Σήμα κινδύνου για τη ΔΕΗ λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πώληση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμα κινδύνου για τη ΔΕΗ λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πώληση
Οι ελεγκτές της E&Y προειδοποιούν για «ουσιώδη αβεβαιότητα, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΔΕΗ να συνεχίσει τη δραστηριότητά της εκφράζει η έκθεση των ελεγκτών της Ernst & Young λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των μονάδων.

Η έκθεση ελέγχου κάνει αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2018 σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας και του ομίλου κατά την εξεταζόμενη χρήση, υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα». Η E&Y κάνει λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» εκπέμποντας ουσιαστικά σήμα κινδύνου για την μελλοντική δραστηριότητα της επιχείρησης.

Ο αντίκτυπος της έκθεσης ελέγχου της E&Y είναι άμεσος στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σφυροκοπείται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Λίγα λεπτά πριν τις 14:00, η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει απώλειες 15%, ενώ νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί 20%. Χθες, Μεγάλη Τρίτη η μετοχή έκλεισε με πτώση 11,75%.

Στον αντίποδα των αρνητικών προβλέψεων και εν μέσω της δεύτερης προσπάθειας πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, το ΔΣ της ΔΕΗ προχώρησε την Τρίτη στην έγκριση της σύμβασης αγοραπωλησίας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων (SPA), περιλαμβάνοντας όρους οι οποίοι θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στο SPA όπως είχε προαναγγείλει η ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται όρος όπως είναι ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών (risk sharing), την ένταξη του οποίου τελικά δεν αποδέχθηκε ούτε και η Κομισιόν.

Όσον αφορά στα ΑΔΙ, υπάρχει πρόβλεψη η οποία τοποθετεί το ανώτατο όριο τιμών προσφοράς στις 40.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αν τα ανώτατα όρια είναι μικρότερα τότε θα γίνει μια έκπτωση του τιμήματος κατά το ποσόν που υπολείπεται. Παράλληλα, αν εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν εγκριθεί από την Κομισιόν ο Μηχανισμός, τότε προβλέπεται η επιστροφή ποσού ίσου με το 30% του τιμήματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη αυτή προσπάθεια πώλησης των μονάδων φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν τα ακόλουθα έξι ενδιαφερόμενα μέρη:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD

3. SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιχείρηση προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 6 ή 8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Συνεχίζονται τα πυρά από τη ΝΔ

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Σε συνέχεια των δηλώσεων του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, ο οποίος εξέφρασε το «σοκ και δέος» του για τις ζημιές της ΔΕΗ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ΔΕΗ, οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την παρέλαβε με 90 εκατομμύρια κέρδη και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, αφήνει πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider