοποθετεί το σημείο καμπής σε πέντε χρόνια, όταν θα είναι πιο ακριβό το να λειτουργήσει μια υπάρχουσα μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο σε σχέση με την κατασκευή νέων ηλιακών ή αιολικών πάρκων.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τα συμπεράσματα άλλων ερευνών οι οποίες αναλύουν τους λόγους ανάπτυξης των ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η ηλιακή ενέργεια αρχίζει να «αποκαθηλώνει» τον άνθρακα ως τη φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, υπάρχει ένα οικονομικό όριο στη διάδοση αυτών των πηγών καθαρής ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNEF Seb Henbest στο ετήσιο συνέδριο της ερευνητικής ομάδας στο Λονδίνο στην αρχή της εβδομάδας: σε κάθε χώρα θα φθάσουμε σε ένα σημείο κορεσμού επειδή η τεχνολογία δεν θα μειώνει πλέον το κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τη λειτουργία του υπάρχοντος στόλου παραγωγής θερμότητας.

Αυτοί οι περιορισμοί υποδηλώνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα κερδίσουν περισσότερο από το 70% και το 80% της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Ακόμη και στην Ευρώπη, η οποία έχει μερικές από τις πιο στοχευμένες πολιτικές που ενθαρρύνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθαρρύνει τα ορυκτά καύσιμα, η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι απίθανο να ξεπεράσουν το 80% της προσφοράς.

Από αυτό το επίπεδο διείσδυσης «απέχει ακόμη πολύ σχεδόν κάθε αγορά από αυτές που εξετάζουμε», δήλωσε ο Henbest σε μια παρουσίαση που περιγράφει τα πρώτα ευρήματα της νέας ενεργειακής προοπτικής της BNEF, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί πλήρως αργότερα αυτόν τον μήνα. «Δεν πρόκειται να φτάσουμε σε αυτά τα όρια σύντομα», σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ η έρευνα κάνει αναφορές και στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όπως φαίνεται, η ναυτιλιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει κινδύνους από την πράσινη επανάσταση
Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει μια σειρά βιομηχανιών, ιδίως εκείνων που ανήκουν στο ναυτιλιακό κλάδο. Για το ένα τρίτο των μιλίων φορτίου που μεταφέρονται χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα και το 70% αυτού του τμήματος είναι πετρέλαιο, εκτιμά η BNEF.

Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λαμβάνουν μερίδιο αγοράς από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, οι ναυτιλιακές εταιρείες που παραδίδουν αυτά τα καύσιμα και τη διατηρούν τροφοδοτούμενη με μηχανήματα και αγωγούς θα υποφέρουν επίσης.

«Υπάρχει πιθανώς μια μείωση της ζήτησης για τη ναυτιλία και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερες εκπομπές», δήλωσε ο Henbest.

Περισσότερη ισχύς για σπίτια

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για τη θέρμανση σπιτιών και ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια και εκπομπές, σύμφωνα με την έκθεση.

Η χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος καταναλώνει έως και τρεις φορές λιγότερη ενέργεια από έναν συμβατικό κινητήρα καύσης, δήλωσε η BNEF.

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η BNEF εκτιμά ότι ο άνθρακας είναι επίσης ένας από τους πιο αναποτελεσματικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το 65% της ενέργειας χάνεται κατά τη διαδικασία καύσης του καυσίμου. Η ενέργεια που χάνεται κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο είναι σχεδόν μηδενική.

Το αποτέλεσμα, λέει η BNEF, είναι ότι εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο του ενεργειακού μείγματος, ο κόσμος θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider