Σε φαύλο κύκλο εγκλωβίζει την αγορά η υπερφορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών και της μισθωτής εργασίας, οδηγώντας τις επιχειρήσεις που, σε διαφορετική περίπτωση θα παρήγαγαν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις αρνητικές για τις ίδιες και την εθνική οικονομία.
Τέτοιες επιλογές είναι η μετανάστευσή τους, η παύση της λειτουργίας τους ή η συρρίκνωση τους σε μικρότερα μεγέθη στα οποία καθίσταται εφικτή η είσπραξη και πληρωμή αδήλωτων χρημάτων και απασχόληση αδήλωτης ή ημιδηλωμένης εργασίας.
Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η αγορά εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια περιορισμένη προοπτική ανάπτυξης, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλές φορές να αναγκάζονται για να επιβιώσουν από την υπερφορολόγηση να οδηγούνται σε αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.
Αυτό προκύπτει από το την ειδική έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για την παραοικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Όπως αναφέρει, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα καλείται να επιβιώσει σε ένα πλαίσιο διαρκούς αβεβαιότητας, χρηματοδοτικής ασφυξίας που δεν είναι συμβατή με την ανάπτυξη. Αυτό το δύσκολο περιβάλλον συμπληρώνεται και από μια ιδιότυπη όπως την χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ φορολογική ομηρία. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα φορολογεί τις επιχειρήσεις με φόρους σε κέρδη και διανεμόμενα μερίσματα που μαζί με την ειδική εισφορά ξεπερνούν το 50%.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τα στελέχη η φορολόγηση φτάνει σε επίπεδα ανάλογη χωρών όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Σκανδιναβικές χώρες χωρίς όμως όλοι αυτοί οι φόροι να προσφέρουν την ανταποδοτικότητα των άλλων χωρών, σε βασικούς τομείς όπως είναι η υγειά, η παιδεία, στην απονομή δικαιοσύνης, ή ακόμα και στην εποπτεία της αγοράς. Οι συνθήκες αυτές επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με ένα σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Μάλιστα η υπερβολική φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, ειδικά όταν αμείβεται καλύτερα τιμωρεί δυσανάλογα τις οργανωμένες, νομοταγείς επιχειρήσεις που καταβάλουν καλύτερες αποδοχές και εγκλωβίζει την επιχειρηματικότητα στο μικρό μέγεθος.