Νταν Πράις: «Η φιλανθρωπία είναι ένα κόλπο Δημοσίων Σχέσεων» - Αυξήστε τον ελάχιστο μισθό

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νταν Πράις: «Η φιλανθρωπία είναι ένα κόλπο Δημοσίων Σχέσεων» - Αυξήστε τον ελάχιστο μισθό
Ο μέσος δισεκατομμυριούχος δωρίζει σε φιλανθρωπίες μικρότερο ποσοστό από τα χρήματα του, από ότι ο μέσος μη-δισεκατομμυριούχος.

Το 2015 «χύθηκε πολύ μελάνι» για τον Νταν Πράις, τον δισεκατομμυριούχο που αύξησε τον ετήσιο βασικό μισθό όλων των εργαζομένων στην εταιρεία του στις 70.000 δολάρια (από 50.000 δολάρια), εν μία νυκτί.

Σήμερα, ο CEO της Gravity Payments γράφει και πάλι πρωτοσέλιδα αποκαλώντας τη φιλανθρωπία ένα «κόλπο» για καλές Δημόσιες Σχέσεις (PR). Για την ακρίβεια, με ένα tweet του, αναφέρεται στους πλούσιους που δίνουν χρήματα σε φιλανθρωπίες «για να λάβουν διθυραμβικά άρθρα, ένα νοσοκομείο με το όνομα τους και σημαντικές διαγραφές φόρων», «χάρη σε ένα από τα μεγαλύτερα PR κόλπα του καπιταλισμού».

Ενώ τονίζει πως ο μέσος δισεκατομμυριούχος δωρίζει σε φιλανθρωπίες μικρότερο ποσοστό από τα χρήματα του, από ότι ο μέσος μη-δισεκατομμυριούχος.

Οι δηλώσεις του Πράις έρχονται μετά την πρόσφατη νέα κατάταξη των μεγαλύτερων φιλανθρώπων του 2020, η οποία περιλαμβάνει δωρητές όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι mega-δισεκατομμυριούχοι δέχονται κριτική για τα ποσά που παραχωρούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς τα ποσά αυτά αποτελούν εξαιρετικά μικρό ποσοστό της αύξησης που κατέγραψαν οι προσωπικές τους περιουσίες. Ειδικά εν μέσω πανδημίας Covid-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του 'Giving USA', ο μέσος Αμερικανός προσφέρει περίπου το 2% σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κάθε χρόνο. Ποσοστό διπλάσιο από το 1% που δίνει ο μέσος δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ.

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Νταν Πράις

Μια σειρά από προσωπικές εμπειρίες το 2015, οδήγησαν τον Πράις στην απόφαση να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό όλων των εργαζομένων του, οποίοι εκείνη την περίοδο ήταν 120. Όμως δεν έμεινε εκεί.

Ο Πράις προχώρησε επίσης στην πώληση σχεδόν όλων των μετοχών του, στη ρευστοποίηση των συνταξιοδοτικών του λογαριασμών και στην υποθήκη δύο ακινήτων. Κινήσεις που προκάλεσαν έκπληξη. Τα χρήματα που συγκέντρωσε ανήλθαν σε περίπου 3 εκατ. δολάρια και όλα επενδύθηκαν εκ νέου στα ταμεία της Gravity Payments. Ως CEO και κάτοχος του πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρείας, ο Πράις δεν έμεινε «άφραγκος», όμως αν η εταιρεία του καταρρεύσει, το ίδιο θα συμβεί και στην προσωπική του περιουσία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν από μισθό σε μισθό, οπότε πώς εγώ 'χρειάζομαι' αποταμιεύσεις για 10 χρόνια εξόδων; ...Η εξάρτηση από έναν μετριασμένο μισθό δεν ειναι κακή. Θα με βοηθήσει να μείνω επικεντρωμένος στους στόχους μου». - Νταν Πράις

Εν μέσω πανδημίας Covid-19, η Gravity Payments είδε τα έσοδα της να μειώνονται κατά 50% και ο Πράις δήλωσε πως κατάφερε να αποφύγει τις απολύσεις εργαζομένων ζητώντας από τους εργαζομένους του να δεχτούν προσωρινές περικοπές αποδοχών. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι το δέχτηκαν και πλέον με τα έσοδα να έχουν επιστρέψει σε ανοδική πορεία, ο Πράις αποζημίωσε τους εργαζομένους του για τα χρήματα που έχασαν.

Παράλληλα, για το ίδιο διάστημα, ο Πράις εφάρμοσε το ίδιο μοντέλο και στον προσωπικό του μισθό, ο οποίος από τα 1,1 εκατ. δολάρια κατέβηκε στις 70.000 δολάρια.

Όπως, πολλοί ακοκαλούν το επιχειρηματικό μοντέλο του Πράις, το «Πείραμα του Νταν Πράις» μέχρι στιγμής τον έχει δικαιώσει, όμως πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν τον χρόνο να «κρίνει» την επιτυχία του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider