Πέντε εμπορικά κέντρα που έμειναν... μακέτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε εμπορικά κέντρα που έμειναν... μακέτες

Το φιλόδοξο σχέδιο για την δημιουργία του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος το οποίο «πάγωσε» επ αόριστον ο όμιλος της BlackRock αυτή την εβδομάδα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα εμπορικών αναπτύξεων που είχαν εξαγγελθεί αλλά τελικά δεν έγιναν ποτέ.

Πρόκειται για έργα που κατά κύριο λόγο είχαν εξαγγελθεί πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τα οποία σταμάτησαν είτε λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, είτε λόγω κακού σχεδιασμού, είτε λόγω γραφειοκρατίας.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα mall που ενώ εξαγγέλθηκαν τελικά έμειναν στα σχέδια:

Άλλο ένα έργο της κοινοπραξία Ακροπόλ Χαραγκιώνη και Sonae Sierra που κόλλησε στην γραφειοκρατία αλλά και την άρνηση του Δήμου Πειραιά. Ο λόγος για την αξιοποίηση του ακινήτου 45 στρεμμάτων στην περιοχή της παλιάς βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο σημερινό Γήπεδο Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του το έργο θα περιελάμβανε εμπορικά καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας, μία έκταση 20.000 τμ. θα για ελεύθερη χρήση στο κοινό. Η έκταση αυτή θα περιελάμβανε πάρκο, ακάλυπτους χώρους, πεζόδρομους, φωτισμό κλπ. Η επένδυση θα έφτανε το ύψος των 300 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία ακόμα περιμένει τις απαραίτητες άδειες.
 

Μια ιστορία που κράτησε 16 χρόνια έληξε άδοξα το 2016 όπου η ισραηλινή Plaza Centers ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, του ακινήτου που απέκτησε το 1999 και φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το εργοστάσιο της εταιρείας ΒΙΣ. Το έργο, συνολικού ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, περιελάμβανε τη δημιουργία εμπορικού- ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς με 700 θέσεις στάθμευσης, πάνω από 120 καταστήματα, πολυκινηματογράφο, πολυκατάστημα, χώρους εστίασης κ.τ.λ. Εν τέλει τα προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία και τις χρήσεις γης αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ισραηλινή εταιρεία οδήγησαν στην οριστική ακύρωση του έργου.
 

Οι εταιρείες Ακροπόλ Χαραγκιώνης και η πορτογαλική Sonae Sierra ανέλαβαν τον Ιούλιο του 2006, με ποσοστά συμμετοχής 50%–50% και κατόπιν διαγωνισμού, την 40ετή παραχώρησή του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου από την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα. Το έργο αφορούσε στη μετατροπή του κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου του Γαλατσίου σε Κέντρο Αθλητικών, Ψυχαγωγικών και Εμπορικών χρήσεων. Το έργο θα στέγαζε καταστήματα λιανικής, καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, εστιατόρια – café, χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Μετά από οχτώ χρόνια μελετών και λοιπών διαδικασιών για την ανάπτυξη του Stardome, το έργο αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων της πολιτείας που δεν μπορούσε να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και κοινοπραξία διεκδικεί από το Δημόσιο αποζημιώσεις από τα ενοίκια που κατέβαλε.
 

Το έργο αυτό αποτέλεσε και την αφορμή της πτώσης του μεγάλου real estate developer Μπάμπη Βωβού και της άλλοτε κυρίαρχης Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού που περιελάμβανε τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το έργο κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εταιρεία πτώχευσε και το μισοτελειωμένο εμπορικό κέντρο πέρασε στις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει κάποιο ορατό σχέδιο για την αξιοποίηση του.
 

Το Academy Gardens που θα αναπτυσσόταν στο πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος «πάλευε» με τις απαραίτητες άδειες για 11 χρόνια. Το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο επιφάνειας 55.000 τμ και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που θα ανέπτυσσε η Artume, θυγατρική του fund MGPA, της BlackRock είχε μείνει κολλημένο λόγω και των έντονων αντιδράσεων από φορείς και κατοίκους της περιοχής. Τους τελευταίους μήνες και αφού η BlackRock είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσε σε αναστολή της επένδυσης είχαν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τα γραφειοκρατικά. Ωστόσο, το κακό οικονομικό κλίμα και η δυσκολία χρηματοδότησης στη χώρα μας οδήγησε στην ουσιαστική ακύρωση του έργου. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:05

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ώθηση από τράπεζες και blue chips

18:01

Τραμπ: «Τα Στενά του Ορμούζ έχουν αποναρκοθετηθεί»

17:55

Motor Oil: Σημαντική άνοδος τζίρου το α' εξάμηνο, εκτοξεύτηκαν τα EBITDA

17:42

Σε χαμηλό έτους η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

17:18

Φωτιά στο Ελληνικό Σαλαμίνας - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

17:14

Έρευνα: 1 στους 2 CEOs δεν είναι βέβαιος ότι η εταιρεία του έχει σήμερα τους ηγέτες του αύριο

17:05

Κλιμακώνει με Καναδά ο Τραμπ: Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε το όνομα της Λίμνης Οντάριο

16:55

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με στήριξη ομόλογα και πετρέλαιο

16:48

Τα ηλιακά παράθυρα μετατρέπουν τα κτίρια σε γεννήτριες παραγωγής ενέργειας - Η νέα τεχνολογία

16:42

Κέντρο του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ εκκενώνει η αστυνομία του Ισραήλ

16:41

Αγρότες: Από τα κόκκινα δάνεια στο νέο σύστημα πληρωμών το πακέτο της ΔΕΘ

16:30

Μιχαηλίδου: Χρηματοδοτούμε με 1.450.000 ευρώ τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας

16:20

Φωτιά στο Λαύριο: Βελτιώθηκε η εικόνα - Ήχησε το 112

16:10

Μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία - Στη μάχη 8 εναέρια μέσα

15:56

Ρωσία: Η κυβέρνηση θα παρατείνει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου ντίζελ έως τον Σεπτέμβριο

15:54

Η Goldman Sachs μελέτησε πού η τεχνητή νοημοσύνη πιέζει την αγορά εργασίας

15:53

Κοντογεώργης: Αύξηση των εισοδημάτων, μείωση του χρέους και διαρκής ανάπτυξη ο προσανατολισμός μας

15:49

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού ζητά από τον Λαβρόφ τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

15:35

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας

15:27

Μετρό στην Κυψέλη: Στον Δήμο Αθηναίων τα πρώτα στοιχεία για τις καθιζήσεις σε 14 κτίρια

15:09

Υπ. Υγείας: Τι αλλάζει από το τέλος του 2026 για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό

15:01

Γερμανία: Μπαίνει στον χειμώνα με μισοάδειες αποθήκες αερίου – Ο κίνδυνος των 3,8 δισ. ευρώ

15:00

Τραμπ: Οι εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν αμέσως

14:57

Αφγανιστάν: Ενα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό

14:46

Σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

14:41

Μερίσματα 700 εκατ. δολαρίων στον ιδιοκτήτη του OnlyFans πριν τον θάνατό του

14:27

Τρία σνακ που κρατούν την πείνα μακριά μέχρι το βράδυ

14:13

Henkel: Ισχυρές επιδόσεις σε πωλήσεις και κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο

14:09

Ρωσία: Αντίθεση στην ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

14:07

NYT: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζεται να στείλει ξανά διπλωμάτες στις πρεσβείες της Μέσης Ανατολής


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider