Το αμερικανικό LNG εκτόπισε τις ρωσικές εισαγωγές αερίου στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το αμερικανικό LNG εκτόπισε τις ρωσικές εισαγωγές αερίου στην Ελλάδα
Το αμερικανικό αέριο αντιπροσωπεύει το 50% των προμηθειών LNG.

Το φθηνό αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εκτόπισε τις ρωσικές εισαγωγές μέσω αγωγών όπως καταδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία από την S&P Global Platts Analytics.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts Analytics, οι προμήθειες LNG προς την Ελλάδα έφτασαν τα 1,9 δισ. κυβικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο, σχεδόν διπλάσια από τον όγκο που εισήχθη το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μάλιστα, οι εισαγωγές αμερικανικού LNG σχεδόν τετραπλασιάστηκαν στο 1 δισ. κυβικά μέτρα και αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών προμηθειών.

Αν η προμήθεια διατηρηθεί με παρόμοιο ρυθμό κατά το β’ εξάμηνο του έτους, οι ελληνικές εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να φθάσουν σχεδόν τα 2,8 δισ. κυβικά μέτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Platts Analytics, το LNG θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δριμύτερο ανταγωνισμό από το αέριο αγωγών αργότερα μέσα στο έτος, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν νέες προμήθειες να ξεκινήσουν από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου το τέταρτο τρίμηνο (αγωγός TAP).

«Η ελληνική ζήτηση για LNG είναι υψηλή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τη χώρα να προμηθεύεται φθηνά φορτία στη σποτ αγορά αντί για ακριβότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία και την Τουρκία», δήλωσε ο αναλυτής του Platts Analytics, Luke Cottell.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους προμηθευτές, οι παραδόσεις από το Κατάρ αυξήθηκαν επίσης, ενώ οι εξαγωγές προς την Ελλάδα από μακροχρόνιους προμηθευτές Αλγερία και Νιγηρία ήταν σταθερές από έτος σε έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom (η οποία προμηθεύει με αέριο την Ελλάδα μέσω της ΔΕΠΑ και της Μυτιληναίος), οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 7% στα 690 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider