Πέντε εμπορικά κέντρα που έμειναν... μακέτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε εμπορικά κέντρα που έμειναν... μακέτες

Το φιλόδοξο σχέδιο για την δημιουργία του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος το οποίο «πάγωσε» επ αόριστον ο όμιλος της BlackRock αυτή την εβδομάδα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα εμπορικών αναπτύξεων που είχαν εξαγγελθεί αλλά τελικά δεν έγιναν ποτέ.

Πρόκειται για έργα που κατά κύριο λόγο είχαν εξαγγελθεί πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τα οποία σταμάτησαν είτε λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, είτε λόγω κακού σχεδιασμού, είτε λόγω γραφειοκρατίας.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα mall που ενώ εξαγγέλθηκαν τελικά έμειναν στα σχέδια:

Άλλο ένα έργο της κοινοπραξία Ακροπόλ Χαραγκιώνη και Sonae Sierra που κόλλησε στην γραφειοκρατία αλλά και την άρνηση του Δήμου Πειραιά. Ο λόγος για την αξιοποίηση του ακινήτου 45 στρεμμάτων στην περιοχή της παλιάς βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο σημερινό Γήπεδο Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του το έργο θα περιελάμβανε εμπορικά καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας, μία έκταση 20.000 τμ. θα για ελεύθερη χρήση στο κοινό. Η έκταση αυτή θα περιελάμβανε πάρκο, ακάλυπτους χώρους, πεζόδρομους, φωτισμό κλπ. Η επένδυση θα έφτανε το ύψος των 300 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία ακόμα περιμένει τις απαραίτητες άδειες.
 

Μια ιστορία που κράτησε 16 χρόνια έληξε άδοξα το 2016 όπου η ισραηλινή Plaza Centers ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, του ακινήτου που απέκτησε το 1999 και φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το εργοστάσιο της εταιρείας ΒΙΣ. Το έργο, συνολικού ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, περιελάμβανε τη δημιουργία εμπορικού- ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς με 700 θέσεις στάθμευσης, πάνω από 120 καταστήματα, πολυκινηματογράφο, πολυκατάστημα, χώρους εστίασης κ.τ.λ. Εν τέλει τα προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία και τις χρήσεις γης αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ισραηλινή εταιρεία οδήγησαν στην οριστική ακύρωση του έργου.
 

Οι εταιρείες Ακροπόλ Χαραγκιώνης και η πορτογαλική Sonae Sierra ανέλαβαν τον Ιούλιο του 2006, με ποσοστά συμμετοχής 50%–50% και κατόπιν διαγωνισμού, την 40ετή παραχώρησή του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου από την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα. Το έργο αφορούσε στη μετατροπή του κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου του Γαλατσίου σε Κέντρο Αθλητικών, Ψυχαγωγικών και Εμπορικών χρήσεων. Το έργο θα στέγαζε καταστήματα λιανικής, καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, εστιατόρια – café, χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Μετά από οχτώ χρόνια μελετών και λοιπών διαδικασιών για την ανάπτυξη του Stardome, το έργο αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων της πολιτείας που δεν μπορούσε να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και κοινοπραξία διεκδικεί από το Δημόσιο αποζημιώσεις από τα ενοίκια που κατέβαλε.
 

Το έργο αυτό αποτέλεσε και την αφορμή της πτώσης του μεγάλου real estate developer Μπάμπη Βωβού και της άλλοτε κυρίαρχης Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού που περιελάμβανε τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το έργο κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εταιρεία πτώχευσε και το μισοτελειωμένο εμπορικό κέντρο πέρασε στις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει κάποιο ορατό σχέδιο για την αξιοποίηση του.
 

Το Academy Gardens που θα αναπτυσσόταν στο πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος «πάλευε» με τις απαραίτητες άδειες για 11 χρόνια. Το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο επιφάνειας 55.000 τμ και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που θα ανέπτυσσε η Artume, θυγατρική του fund MGPA, της BlackRock είχε μείνει κολλημένο λόγω και των έντονων αντιδράσεων από φορείς και κατοίκους της περιοχής. Τους τελευταίους μήνες και αφού η BlackRock είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσε σε αναστολή της επένδυσης είχαν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τα γραφειοκρατικά. Ωστόσο, το κακό οικονομικό κλίμα και η δυσκολία χρηματοδότησης στη χώρα μας οδήγησε στην ουσιαστική ακύρωση του έργου. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:38

Κίνα: Δηλώνει ότι μπορεί να αντέξει επιδείνωση ή και πάγωμα εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ

11:27

Διώρυγα Κορίνθου: Η επιστροφή του στρατηγικού περάσματος της Μεσογείου

11:13

Η Google επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση του Gemini από τη Meta

10:58

Μητσοτάκης: Επιλέγουμε τη σύγκριση αντί για τη σύγκρουση

10:54

Ιράν: Οι αμερικανικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση της εκεχειρίας

10:49

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητές της Χεζμπολάχ στη Ναμπατίγε

10:26

Χάλκη: Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα μικρό νησί με μεγάλες προσδοκίες

10:10

Enaon EDA: φυσικό αέριο σε 7 πόλεις μέχρι το Μάρτιο του 2027

10:01

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: «Φρένο» στη διαφθορά σε διπλώματα και εξετάσεις

09:53

Η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι

09:42

Ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές

09:28

Τερκενλής: Αύξηση πωλήσεων και κερδών για τα διάσημα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης

09:21

Κλειδί για την ελληνική οικονομία η διασύνδεση ναυτιλίας και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας

09:12

Λουτράκι: Στον Φάρο Μελαγκάβι για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό

09:10

Χρυσός: Γιατί κατρακύλησε σχεδόν 30% η τιμή του μέσα σε πέντε μήνες

08:57

Πιερρακάκης: Η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής μετριέται από τον αριθμό των πολιτών που ξαναπαίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους

08:49

Βενεζουέλα: Αυξάνεται ο απολογισμός των φονικών σεισμών - 1430 νεκροί

08:36

Σε ποιους τομείς «εισχωρεί» η Τεχνητή Νοημοσύνη - Tο 72% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ενεργά τη χρήση της

08:21

HELLENiQ ENERGY: Αναζητά πιο αποδοτικές επενδύσεις στο φυσικό αέριο

08:14

Κτηματολόγιο: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα για τις Πολεοδομίες και την αγορά ακινήτων

08:03

Τα 5,33 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλου είναι περιβαλλοντικό μέτρο ή επίδομα σε ψαράδες;

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο διπλός κίνδυνος για κονδύλια και δαπάνες – Πώς μπορεί να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός

07:49

Τραμπ: Μπορεί να αναγκαστούμε να ολοκληρώσουμε το έργο - Νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

23:58

Τσεχία: Απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 40,6°C

23:37

Η Αυστραλία διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους

23:15

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία-πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου

22:49

Ταϊλάνδη: Ένας Αυστραλός συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 17χρονης μέσα σε μια βαλίτσα

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου

22:17

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερις οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

21:18

Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider