Αυξητική η πορεία των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξητική η πορεία των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ

Σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία πενταετία καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη/επισκόπηση της οινικής αγοράς της χώρας που επεξεργάστηκε το Εμπορικό Γραφείου του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η αξία των εξαγωγών ελληνικού κρασιού ανήλθαν στα 12,4 εκατ. ευρώ το 2017, ενισχυμένη κατά 49%
σε σχέση με το 2012, ενώ, στο ίδιο διάστημα παρουσίασε αύξηση κατά 15% ο όγκος πωλήσεων, ο οποίος έφτασε στα 2,36 εκατ. κιλά στο 2017.
Αξιοσημείωτη είναι εξάλλου η αύξηση κατά 28% της τιμής εξαγωγής σε βάθος δεκαετίας. Το 2017 ανήλθε στα 5,3 ευρώ ανά κιλό έναντι 4,15 ευρώ ανά κιλό το 2007. Συγκριτικά με το 2016, οι εξαγωγές του 2017 εμφανίζουν αύξηση κατά 14,7% σε αξία, κατά 5,5% σε όγκο και κατά 8,7% στην τιμή.

Τα ελληνικά κρασιά καταγράφουν αρκούντως ικανοποιητική αναλογία τιμής ανά κιλό, ιδίως συγκριτικά με άλλους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών.

Η παραπάνω εικόνα αποδίδεται, σε τρεις βασικούς παράγοντες:

1) Στη διεύρυνση του δικτύου premium εστιατορίων ελληνικής κουζίνας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα των δύο Ακτών, όπου προσφέρονται ελληνικής προελεύσεως οίνοι, ως ιδανική συνοδεία υψηλής γαστρονομικής ποιότητας εδεσμάτων.

2) Στην αύξηση των τουριστικών ροών από τις Η.Π.Α. στην Ελλάδα, με δημοφιλέστερους προορισμούς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, το «Ασύρτικο» της οποίας αποτελεί τον βασικό πολιορκητικό κριό διείσδυσης γηγενών ποικιλιών ελληνικής
προέλευσης στις Η.Π.Α.

3) Στη συνεχή εξοικείωση του αμερικανικού καταναλωτικού κοινού με διατροφικά προϊόντα που φέρουν στην επιγραφή/προέλευσή τους τον όρο “Greek”, ως απόρροια της τεράστιας επιτυχίας του “Greek yogurt” (στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι) και

4) Στην πολύ καλή οργάνωση και το θετικό αποτύπωμα των Προγραμμάτωνπροβολής – προώθησης ελληνικών οίνων που υλοποιεί αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια στις Η.Π.Α. η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εμπορικό Γραφείο αναφέρεται στην ανάγκη διεύρυνσης και βέλτιστης αξιοποίησης των σχετικών κονδυλίων προβολής-προώθησης των ελληνικών κρασιών που διατίθενται από ευρωπαϊκούς, κυρίως, πόρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider