ΗΠΑ: Επιδοτούν με 6,6 δισ. δολάρια την TSMC για παραγωγή chip στην Αριζόνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επιδοτούν με 6,6 δισ. δολάρια την TSMC για παραγωγή chip στην Αριζόνα
TSMC
To Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα χρηματοδοτήσει άμεσα την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co με 6,6 δισ. δολάρια για παραγωγή ημιαγωγών στη θυγατρική του τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα και δυνητικά 5 δισ. δολάρια σε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο. 

To Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα χρηματοδοτήσει άμεσα την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co με 6,6 δισ. δολάρια για παραγωγή ημιαγωγών στη θυγατρική του τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα και δυνητικά 5 δισ. δολάρια σε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

Η TSMC συμφώνησε να επεκτείνει την προγραμματισμένη επένδυσή της κατά 25 δισ. δολάρια φτάνοντας τα 65 δισ. δολάρια και να προσθέσει ένα τρίτο εργοστάσιο στην Αριζόνα έως το 2030, όπως αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Η ταϊβανέζικη εταιρεία θα παράγει την πιο προηγμένη τεχνολογία των 2 νανομέτρων στον κόσμο στο δεύτερο εργοστάσιό της στην Αριζόνα που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2028.

«Αυτά είναι τα τσιπ που στηρίζουν όλη την τεχνητή νοημοσύνη, και είναι τα τσιπ που είναι απαραίτητα συστατικά για τις τεχνολογίες που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την οικονομία μας, αλλά ειλικρινά, έναν στρατιωτικό μηχανισμό και έναν μηχανισμό εθνικής ασφάλειας του 21ου αιώνα», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Σύμφωνα με την Ραϊμόντο, τα κεφάλαια θα περιλαμβάνουν 50 εκατ. δολάρια για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη τοπικών ταλέντων στην Αριζόνα, με την TSMC Arizona να έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας και να προσελκύσει 14 προμηθευτές ημιαγωγών για την πολιτεία.

Το Κογκρέσο το 2022 ενέκρινε το Chips and Science Act για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών με 52,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις έρευνας και παραγωγής.

Η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, είχε ανακοινώσει σχέδια για επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων στην Αριζόνα. Η παραγωγή στο πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η επένδυση ύψους 65 δισ. δολαρίων και πλέον της TSMC είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση σε ένα εντελώς νέο έργο στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως ανέφερε το υπουργείο.

Η TSMC Arizona έχει επίσης δεσμευτεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη προηγμένων δυνατοτήτων συσκευασίας μέσω συνεργατών στις ΗΠΑ, ώστε οι πελάτες να μπορούν να αγοράζουν προηγμένα τσιπ που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου σε αμερικανικό έδαφος, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι το 70% των πελατών της TSMC είναι αμερικανικές εταιρείες.

Σε πλήρη δυναμικότητα, τα τρία εργοστάσια της TSMC στην Αριζόνα θα κατασκευάζουν δεκάδες εκατομμύρια τσιπ αιχμής σε smartphones 5G/6G, αυτόνομα οχήματα και διακομιστές κέντρων δεδομένων AI, δήλωσε το υπουργείο.

Μέσω των εργοστασίων της στην Αριζόνα, η TSMC θα υποστηρίξει βασικούς πελάτες όπως η Apple, η Nvidia, η Advanced Micro Devices και η Qualcomm.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ντάιμον (JP Morgan) παρομοιάζει την AI με τον ηλεκτρισμό και το ίντερνετ - «Καμπανάκι» για πληθωρισμό

Συμμετοχή της EY στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Visa – ΕMΠ: 8 στους 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπέρ των ανέπαφων πληρωμών στα ΜΜΜ

gazzetta
gazzetta reader insider insider