ΤΑΙΠΕΔ: Σε «κλοιό» προσφυγών από ΟΤΑ και φορείς διαγωνισμοί για αξιοποίηση ακινήτων και υποδομών 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Σε «κλοιό» προσφυγών από ΟΤΑ και φορείς διαγωνισμοί για αξιοποίηση ακινήτων και υποδομών 
Οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό και καθυστέρηση στο μέτωπο της προώθηση επενδύσεων, τις οποίες επιχειρεί να φέρει εις πέρας το fund, προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών δεδομένου. Από τη Χαλκιδική έως το Πόρτο Χέλι και από τον Ταύρο μέχρι την Πύλο.

Σε «κλοιό» προσφυγών έχουν εμπλακεί αρκετοί διαγωνισμοί που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση σημαντικών assets που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, είτε στην Αθήνα είτε στην Περιφέρεια. Ο λόγος δεν γίνεται για τις δικαστικές διαμάχες ανάμεσα σε ισχυρούς ομίλους που διεκδικούν τα πολύ μεγάλα projects ή για κινήσεις σχημάτων που «χτυπάνε» σημαντικούς διαγωνισμούς (π.χ. Αττική Οδός, Λιμένας Βόλου κ.α.) αλλά για αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς.

Αυτό που προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση προσφυγών από ΟΤΑ και φορείς σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό και καθυστέρηση στο μέτωπο της προώθηση επενδύσεων για την αξιοποίηση ακινήτων και υποδομών, τις οποίες επιχειρεί να φέρει εις πέρας το fund, προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών δεδομένου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ πολλά από αυτά ήταν αναξιοποίητα επί χρόνια, δίχως οι τοπικές αρχές και οι φορείς να σπεύσουν να τα εκμεταλλευθούν.

Πώς έχει «μπλοκάρει» η επένδυση Ολλανδού επενδυτή στους πρώην χώρους ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

Ένα παράδειγμα διαγωνισμού και περιουσιακού στοιχείου που αντιμετωπίζει ζήτημα είναι η αξιοποίηση των πρώην εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Ως γνωστόν, στις 18 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου με την κήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της εταιρείας MRP TAVROS AE, θυγατρική της Ολλανδικής εταιρείας MRP, έναντι συνολικού τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Real Estate στην Ολλανδία, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μόνο στην Ολλανδία.

Ωστόσο, ο τοπικός Δήμος Ταύρου – Μοσχάτου φέρεται να αντιδρά ώστε να μην προχωρήσει η επένδυση, θεωρώντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο, να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων. Υποστηρίζοντας ότι το ακίνητο πρέπει να χαρακτηριστεί κοινωφελής χώρος, στον οποίο θα γίνει και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ φέρεται να υπήρξε και πρόθεση αλλαγής του ρυμοτομικού σχεδίου. Ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου υποστηρίζει ότι το ακίνητο έχει ιστορική αξία γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου κατέθεσε στις 16 Νοεμβρίου 2022 αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία ανακήρυξε πλειοδότη την εταιρεία MRP TAVROS AE. Η αγωγή συζητήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται απόφαση το 2024, κατά συνέπεια, ακόμα… υπάρχει δρόμος.

Ο «ντόρος» για το ακίνητο «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι

Μεγάλος «ντόρος» έχει γίνει με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση ακινήτου στη Βερβερόντα, Πόρτο Χέλι. Στις 20 Οκτωβρίου, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 627 στρεμμάτων, σωματείο υπέβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας παράλληλα προσωρινή διαταγή για την αναστολή του διαγωνισμού. Στις 23 Οκτωβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής, ενώ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 7 Φεβρουαρίου 2024. Θυμίζουμε ότι στις 24 Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι παρέλαβε μία προσφορά από την εταιρεία ΓΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα επανήλθαν οι αντιδράσεις του σωματείου «Ένωση Πολιτών Ενάντια στη Διαφθορά» με νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινή διαταγή για την αναστολή του διαγωνισμού. Την 1η Νοεμβρίου το αίτημα προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε ξανά και πλέον αναμένεται ο ορισμός ημερομηνίας για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Το «μπλέξιμο» στη Μαρίνα Πύλου

Η αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου επίσης έχει «κολλήσει» σε προσφυγές. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Μαρτίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ανακήρυξε το σχήμα D Marinas (μέλος του ομίλου D Marin) – ΤΕΜΕS ως Προτιμητέο Επενδυτή για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου με παραχώρηση 40 ετών, έναντι συνολικού τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο νέος παραχωρησιούχος θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών τα επόμενα έτη. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 ο Δήμος Πύλου Νέστορος, κατέθεσε αγωγή νομής στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας. Από το ΤΑΙΠΕΔ προέκυπτε ότι είχαν προηγηθεί επαφές μεταξύ του Δήμου και του Ταμείου για την εξυπηρέτηση του αιτήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο είχε προτείνει το τμήμα της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ο Δήμος να παραχωρηθεί σε αυτόν για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκε από τον Δήμο.

Η έκταση στη Χαλκιδική

Μια άλλη περίπτωση αποτελεί η αξιοποίηση Ακινήτου στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής. Όπως είναι γνωστό, στις 3 Αυγούστου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε πλειοδότη για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Νέα Ηράκλεια τον Λεωνίδα Κεντεποζίδη, έναντι Οικονομικής Προσφοράς ύψους 1,42 εκατ. ευρώ. Πάντως, στις αρχές 2023, ο Δήμος Προποντίδας είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής του διαγωνισμού στο ΣτΕ. Το βασικό επιχείρημα της προσφυγής είναι ότι μέσα στο ακίνητο υπάρχει ένα ρέμα ενώ το συγκεκριμένο ακίνητο είναι κοινόχρηστο επειδή καταλαμβάνει παλαιό αιγιαλό.

Από πηγές του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει ότι υπάρχει τμήμα ρέματος, το οποίο θα πρέπει να οριοθετηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γεγονός που είναι σε γνώση του επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει τη σχετική διαδικασία. Η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 31/10/2023. Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος προσέφυγε με νέα αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας 2,5 στρέμματα περιμετρικά του ρέματος εντός του ακινήτου. Όμως, το 1998 η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου είχε χαρακτηρίσει το σύνολο του ακινήτου ως Δημόσιο Κτήμα καθώς ήταν παλαιός αιγιαλός. Με την απόφαση αυτή της ΚΕΔ το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια μεγάλα και εμβληματικά projects «περνάνε» στην Intrakat μέσω ΑΚΤΩΡ – Από το Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τον ΒΟΑΚ

Στροφή στις συνδέσεις οπτικών ινών κάνουν οι Έλληνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider