Με βήμα γοργό στο μονοπάτι του μέλλοντος προχωρά ο κλάδος του λιανεμπορίου, με τους μεγάλους retailers να ετοιμάζονται να περάσουν στην επόμενη… πίστα, με την πολύτιμη συνδρομή των ευκαιριών που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη. Κι αυτό γιατί οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς κρίνουν πιο επιτακτική από ποτέ τη μετάβαση του retail στη νέα εποχή, την ώρα δε που οι καταναλωτές ζητούν από τις επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να διαχειριστούν από σήμερα τις προκλήσεις του «αύριο».
Πώς αναβαθμίζεται η αγοραστική εμπειρία
«Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, το ταξίδι των shoppers θα γίνει πιο συναρπαστικό, πιο έξυπνο, πιο προσωποποιημένο», δήλωσε χθες ο Head of Corporate Sales της Nestle, Νίκος Πράπας, μιλώντας στην εκδήλωση της εταιρείας για την παρουσίαση της τελικής φάσης του προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας «Ignite Ideas 4». Ενός προγράμματος που «τρέχει» εδώ και χρόνια η Nestle Ελλάς σε συνεργασία με το Κέντρο ACE του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη νέων λύσεων στον κλάδο τροφίμων και ποτών. «Μιλάμε για βελτιωμένες εφαρμογές (apps), καλύτερα logistics, πιο προσωποποιημένες αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει λύσεις
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πράπα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να δώσει λύσεις στην καρδιά του προβλήματος. «Θα βοηθά τις εταιρείες ώστε να είναι αξιόπιστες και θα βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας», σημείωσε.
«Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να φέρει λύσεις γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι 24 ώρες το 24ωρο μέσα σε μια επιχείρηση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μπει σε κάθε κομμάτι μιας επιχείρησης και να το βελτιώσει, ώστε να δείξει έναν κόσμο πιο αυτοματοποιημένο με λιγότερα λάθη», εξήγησε από την πλευρά του ο ιδρυτής της Happy Online, Δημήτρης Δημακόπουλος.
Μάλιστα, όπως έσπευσε να επισημάνει το ChatGPT είναι «μόλις το 10% του τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη». «Στο delivery η τεχνητή νοημοσύνη παίζει και θα συνεχίσει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο», ανέφερε από την πλευρά του ο ιδρυτής της Last Milly, Χάρης Θεοδωρίδης, εξηγώντας πως η μεγάλη πρόκληση που αφορά στο ΑΙ έχει να κάνει με τη διαχείριση των data.
Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εκπαίδευση
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Δημακόπουλο, καμία επιχείρηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, εάν προηγουμένως δεν έχει επενδύσει στην εκπαίδευση του προσωπικού της προς αυτή την κατεύθυνση. «Εάν οι επιχειρήσεις ξοδεύουν ένα ευρώ για εργαλεία ΑΙ, τότε θα πρέπει να ξοδέψουν δέκα ευρώ για την εκπαίδευση των ανθρώπων τους πάνω στη χρήση αυτών των εργαλείων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η «υπερδύναμη» των νεοφυών επιχειρήσεων
Κληθείς τέλος ο κ. Θεοδωρίδης να σχολιάσει τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι start ups έχουν μια υπερδύναμη, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουν θέληση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα μια άκρως φιλική χώρα ως προς τις start ups. Από την πλευρά της η καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αικατερίνη Πραματάρη αποκάλυψε ότι σήμερα τα venture capital που έχουν δράση στην Ελλάδα, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 35.