Το στοίχημα των εκπτώσεων για το λιανεμπόριο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το στοίχημα των εκπτώσεων για το λιανεμπόριο

Καταστροφικό για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζουν οι έμποροι το ενδεχόμενο να χαθεί η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι μέχρι τις 11 Ιανουαρίου σταματάει το click away στα καταστήματα.

Οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν την ημέρα που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις αναμένεται να επανέλθει η αγορά στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε τις γιορτές, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, η ανησυχία για τον εμπορικό κόσμο είναι μεγάλη καθώς όπως έχει φανεί, τα δεδομένα εν μέσω πανδημίας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει το ενδεχόμενο εκτός από τo click away, οι αγορές να γίνονται και με τους πελάτες να μπαίνουν στα καταστήματα έπειτα από ραντεβού, λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε η αναστολή και της δυνατότητας παράδοσης εκτός καταστήματος.

Οι έμποροι που εδώ και αρκετούς μήνες βιώνουν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και είδαν το μεγαλύτερο ποσοστό του χριστουγεννιάτικου τζίρου να χάνεται, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να απολέσουν ακόμη μία σημαντική περίοδο για την αγορά. Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι ο τζίρος του Δεκεμβρίου ήταν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ συνολικά με τα καταστήματα να καταγράφουν το 10% έως 35% του τζίρου των προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά στην απόφαση να «παγώσει» το click away, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ τη Δευτέρα, σημείωσε πως «αποφασίσαμε να θυσιάσουμε μια μέτρια έως κακή εβδομάδα για το εμπόριο ώστε να πιέσουμε την πανδημία» και πρόσθεσε πως αν όλα πάνε καλά, στις 11 Ιανουαρίου θα επιστρέψουμε σε ό,τι ίσχυε μέχρι το Σάββατο.

Εκπτώσεις με click away στο καλό σενάριο

Οι έμποροι από την πλευρά τους, τηρούν μεν στάση αναμονής ευελπιστώντας ότι τα αυστηρά μέτρα θα διαρκέσουν μόνο μία εβδομάδα, κρούουν ωστόσο καμπανάκι κινδύνου πως δεν πρέπει να χαθεί για την αγορά ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων, με τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα στα ράφια. Αν και οι ίδιοι, εξέφραζαν την ελπίδα να μπορούν να δέχονται τους πελάτες και εντός του καταστήματος (click inside), σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με το click away, εφόσον βέβαια όλα εξελιχθούν με βάση το καλό σενάριο.

O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης πάντως μιλώντας στο insider.gr είχε αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο οι έμποροι να ζητήσουν μετάθεση των εκπτώσεων σημειώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα εσωτερική έρευνα ανάμεσα στα 2.500 μέλη του συλλόγου προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το εάν επιθυμούν να γίνει το σχετικό αίτημα.

Σημειώνεται τέλος πως η ΓΣΕΒΕΕ, το απόγευμα της Δευτέρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινωθήκαν αιφνιδιαστικά, έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Οι φτωχές επιδόσεις αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων, την εξαντλητική ιχνηλάτηση και τα συστηματικά τεστ για τον Covid-19, έχουν οδηγήσει στην επιβολή ανορθόδοξων ρυθμίσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων (πχ clickaway), στην άρση και εκ νέου επιβολή οριζόντιων περιορισμών (lockdown ακορντεόν) που έχουν κουράσει και κλονίσει την πίστη των πολιτών. Επιπλέον, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι διάχυτη η αίσθηση πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται στοχεύουν περισσότερο στην εξασφάλιση των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και παράλληλα τον μεγαλύτερο εργοδότη» πρόσθεσε η ΓΣΕΒΕΕ ζητώντας να ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης, αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, «οι οποίες αποτελούν τον βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής κάτι που συστηματικά υποτιμάται ως προς τις επιπτώσεις του στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς για την αναστολή του click away

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider