Η έλευση της Tesla στην Ελλάδα συνέπεσε με τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, διόλου τυχαία φυσικά. Ήδη από το 2019 η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών στη χώρα μας (superchargers), γεγονός που είχε πυροδοτήσει τις φήμες για την οσονούπω έναρξη πωλήσεων και after sales υπηρεσιών στη χώρα μας.

Προς το παρόν, μόνο online παραγγελίες

Στα μέσα περίπου του Ιουλίου 2020 η Tesla, με σχετικές αγγελίες, αναζήτησε προσωπικό για να στελεχώσει τις υπηρεσίες της στη χώρα μας και πλέον ενεργοποίησε και τη διεύθυνση https://www.tesla.com/el_gr/ , όπου μπορεί κάθε Έλληνας να δει, να διαμορφώσει και να παραγγείλει online ένα από τα σεντάν Tesla Model S και Model 3, ή το πολυτελές SUV Model X.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Tesla θα δημιουργήσει και χώρους pop up, προκάτ δηλαδή σημεία δειγματισμού και test drive των μοντέλων της, μαζί φυσικά με ένα πολύ περιορισμένο στην αρχή δίκτυο παροχής υπηρεσιών service και after sales.

Tesla στην Ελλάδα
Η πρώτη φυσική παρουσία της Tesla στην Ελλάδα πιθανώς θα πραγματοποιηθεί με pop up καταστήματα, προκατασκευασμένους δηλαδή χώρους, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι pop up «εκθέσεις» της μάρκας είναι στην ουσία διαιρούμενα containers, τα οποία μπορούν να από - συναρμολογηθούν και να συναρμολογηθούν εύκολα, δίνοντας τη δυνατότητα της παρουσίας τους σε διαφορετικά σημεία κατά περίσταση.

Αυτή η λύση έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από την Tesla με επιτυχία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτές της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

Οι παραδόσεις των πρώτων αυτοκινήτων που θα παραγγελθούν άμεσα έχουν εκτιμώμενο χρόνο το Νοέμβριο, με τις τιμές για το μικρότερο και φθηνότερο μοντέλο, το Model 3, να ξεκινούν από τις 45.990 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το όφελος επιδότησης.

Tesla στην Ελλάδα
Tesla Model 3.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιδότηση, για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, ανέρχεται στο 20% με ανώτατο όριο τα 6.000 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων άνω των 30.000 και έως 50.000 ευρώ στο 15%, με το ίδιο ανώτατο όριο.

Tesla στην Ελλάδα
Tesla Model S.

Ταυτόχρονα, επιδοτούνται η αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ, ενώ προαιρετικά δίνεται η δυνατότητα απόσυρσης παλαιού οχήματος το οποίο έχει ταξινομηθεί στην Ελλάδα από την 1/1/2013 και πίσω ενώ βρίσκεται στην ιδιοκτησία του αιτούντος τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η απόσυρση αυτοκινήτου επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ.

Tesla στην Ελλάδα
Tesla Model X.

Εκδόσεις και τιμές

Στη συνέχεια παραθέτουμε τις τιμές λιανικής των Tesla που μπορεί να αγοράσει κανείς στη χώρα μας, χωρίς να έχει υπολογιστεί το όφελος της κρατικής επιδότησης.

  • Model S Long Range, 83.990 ευρώ

  • Model S Performance, 99.990 ευρώ

  • Model 3 Standard Range Plus, 45.990 ευρώ

  • Model 3 Long Range, 54.990 ευρώ

  • Model 3 Performance, 60.990 ευρώ

  • Model X Long Range, 89.990 ευρώ

  • Model X Performance, 105.990 ευρώ.