Στην ενίσχυση των αναδυόμενων αγορών ποντάρει ο ΔΑΑ - Αυξάνεται η συνδεσιμότητα με την Κίνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην ενίσχυση των αναδυόμενων αγορών ποντάρει ο ΔΑΑ - Αυξάνεται η συνδεσιμότητα με την Κίνα
Εγκαινιάστηκε το νέο δρομολόγιο Σαγκάη – Αθήνα της Juneyao Air, με τρεις πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.

Πιο κοντά σε έναν εκ των στρατηγικών του στόχων έρχεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, εγκαινιάζοντας την πρώτη απευθείας σύνδεση Σαγκάη- Αθήνα με την κινεζική Juneyao Air. Το νέο δρομολόγιο που θα πραγματοποιείται αρχικά τρεις φορές την εβδομάδα, έχει ως στόχο να ενισχύσει την κίνηση από το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας προς την χώρα μας αλλά και το αποτύπωμα της κινεζικής αγοράς στον ελληνικό τουρισμό, εμπλουτίζοντας το μείγμα των βασικών χωρών και διευρύνοντας τις προοπτικές για νέα ρεκόρ.

«Η σημερινή πτήση είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για την διασυνδεσιμότητα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με την κινεζική αγορά όσο και για τον ελληνικό τουρισμό εν γένει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ σε σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της έναρξης των δρομολογίων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε τους συνεργάτες και φίλους μας της Juneyao Air στην Αθήνα για πρώτη φορά! Σε μια αγορά στρατηγικής σημασίας όπως είναι η Κίνα, η Σαγκάη έχει έως τώρα καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά κίνησης μέσω ενδιάμεσων προορισμών στην Αθήνα, συνεπώς η έναρξη της νέας απευθείας σύνδεσης για πρώτη φορά, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αναπτυξιακές εξελίξεις για το αεροδρόμιό μας, την πόλη μας και τη χώρα» ανέφερε από πλευράς της η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ.

Ξεκινώντας στις 2 Απριλίου 2024, το δρομολόγιο Σαγκάη – Αθήνα της Juneyao Air θα προσφέρει στους επιβάτες απευθείας πτήση με το Boeing 787 Dreamliner, με τρεις πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Στόχος βέβαια για την συνέχεια, όπως επεσήμανε ο Wang Junjin, Πρόεδρος της Juneyao Air είναι να υπάρχει μια πτήση την ημέρα που θα συνδέει την πρωτεύουσα της Ελλάδας με το εμπορικό κέντρο της Κίνας. «Με τη συνδρομή της υποστήριξης και της ουσιαστικής συνεργασίας όλων των μερών, το δρομολόγιο Σαγκάη – Αθήνα της Juneyao Air, για το οποίο απαιτήθηκαν τέσσερα έτη προετοιμασίας, εγκαινιάσθηκε με επιτυχία. Αυτό οφείλεται στην κοινή προσπάθεια των ηγεσιών των δύο χωρών, της Κίνας και της Ελλάδας, οι οποίες συνέχισαν να προωθούν την ισχυρή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της οικονομικής συνεργασίας, την προάσπιση της αμοιβαίας κατανόησης και εκμάθησης, καθώς και τη δημιουργία της «μιας Ζώνης και ενός Δρόμου», η οποία παρέχει μια σταθερή βάση εμπιστοσύνης για να πραγματοποιούμε το δρομολόγιο Σαγκάη-Αθήνα μακροπρόθεσμα» προσέθεσε.

Για την ώρα η απευθείας πτήση που θα συνδέσει τη Σαγκάη και την Αθήνα είναι προγραμματισμένη να αναχωρεί από το Shanghai Pudong International Airport στις 01:55 π.μ. και να προσγειώνεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στις 08:55 π.μ., τοπική ώρα. Αντίστοιχα η πτήση επιστροφής HO1658 θα αναχωρεί στις 13:45 τοπική ώρα και θα προσγειώνεται στο Shanghai Pudong στις 05:05 π.μ. την επόμενη μέρα.

Η πορεία της Juneyao Air

Η Juneyao Air ιδρύθηκε το 2006 και είναι μία από τις κορυφαίες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας και η πρώτη που έγινε Connecting Partner της Star Alliance. Η εταιρεία πετάει σήμερα σε περίπου 200 προορισμούς στην Ασία και στην Ευρώπη, με σύγχρονο στόλο 95 αεροσκαφών που περιλαμβάνει Airbus A320 στενής ατράκτου και Boeing 787-9 Dreamliner ευρείας ατράκτου.

Ιστορικό ορόσημο στην μέχρι τώρα πορεία της αποτελεί το γεγονός ότι η Juneyao Air έγινε η πρώτη κινεζική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία που εκτελεί διηπειρωτικές πτήσεις από τον Ιούνιο του 2019, με την καθημερινή σύνδεση της Σανγκάης με το Ελσίνκι. Από τον μεγαλύτερο κόμβο/βάση της στην Σαγκάη, η εταιρεία επιχειρεί με 7 αεροσκάφη αυτού του τύπου, ενώ 2 ακόμη αεροσκάφη αναμένεται να έχουν παραδοθεί ως το τέλος του 2024. Έως και τον Μάρτιο του 2024 δε, η Juneyao Air πραγματοποίησε περισσότερες από 1.200 διηπειρωτικές πτήσεις και μετέφερε περισσότερους από 220.000 επιβάτες.

Επί του παρόντος, συμπεριλαμβανομένου του δρομολογίου Σαγκάη – Αθήνα, η Juneyao Air πραγματοποιεί συνολικά 4 διηπειρωτικά δρομολόγια, συνδέοντας τη Σαγκάη και την Henan, την κεντρική επαρχία με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, με το Ελσίνκι, το Μιλάνο, και την Αθήνα, το μαργαριτάρι της Μεσογείου, όπως χαρακτήρισαν την ελληνική πρωτεύουσα τα στελέχη της. Επόμενος διηπειρωτικός προορισμός θα είναι η Μ. Βρετανία.

Δεδομένης μάλιστα της έναρξης του δρομολογίου Αθήνα - Σανγκάη, η κινεζική αεροπορική θα συνεργαστεί με τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορά της Ελλάδας, Aegean, προσφέροντας πτήσεις κοινού κωδικού και συνδέοντας την Ασία με ακόμα περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Στόχος η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Juneyao Air είναι η δεύτερη κινεζική αεροπορική που αυξάνει τις πτήσεις της προς την χώρα μας, καθώς προ ημερών είχε ανακοινωθεί και η ενίσχυση, κατά δύο απευθείας πτήσεις, της εβδομαδιαίας παρουσίας της Air China στο ΔΑΑ. Η στροφή του ΔΑΑ στην Κίνα εξυπηρετεί τον στόχο ενίσχυσης των αναδυόμενων αγορών, για ακόμα καλύτερες επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, όπως έχουν δηλώσει τα στελέχη του αεροδρομίου.

Προ πανδημίας δε, η κινεζική αγορά παρουσίαζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ειδικά μετά το 2017 όπου και καθιερώθηκαν οι απευθείας πτήσεις Αθήνα - Πεκίνο της Air China. Το 2018 η Κίνα κατάφερε να μπει στο top 20 των αγορών του αεροδρομίου ενώ το 2019 στο top 15 με την απευθείας κίνηση να παρουσιάζει ετήσια αύξηση 22% και την έμμεση κίνηση να αυξάνει κατά 21% σε ετήσια βάση. Από το 2013 δε έως το 2019 ήταν η αγορά με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για τον ΔΑΑ αυξανόμενη κατά 166% όταν η συνολική κίνηση του αεροδρομίου είχε ανάπτυξη 104%.

Η κινεζική αγορά η οποία είχε μεγάλη δυναμική προ πανδημίας, δεν κατάφερε το 2023 να επιστρέψει στα προ πανδημίας μεγέθη, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί φέτος. Έχοντας αφήσει πλέον πίσω της την πανδημία, στο διάστημα 10-17 Φεβρουαρίου 2024, όπου εορτάστηκε η κινεζική Πρωτοχρονιά, στο εξωτερικό ταξίδεψαν 6,83 εκατ. Κινέζοι, ενώ καταγράφηκαν 474 εκατ. ταξίδια στην ενδοχώρα, που αντιστοιχούν σε δαπάνη 82 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΜμΕ: Αναγκαία νέα κίνητρα για αύξηση μεγεθών – Νέο ΤΕΠΙΧ από την Αναπτυξιακή – Ο ρόλος των τραπεζών

Οι 10 Έλληνες στη λίστα Δισεκατομμυριούχων του Forbes

gazzetta
gazzetta reader insider insider