Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον πόλεμο τιμών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον πόλεμο τιμών
Ο πόλεμος τιμών συντέλεσε στο να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου κατά το ήμισυ σε σχεδόν 25 δολάρια το βαρέλι.

Πιέσεις στη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο και να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά ενέργειας ασκούν οι ΗΠΑ.

Ο Mike Pompeo, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έκανε νύξεις για το θέμα πριν από τη συνάντηση των ηγετών της G20 την Πέμπτη, και αυτή η τοποθέτηση αποτελεί την πιο άμεση μέχρι στιγμής έκκληση της Ουάσινγκτον προκειμένου να τερματιστεί μια αντιπαράθεση η οποία είχε καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.

H κατάρρευση των τιμών πετρελαίου έχουν μεταξύ άλλων άμεσο αντίκτυπο στην ακριβότερη παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ. Aνώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι πολλές εταιρείες πετρελαίου και μέλη του Κογκρέσου έχουν ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ να παρέμβει. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η υπερβολική παραγωγή πετρελαίου (για την οποία έχει δεσμευθεί η Σαουδική Αραβία) «επιδεινώνει» τις υπάρχουσες προκλήσεις, καθώς οι αρχές προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πανδημία.

Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή έχει ως στόχο να πλημμυρίσει την αγορά πετρελαίου και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε μια εποχή που η ζήτηση είναι ήδη πτωτική.

Ωστόσο, η πολιτική του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει αντιμετωπίσει σοβαρές επικρίσεις σε πολλές πρωτεύουσες για τις ζημιές που έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο στους παραγωγούς πετρελαίου, τόσο σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν πιστωτική κρίση και αυξανόμενες απώλειες θέσεων εργασίας, όσο και σε φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως το Ιράκ, το Ομάν και τη Νιγηρία.

Υποχωρεί το πετρέλαιο

Ο πόλεμος τιμών συντέλεσε στο να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου κατά το ήμισυ σε σχεδόν 25 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο σε 17 χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την «επίθεση» στις αρχές του μήνα, αφού η Ρωσία, ο εταίρος της στη λεγόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ +, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πραγματοποίηση βαθύτερων περικοπών παραγωγή για την υποστήριξη των τιμών. Σε απάντηση, το βασίλειο δήλωσε ότι θα ανοίξει τις «κάνουλες» για να αποδείξει την ισχύ του στην αγορά.

Ωστόσο, η απόφαση λήφθηκε πριν καταστεί σαφές πόσο άσχημα θα έπληττε την παγκόσμια ζήτηση η πανδημία. Μια πηγή της Σαουδικής Αραβίας εξοικειωμένη με την ενεργειακή πολιτική του βασιλείου παραδέχτηκε την κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου - η οποία σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25% .

Η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική εξάντλησης της αποθήκευσης σε λίγες εβδομάδες, καθώς η σοβαρότερη πτώση της ζήτησης στην ιστορία συμπίπτει με την αύξηση των προμηθειών.

Ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πτώχευση ενώ η παραγωγή αναμένεται να πέσει απότομα τους επόμενους 18 μήνες αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, απειλώντας τον στόχο του Τραμπ για την αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία.

Η δημόσια πίεση της Ουάσιγκτον θέτει τη Σαουδική Αραβία σε δύσκολη θέση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απαίτηση από τον σημαντικότερο σύμμαχό της.

Η αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας σε μια εποχή που ο Ριάντ έχει την προεδρία της G20 καθιστά τη θέση της ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι περισσότεροι ηγέτες της G20 προσπαθούν να αποτρέψουν την παγκόσμια κατάρρευση.

Με πληροφορίες από τους Financial Times

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider