Την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου με εκτιμώμενα αποθέματα που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχάνι, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα αυτά θα προστεθούν στο υπάρχον δυναμικό, το οποίο σήμερα είναι 150 δισεκατομμύρια βαρέλια.

«Λέω στον Λευκό Οίκο ότι κατά την περίοδο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της πώλσης ιρανικού πετρελαίου, οι εργαζόμενοι και οι μηχανικοί της χώρας μπόρεσαν να ανακαλύψουν 53 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε ένα μεγάλο κοίτασμα», δήλωσε στέλνοντας ένα μήνυμα με νόημα προς πάσα κατεύθυνση ο Ροχανί.

Ο πρόεδρος του Ιράν δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το πόσο γρήγορα θα αρχίσει να αναπτύσσεται το κοίτασμα. Αυτή τη στιγμή, το Ιράν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου που παράγει ήδη στο εξωτερικό λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και αυτό σύντομα θα το αναγκάσει να αρχίσει να μειώνει την παραγωγή - αν δεν έχει αρχίσει ήδη - καθώς εξαντλείται η δυνατότητα αποθήκευσης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΠΕΚ , το Ιράν αντλούσε 2,16 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινά το Σεπτέμβριο, μειωμένο κατά 34.000 μονάδες βάσης από τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι επίσης κάτω από ένα μέσο όρο των 3,55 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2018 και των 3,81 εκατ.  το 2017.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωστόσο, το Ιράν βρίσκει τρόπους να εξάγει το αργό του, χρησιμοποιώντας τις θαλάσσιες μεταφορές , όπου το αργό πετρέλαιο εκφορτώνεται από τα μεγάλα δεξαμενόπλοια σε μικρότερα πλοία και παραδίδεται στους αποδέκτες.