ΤΑΙΠΕΔ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μετεγκατάσταση της ΕΑΣ – «Πρώτο βήμα» για το πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μετεγκατάσταση της ΕΑΣ – «Πρώτο βήμα» για το πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ
Διαγωνισμός από PPF – Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πρώτη φάση μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην Μάνδρα. Πρόδρομος για τον μεγάλο ΣΔΙΤ διαγωνισμό για την κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ποια βήματα χρειάζονται.

Το πρώτο διαγωνιστικό «βήμα», από τα τρία συνολικά που εκτιμάται ότι απαιτούνται, για την υλοποίηση του project «Κυβερνητικό Πάρκο ΠΥΡΚΑΛ», έγινε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς προκηρύχθηκε επισήμως ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την πρώτη φάση της μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στη Δάφνη Υμηττού, στην έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Κατά πληροφορίες χρειάζονται και άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες, με επόμενο στάδιο «μετακόμισης», πριν φτάσουμε στον μεγάλος διαγωνισμό για την κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ένας διαγωνισμός που μάλλον αναμένεται το 2025 μέσω ΣΔΙΤ, βάσει όσων είχαν προγραμματιστεί.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αποτελεί την Αναθέτουσα Αρχή, προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΕΑΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» με συνολικό προϋπολογισμό 7,112 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Χτες, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την προκήρυξη, καθώς η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) αποτελεί τη Διενεργούσα τον Διαγωνισμό Αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του Δικαιούχου, ήτοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτελώντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες των αρμοδιοτήτων της αναθέτουσας αρχής.

Ο πρώτος διαγωνισμός

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση των χώρων στο ιδιόκτητο ακίνητο του εργοστασίου της ΕΑΣ στη Μάνδρα Αττικής, αφενός για τη μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του Υμηττού και αφετέρου για τη μετεγκατάσταση μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού του Υμηττού που χρησιμοποιείται στις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας, προκειμένου να ελευθερωθεί το ακίνητο του Υμηττού, και να καταστεί εφικτή η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου, με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει: α. την αναδιάταξη και διαμόρφωση των κτιριακών χώρων, των χώρων γραφείων, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και β. την ειδική διαμόρφωση των χώρων παραγωγής του ΣΕΜ για την υποδοχή της εγκατάστασης των τμημάτων Καλυκοποιείας και IRIS, του μηχανολογικού εξοπλισμού και της γραμμής Ανοδίωσης από τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο χώρο του Υμηττού. Το προς δημοπράτηση έργο θα εκτελεστεί στις υφιστάμενες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της ΕΑΣ του συγκροτήματος του εργοστασίου Μάνδρας, στη Μάνδρα Αττικής το οποίο βρίσκεται στο περί το 27ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, στη θέση «ΓΟΥΒΑ» ή «ΜΕΣΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ» ή «ΜΑΡΟΥΓΚΑΔΕΣ», είναι εκτός σχεδίου πόλεως και εντός Γ.Π.Σ. Μάνδρας και Ζ.Ο.Ε. Αττικής, εντός της περιφέρειας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας (Δ. Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας) της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, τέως Δήμου Μάνδρας Αττικής. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 29η/04/2024. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο εντάσσεται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και χρηματοδοτείται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο δρόμος προς το Πάρκο

Σε κάθε περίπτωση, και αφού θα πρέπει να έχουν γίνει κάποιες διαδικασίες, προσεχώς θα προκηρυχθεί και ο μεγάλος διαγωνισμός, μέσω ΣΔΙΤ, για τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη θα εγκατασταθούν εννέα υπουργεία (και άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου) που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που είχε εγκριθεί προ μηνών από το ΥΠΕΝ για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 154.797,34 τ.μ., εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται χρήσεις και για πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού/συνεδριακά κέντρα, εστίασης, αναψυκτήρια κ.α.

Η υλοποίηση του κυβερνητικού πάρκου, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ενώ το κόστος της κατασκευής του θα βαρύνει τον ιδιώτη και εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ενδέχεται να έχουν αλλάξει κατά πολύ οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι και το κόστος να έχει εκτοξευθεί ακόμα και στα 400 εκατ. ευρώ.

Το project έχει ως στόχο αφενός την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και αφετέρου την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής, με τη μεταστέγαση Υπουργείων και υπηρεσιών του Ελληνικού δημόσιου τομέα, τα οποία σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, ως επί το πλείστον στο κέντρο της πόλης, σε 127 συνολικά κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 κτίρια είναι ιδιόκτητα. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός «Κυβερνητικού Πάρκου» για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών εννέα (9) Υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε ανακατασκευασμένα διατηρητέα κτίρια και σε νέα κτίρια. Στον ενιαίο χώρο του ακινήτου προβλέπεται επίσης η εξασφάλιση αδόμητου χώρου και η δημιουργία πάρκου πρασίνου και δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, ώστε να πληρούνται κατά το δυνατό, οι προδιαγραφές μιας σύγχρονης αστικής ανάπλασης/ανάπτυξης, αλλά και ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή ανάγκη συντήρησης.

Με τη συγκέντρωση Υπουργείων σε μια ενιαία έκταση αναμένεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών τους, η ενδυνάμωση του τομέα της διοίκησης και η ενίσχυση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του Δήμου Δάφνης – Υμηττού αλλά και του ρόλου του κέντρου της Αθήνας ευρύτερα, λόγω της γειτνίασής του με την περιοχή επέμβασης. Τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που είχαν γίνει, η μεταφορά των υπουργείων από τα διάφορα σημεία της Αττικής θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα στη διετία 2025-2026, αν και πλέον μετράμε ήδη μεγάλη περίοδο καθυστερήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επισήμως προσωρινός ανάδοχος για τη mega σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

Cerved Property Services: Ποια είναι η τάση σε κατοικία, γραφεία, retail, logistics

Ακίνητα – Τουρισμός: Στα ύψη οι κρατήσεις το τριήμερο 25ης Μαρτίου – Το «sold out» και οι οικονομικές επιλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider