Η αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας, ο στόχος του Πάσχα και οι αλλαγές στην αγορά

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας, ο στόχος του Πάσχα και οι αλλαγές στην αγορά
Ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα και στην Πάτρα όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και στη Θεσσαλονίκη με click away.

Με τήρηση των μέτρων εντός των καταστημάτων αλλά και με μέτρια αγοραστική κίνηση, κύλησε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. Αυτή είναι η εικόνα από την αγορά που περιγράφουν στελέχη του κλάδου αλλά και του αρμόδιου υπουργείου ενώ από σήμερα τα καταστήματα ανοίγουν και στην Πάτρα όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Kλειστά εξακολουθούν να μένουν μόνο στην Κοζάνη.

«Ο εμπορικός κόσμος της χώρας τηρεί τα μέτρα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Κυριακή στο Open, επισημαίνοντας ότι «ενώ κάναμε χιλιάδες ελέγχους στα εμπορικά καταστήματα, δεν βρήκαμε καμία παράβαση».

Όσον αφορά στις εικόνες από το Σάββατο στην Ερμού όπου παρατηρήθηκε πολύ αυξημένη κίνηση των πολιτών, όπως επισημαίνεται, επρόκειτο περισσότερο για κόσμο που έκανε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας παρά για καταναλωτές που ψώνιζαν.

Αγωνία για τον πασχαλινό τζίρο

Ο στόχος των εμπόρων, μετά την υποτονική κίνηση της πρώτης εβδομάδας είναι σιγά σιγά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα να τονωθεί η αγορά αλλά και να συνεχιστεί η καλή εικόνα από πλευράς τήρησης των μέτρων ώστε μην υπάρξει πισωγύρισμα στη λειτουργία των καταστημάτων. Σημειώνεται ο πασχαλινός τζίρος, σε εποχές προ Covid έφτανε κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ ενώ για φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στη λειτουργία των καταστημάτων (ραντεβού, click away και click inside) δεν υπάρχουν προβλέψεις σχετικά με το που μπορεί να κυμανθεί.

Οι μέθοδοι click away και click inside πάντως θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή υπήρξε εισήγηση από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με την παύση των ραντεβού. Όπως επεσήμανε σχετικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου η πρόταση συζητήθηκε αλλά κρίθηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, στην προσπάθεια που γίνεται να αποτραπεί ο συνωστισμός συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Αρνητική ήταν επίσης η εισήγηση της Επιτροπής και για τα εμπορικά κέντρα που θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα κλειστά.

Η αλλαγή στον αριθμό των καταναλωτών εντός καταστήματος

Με ικανοποίηση ωστόσο δέχθηκαν οι μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα την απόφαση να αρθεί το πλαφόν των 20 ατόμων εντός των καταστημάτων ανεξαρτήτως τ.μ. του χώρου. Έτσι από σήμερα για αγορές με τη μέθοδο click inside ο αριθμός των καταναλωτών που βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στο κατάστημα θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα τ.μ. Συγκεκριμένα, για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ, ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τ.μ. ενώ για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ, για κάθε 100 τ.μ πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα.

Μετά την αλλαγή αυτή και εφόσον πλέον τα μεγάλα καταστήματα θα μπορέσουν να υποδεχθούν περισσότερους πελάτες αρκετές επιχειρήσεις αναμένεται να τροποποιήσουν και τη λειτουργία τους σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται για παράδειγμα ότι η Jumbo περιόρισε τον χρόνο παραμονής των καταναλωτών στη μισή ώρα, το πολυκατάστημα Attica λειτούργησε μόνο στο ισόγειο ενώ η ΙΚΕΑ αποφάσισε να μην εφαρμόσει το click inside στα μεγάλα της καταστήματα. Ήδη η αλυσίδα ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 13 Απριλίου οι αγορές θα γίνονται και με click inside και στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, ΙΚΕΑ Κηφισός, ΙΚΕΑ Θεσσαλία & ΙΚΕΑ Ιωάννινα, ενώ με click away θα λειτουργήσει το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

ΙΚΕΑ: Ανοίγουν και με click inside μετά την άρση του πλαφόν των 20 ατόμων

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στο λιανεμπόριο - Σε ποιες περιοχές ανοίγει, πώς θα λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider