Μια γυναίκα στο «τιμόνι» της Renault

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια γυναίκα στο «τιμόνι» της Renault
Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Τιερί Μπολορέ αποκαθηλώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο σήμερα, με άμεση ισχύ.

Τη θέση του απελθόντος διευθύνοντος συμβούλου Τιερί Μπολορέ στη Renault αναλαμβάνει η Κλοτίλντ Ντελμπός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της γαλλικής εταιρείας, που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η κυρία Ντελμπός αναλαμβάνει ως διευθύνουσα σύμβουλος για μια μεταβατική περίοδο, η οποία δεν ορίστηκε χρονικά, ώσπου να οριστεί ο «μόνιμος» ή η «μόνιμη» διευθύνων σύμβουλος.

Η υπόθεση της αποκαθήλωσης του Τιερί Μπολορέ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και έχει μεγάλο παρασκήνιο. Θρυαλλίδα αποτελεί φυσικά η σύλληψη του μεγάλου αφεντικού της Renault και της συμμαχίας της με τις Nissan και Mitsubishi, του Κάρλος Γκον, το Νοέμβριο του 2018.

Μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Γκον για οικονομικές ατασθαλίες στη Nissan –όχι στη Renault- η γαλλική εταιρεία τον στήριξε για κάποιο διάστημα, πριν τον εξωθήσει σε παραίτηση στις 24 Ιανουαρίου του 2019. Σε αυτό το χρονικό σημείο ανέλαβε τα ηνία της Renault ο Τιερί Μπολορέ, ως διευθύνων σύμβουλος, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο και κυρίως οι εκπρόσωποι του γαλλικού κράτους, εξέλεξε και τον Ζαν Ντομινίκ Σενάρ ως πρόεδρο.

Ο Σενάρ προερχόταν από την Michelin, όπου κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ ο Μπολορέ από τα σπλάχνα της Renault και ήταν δεξί χέρι του Γκον. Παρότι το όνομά του δεν είχε αναμιχθεί σε κάποιο από τα σκάνδαλα που ως ντόμινο άρχισαν να αποκαλύπτονται κυρίως στη Nissan –και οδήγησαν στην παραίτηση τόσο του διευθύνοντος συμβούλου της όσο και του γενικού διευθυντή πρόσφατα- ο Σενάρ αργά αλλά σταθερά υπέσκαπτε τον Μπολορέ.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Renmault, Τιερί Μπολορέ
Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Renault, Τιερί Μπολορέ

 

Τις τελευταίες εβδομάδες διαρροές από αμφότερα τα στρατόπεδα των δύο ισχυρών αντρών, άφηναν να εννοηθεί ότι είχε ξεκινήσει ένα πόλεμος, που θα κατέληγε μάλλον νικητήριος για τον πρόεδρο Σενάρ, καθώς είχε το πράσινο φως από το γαλλικό κράτος να προβεί σε όποιες αλλαγές έκρινε απαραίτητες στο Δ.Σ. της Renault. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Μπολορέ ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτή τη διαμάχη, της οποίας το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το διορισμό ενός διευθύνοντος συμβούλου με επαρκή θητεία εμπρός του, δεν έχουμε ακόμα δει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider