«Χτίστηκε» το SPV των D Marinas - ΤΕΜΕΣ για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου – Η επένδυση και οι προσφυγές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χτίστηκε» το SPV των D Marinas - ΤΕΜΕΣ για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου – Η επένδυση και οι προσφυγές
Συστάθηκε η εταιρεία «ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που που θα αναλάβει τη σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 έτη. Η συμμαχία της D-Marinas, υπό το fund CVC, και του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Η παραχώρηση και τα προβλήματα με τις τοπικές προσφυγές.

Συστάθηκε η εταιρεία «ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που αποτελεί, επί της ουσίας, το SPV που θα αναλάβει τη σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 έτη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε το σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες D MARINAS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ως προτιμητέο επενδυτή, δηλαδή τη συμμαχία της D-Marinas, ομίλου με εμπειρία στην διαχείριση των premium μαρινών η οποία ελέγχεται από το γνωστό μεγάλο fund CVC, σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., του ομίλου Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Hilton κ.α.) που βέβαια έχει ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό 550.000 ευρώ κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Εκτιμάται ότι ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη επενδύσεις της τάξεως των 15 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της Μαρίνας Πύλου. Η μαρίνα Πύλου βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 130 τουριστικών σκαφών με μήκος από οκτώ (8) έως 30 μέτρα. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 32.195 τ.μ. ενώ η θαλάσσια έκτασή της είναι 85.379 τ.μ.

Η προσφυγή

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος του διαγωνισμού είχε περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ωστόσο, και αυτό το project έμπλεξε με προσφυγές. Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 ο Δήμος Πύλου Νέστορος, κατέθεσε αγωγή νομής στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας. Από το ΤΑΙΠΕΔ προέκυπτε ότι είχαν προηγηθεί επαφές μεταξύ του Δήμου και του Ταμείου για την εξυπηρέτηση του αιτήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο είχε προτείνει το τμήμα της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ο Δήμος να παραχωρηθεί σε αυτόν για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκε από τον Δήμο. Πάντως, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η δικαστική εμπλοκή έχει να κάνει με το Ταμείο και όχι με τον επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πριν πάει για υπογραφές.

Η επένδυση

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η D-Marin μετά την ανάδειξη του σχήματος ως προτιμητέου επενδυτή, ο όμιλος με την απόκτηση της διαχείρισης της Μαρίνας Πύλου, σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε, φέρνει μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Η D-Marin με τη νέα αυτή συνεργασία σχεδιάζει να δημιουργήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Πύλο, σχεδιασμένες να εμπλουτίσουν την εμπειρία του yachting για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από διεθνείς προορισμούς. Η Μαρίνα Πύλου θα επωφεληθεί από τη δέσμευση της D-Marin όσον αφορά την άριστη εξυπηρέτηση πελατών, τις πολυτελείς εγκαταστάσεις και την άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ επένδυση στην ψηφιοποίηση και την καινοτομία που έχει πραγματοποιήσει ο Όμιλος τα τελευταία χρόνια. Η επένδυση στη Μαρίνα Πύλου θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με την παροχή περισσότερων χώρων εκδηλώσεων και λοιπών ανέσεων, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ευρύτερος χώρος της μαρίνας θα είναι προσβάσιμος από το κοινό για να τον απολαμβάνει ελεύθερα. Ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας μελλοντικά.

Η νέα «ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Σκοπός της Εταιρείας (με έδρα τον Πειραιά, αρχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, διάρκειας αορίστου χρόνου και με έως εξαμελές Δ.Σ.) είναι αποκλειστικά και μόνο «η εκτέλεση και η εκπλήρωση της Σύμβασης Παραχώρησης η οποία θα υπογραφεί με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου ή το νόμιμο διάδοχό του για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Πύλου, αλλά και η διενέργεια κάθε είδους εμπορικών συναλλαγών/παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη Σύμβαση Παραχώρησης και τη Μαρίνα Πύλου, καθώς και κάθε είδους νομικές πράξεις, ενέργειες και υλικές συναλλαγές που σχετίζονται με τη φύση και τη λειτουργία της Εταιρείας.

Για την επίτευξη του σκοπού της η Εταιρεία μπορεί: (α) να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση με όμοιο ή παρεμφερή σκοπό, οποιουδήποτε εταιρικού τύπου, (β) να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό η νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο, (γ) να ιδρύει υποκαταστήματα ή πρακτορεία ή γραφεία οπουδήποτε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, (δ) να αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε επιχείρηση, ημεδαπή ή αλλοδαπή, με όμοιο η παρεμφερή σκοπό, (ε) Να εισάγει από το εξωτερικό πάσης φύσεως υλικά και μηχανήματα και (στ) να λαμβάνει/εξασφαλίζει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου της Μαρίνας Πύλου, να λαμβάνει δάνεια και πιστώσεις και να εκδίδει ομόλογα με οποιουσδήποτε όρους, να ανοίγει, να διατηρεί, να λειτουργεί και να κλείνει τους λογαριασμούς που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της, όλα τα παραπάνω για τους σκοπούς της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης και για την λειτουργία της Μαρίνας Πύλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider