Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ από ΕΕ στην Mondelez

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ από ΕΕ στην Mondelez
Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Mondelez International.

Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Mondelez International, κατηγόρησαν την αμερικανική εταιρεία για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η ΕΕ ανέφερε ότι η κατασκευάστρια εταιρία της σοκολάτας Côte d'Or, των κράκερ Ritz και των μπισκότων Oreo συνήψε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες για να διατηρήσει τις τιμές υψηλότερες. «Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία προϊόντων, στις χαμηλότερες τιμές που μπορεί να προσφέρει η αγορά», επεσήμανε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούσαν την εταιρεία με έδρα το Σικάγο από το 2021, αναζητώντας αν οι πρακτικές διανομής της εμπόδιζαν τις εμπορικές ροές, κάτι που τελικά οδήγησε σε υψηλότερες τιμές δυσχεραίνοντας τις πωλήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με την ΕΕ, η Mondelez περιόρισε τις περιοχές ή τους πελάτες στις οποίες επτά πελάτες χονδρικής μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της μεταξύ 2012 και 2019 και επίσης εμπόδισε 10 αποκλειστικούς διανομείς σε ορισμένες χώρες της ΕΕ να απαντήσουν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες σε άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ 2006 και 2020.

Τα διάσημα σνακς

Οι παραβάσεις

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Mondelēz συμμετείχε σε είκοσι δύο αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές, κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), με:

  • Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής (έμποροι/«μεσίτες») θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz. Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια διάταξη που έδινε εντολή στον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.
  • Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, κατά παράβαση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, με:

  1. Άρνηση παροχής μεσολαβητή στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.
  2. Διακοπή της προμήθειας προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Ολλανδία για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Mondelez εμπόδιζαν τους λιανοπωλητές να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα στα κράτη-μέλη με χαμηλότερες τιμές και κατακερμάτιζαν τεχνητά την εσωτερική αγορά. Στόχος της Mondelez ήταν να αποφύγει ότι το διασυνοριακό εμπόριο θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Αυτές οι παράνομες πρακτικές της επέτρεψαν να συνεχίσει να χρεώνει περισσότερα για τα δικά της προϊόντα, σε βάρος τελικά των καταναλωτών στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lenovo: Αύξηση 118% στα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

Βρετανία: Η 4η Ιουλίου, ένα δύσκολο στοίχημα για τον Ρίσι Σούνακ και τους Τόρις

Ουκρανία: Σχεδόν 11.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την περιφέρεια του Χαρκόβου σε δύο εβδομάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider