Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συζήτηση της ΗΑΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συζήτηση της ΗΑΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση
Η διαδικτυακή συζήτηση της ΗΑΕΕ διενεργήθηκε με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της αγοράς, και ειδικών του χώρου της ενέργειας.

Η διαδικτυακή συζήτηση της ΗΑΕΕ, με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της αγοράς, και ειδικών του χώρου της ενέργειας, επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής αλλά και στο φιλόδοξο στόχο της πλήρης απένταξης του λιγνίτη από το εγχώριο σύστημα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Κωστής Μουσουρούλης

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης παρουσίασε τα βήματα και τους κεντρικούς άξονες, στους οποίους θα βασιστεί η μετάβαση της απολιγνιτοποίησης αναφέροντας πως το πολυδιάστατο και πολύπλοκο έργο του μετασχηματισμού – διαφοροποίησης βασίζεται στους άξονες της διαφοροποίησης της ενεργειακής ταυτότητας των λιγνιτικών περιοχών, της προώθησης της απασχόλησης και της αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων.

Ο κ. Μουσουρούλης επισήμανε πως το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και πως αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για στροφή προς τη χρήση καθαρής ενέργειας αλλά και για την επίτευξη ενός στόχου που δεν θα έχει χαμένους. Επίσης, επανέλαβε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη έχουν αυξηθεί σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, στα οποία προστίθενται πόροι οι οποίοι θα μοχλευτούν από το πρόγραμμα Invest EU, καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα έργο που επιζητά τη συνεργασία πολλών φορέων, οι οποίοι μέσω των μηχανισμών, τη μελέτη παλαιότερων πλάνων και δράσεων, καθώς και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εφικτό να έρθει εις πέρας».

Ιωάννης Κοπανάκης

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Κοπανάκης επισήμανε πως η επιχείρηση άρχισε την απολιγνιτοποίηση από το 2011 και πως θα συνεχίσει με στόχο το 2021 να έχουν αποσυρθεί 12 λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, και την περίοδο 2022-2023 να έχει επιτευχθεί ολική επίτευξη αποστροφής από τις λιγνιτικές μονάδες και κατ’ επέκταση την εξοικονόμηση €400 εκ. από το 2023 και έπειτα.

Ο κ. Κοπανάκης, επίσης, ανέφερε πως το κόστος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έχει εκτοξευτεί λόγω εκπομπών CO2 στα 90 €/ΜWh με την εταιρεία να υφίσταται ζημιά της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ενώ στην ερώτηση γιατί αυτές δεν κλείνουν άμεσα σημείωσε πως λαμβάνονται υπόψη η τηλεθέρμανση των πόλεων στις λιγνιτικές περιοχές, η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων και η ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα.

Τέλος, ο κ. Κοπανάκης τόνισε πως η επιχείρηση δεν φεύγει από τις περιοχές αυτές, αλλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται εκεί. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των εδαφών ορυχείων και σταθμών παραγωγής, δραστηριότητα που θα εξασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ στις εκτάσεις αυτές θα εγκατασταθούν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει εξαγγείλει η επιχείρηση τόσο στην Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη.

Γιώργος Κασαπίδης

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης ως την πιο ισχυρή πρόκληση για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, δεδομένου ότι το 50% της οικονομίας της περιοχής συνδέεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις ο κ. Κασαπίδης ζήτησε το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης να τεθεί σε εφαρμογή πριν την απώλεια των θέσεων εργασίας από την δραστηριότητα της ΔΕΗ που είναι προδιαγεγραμμένη. Εκτίμησε, δε, ότι θα χαθούν 5.000 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη ο οποίος σήμερα δημιουργεί εισόδημα ύψους 1 δισ. ευρώ στην περιοχή.

Κώστας Ανδριοσόπουλος

Ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ανδριοσόπουλος σημείωσε πως όλη η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι κρίσιμη, καθώς σε αυτήν υπάρχουν πολλά έργα ανάπτυξης και υποστήριξης του δικτύου φυσικού αερίου στρατηγικής σημασίας, όπως ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός TAP. Παράλληλα, επισήμανε πως η θέρμανση θα καλυφθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου, ενώ με τα κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσουν να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που θα έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Χάρης Δούκας

Ο κ. Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ και Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΕΕΕΕ, έχρισε την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας ως προτεραιότητα. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε ένα καθαρό αποτέλεσμα: λιγότερες ενεργειακές ανάγκες σε κάθε σπίτι, οι οποίες καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ιδιοπαραγωγή καθαρής ενέργειας. Δηλαδή, οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές παράγουν, αποθηκεύουν και καταναλώνουν την καθαρή ενέργεια, και, αν τους περισσεύει, την πωλούν και διαμοιράζονται τα κέρδη. Η πρόταση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την δημιουργία τοπικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν αυτό το μεγάλο κύμα ριζικής ενεργειακής ανακατασκευής. Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο το ενεργειακό brand name της περιοχής της Μακεδονίας μπορεί να εκσυγχρονιστεί. Από συγκεντρωτικό και βασισμένο σε ορυκτά καύσιμα, σε διεσπαρμένο, βασισμένο στην καθαρή ενέργεια, και συμμετοχικό, με τον πολίτη στον επίκεντρο.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider