Επίσημο: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσημο: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank
Μετά την έντονη φημολογία και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας ανακοίνωσαν επισήμως την Κυριακή ότι αρχίζουν γύρο διαβουλεύσεων.

Ξεκινούν επισήμως οι διαπραγματεύσεις της Deutsche Bank και της Commerzbank, με στόχο τη μεταξύ τους συγχώνευση, με τον πιο πολυσυζητημένο «γάμο» των τελευταίων μηνών να ετοιμάζεται να πάρει «σάρκα και οστά».

«Η Deutsche Bank συμφώνησε να ξεκινήσει γύρο συζητήσεων με την Commerzbank, με στόχο να διερευνηθεί η πιθανότητα συγχώνευσής τους», γράφει τη Δευτέρα το Bloomberg.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και μήνες μετουσιώθηκαν σε είδηση από τον ίδιο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας. «Η συγκέντρωση στο γερμανικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ σοβαρό θέμα για μας», υποστηρίζει ο Christian Sewing, σε επίσημη επιστολή του προς τους υπαλλήλους της γερμανικής τράπεζας, επιβεβαιώνοντας πως όλα όσα ακούγονται τους τελευταίους μήνες δεν είναι απλά φήμες. «Τώρα πρέπει να αξιολογήσουμε τι ρόλο πρέπει να διαδραματίσουμε εμείς στο νέο τραπεζικό χάρτη», εξήγησε ο ίδιος.

Μετά την έντονη φημολογία και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας ανακοίνωσαν επισήμως την Κυριακή ότι αρχίζουν γύρο διαβουλεύσεων.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», αναφέρει από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ασκεί πιέσεις για τον τραπεζικό «γάμο» εδώ και πολύ καιρό, καθώς ελπίζουν στη δημιουργία μιας τράπεζας – εθνικού «πρωταθλητή» που θα στηρίξει τη γερμανική οικονομία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο γερμανικών τραπεζών αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ως τον επόμενο μήνα, γράφει το Bloomberg, ενώ υπενθυμίζει ότι τα συνδικάτα των δύο τραπεζών είναι αντίθετα με το σενάριο της συγχώνευσης και εκφράζουν φόβους για περικοπές έως και 30.000 θέσεων εργασίας.

Η νέα τράπεζα

Το νέο πιστωτικό ίδρυμα που θα προκύψει από μια πιθανή συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών αναμένεται να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, με συνολικά υπό διαχείριση assets 1,81 τρισ. ευρώ. Σωρευτικά, οι δύο τράπεζες εμφανίζουν χρηματιστηριακή αξία ύψους 25 δισ. ευρώ.

Αν και κάθε πρόβλεψη για τους όρους της συγχώνευσης είναι εξαιρετικά πρώιμη, δεδομένου ότι η Deutsche Bank είναι μεγαλύτερη τράπεζα, πιθανότατα θα είναι εκείνη που θα απορροφήσει την Commerzbank.

«Εάν το deal καρποφορήσει, η Deutsche Bank πιθανότατα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 8 δισ. ευρώ», εκτιμά ο Christian Koch, αναλυτής της DZ Bank.

«Αναζητούμε επιλογές που έχουν οικονομικό νόημα, βασιζόμενες στην πρόοδο του 2018 και στην όποια συνέχειά της το 2019», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider