Πέντε «παίκτες» για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε «παίκτες» για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη
Το έργο των 200 μεγαβάτ, είναι το μεγαλύτερο από τα τρία τμήματα του  project των 230 μεγαβάτ  που έχει σχεδιάσει η ΔΕΗΑΝ.

Πέντε «παίκτες» μπαίνουν τελικά στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση της κατασκευής του μεγάλου project της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, ισχύος 200 μεγαβάτ. Η χωροθέτησή του το τοποθετεί στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης.

Για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει και τη σύνδεση του πάρκου με δύο υποσταθμούς 150kV), ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες Resinvest, AVAX, ARCHIRODON και METKA-EGN καθώς και η κοινοπραξία Sunel UK - Shanghai Electric Hong Kong. Ο τελικός ανάδοχος που θα επιλεγεί θα «τρέξει» τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση καθώς και τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Το έργο των 200 μεγαβάτ, είναι το μεγαλύτερο από τα τρία τμήματα του project των 230 μεγαβάτ που έχει σχεδιάσει η ΔΕΗΑΝ. Μάλιστα χθες, η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με τη ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή του ενός εκ των τριών πάρκων, εκείνου των 15 MW, το οποίο περιλαμβάνει και δικό του υποσταθμό. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα πέσουν και οι υπογραφές με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ), για το άλλο τμήμα, επίσης 15 MW, το οποίο θα διαθέτει ηλιακούς ιχνηλάτες και υποσταθμό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗΑΝ, τα δύο μικρότερα τμήματα του έργου θα μπουν άμεσα σε κατασκευαστική φάση. Το budget για τα δύο αυτά έργα ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ (10 εκατ. και 11,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Όσον αφορά στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των 50 μεγαβάτ της δεύτερης ενεργειακής περιοχής της χώρας που παίρνει τον δρόμο της απολιγνιτοποίησης, δηλαδή της Μεγαλόπολης, αναμένεται ότι θα εκκινήσουν έως τα τέλη Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο έργο ΑΠΕ σχεδιάζεται να λειτουργήσει βάσει του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου – στόχου, δηλαδή του περίφημου target model, επιδιώκοντας διμερή συμβόλαια προμήθειας ρεύματος, πιθανώς και με τη μητρική εταιρεία της ΔΕΗΑΝ, δηλαδή τη ΔΕΗ, η οποία παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στη προμήθεια ρεύματος στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider