Η πρώτη αντίδραση της αγοράς για την αναστολή του click away

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρώτη αντίδραση της αγοράς για την αναστολή του click away

Με προβληματισμό υποδέχθηκε ο εμπορικός κόσμος την απόφαση για αναστολή έως τις 11 Ιανουαρίου των δραστηριοτήτων που είχαν επιτραπεί στις γιορτές, την οποία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα οι έμποροι που μέσα στον Δεκέμβριο μπόρεσαν έστω και ως έναν βαθμό να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους με την μέθοδο του click away εκφράζουν την ελπίδα τα αυστηρά μέτρα να διαρκέσουν μόνο μία εβδομάδα.

Σημειώνεται πως ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από αύριο, Κυριακή, στις 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, αναστέλλεται το click away και σταματούν οι εμπορικές δραστηριότητες όπως τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, τα ΚΤΕΟ αλλά και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

«Ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για το λιανεμπόριο. Μακάρι να κρατήσει μόνο για μία εβδομάδα και ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα ανοίξουν εκ νέου τα καταστήματα» σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Ο κ. Καφούνης εκτιμά ότι ο τζίρος του Δεκεμβρίου για το λιανεμπόριο που λειτούργησε κατά τη διάρκεια των εορτών με τη μέθοδο του click away ήταν 1,5 δισ. ευρώ συνολικά και τα καταστήματα έκαναν το 10% έως 35% του τζίρου των προηγούμενων ετών, ανάλογα με τον κλάδο.

«Δεν είναι μία θετική εξέλιξη για την αρχή του έτους» επισημαίνει στο insider.gr από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει αυτή η εβδομάδα ώστε στη συνέχεια τα καταστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά, όχι μόνο με τη μέθοδο του click away αλλά και με αγορές εντός των καταστημάτων.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ακόμη ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να είχε εφαρμοστεί ένα πιο «αυστηρό» lockdown τον Νοέμβριο ώστε ενδεχομένως να μην είχαμε φτάσει σε οριακή κατάσταση μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, μία περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας οι δραστηριότητες οι οποίες αναστέλλονται από την Κυριακή θα επανέλθουν σε λειτουργία στις 11 Ιανουαρίου όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Aπό την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το άνοιγμα της εστίασης υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εκτός συζητήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider