Inalan: Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ για Internet υπερυψηλών ταχυτήτων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Inalan: Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ για Internet υπερυψηλών ταχυτήτων
Πώς ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, ο στόχος για την επόμενη τριετία και οι ενδεχόμενες συμπράξεις

Θέση στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά διεκδικεί η Inalan, σχεδιάζοντας να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για να επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων. Σε μια περίοδο που στην εγχώρια αγορά παρατηρούνται έντονες ζυμώσεις η εταιρεία σχεδιάζει να διατηρήσει την επιθετική εμπορική πολιτική της ενώ δεν αποκλείει ενδεχόμενη συνεργασία με την ΔΕΗ με στόχο την αξιοποίηση του δικτύου FTTH που αναπτύσσει η τελευταία.

O πάροχος ίντερνετ σταθερής με έδρα την Θεσσαλονίκη, στον οποίο επένδυσε το 2022 το καναδικό fund Fiera Infrastructure, προσφέρει τις υπηρεσίες την τελευταία δεκαετία. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επενδύσει περί τα 40 εκατ. ευρώ, αναπτύσσοντας δίκτυο οπτικών ινών μήκους 130 χλμ σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ανάπτυξη του δικτύου FTTH της Inalan έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την είσοδο της Fiera Infrastructure, με αποτέλεσμα σήμερα να καλύπτει περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προς ώρας η κάλυψη αφορά κυρίως τα βόρεια προάστια και το κέντρο της Αθήνας με το δίκτυο να επεκτείνεται σταδιακά προς τα νότια προάστια, ενώ στη περίπτωση της Θεσσαλονίκη καλύπτεται περίπου το 70% της πόλης.

Στόχος τα 2 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Για την συνέχεια η εταιρεία, σύμφωνα με στελέχη της που μίλησαν στο τεχνολογικό podcast «3 στον Αέρα», σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ με στόχο το δίκτυο οπτικών ινών της να καλύπτει 1,5 – 2 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Inalan μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεργασία με τη ΔΕΗ σε επίπεδο χονδρικής, ώστε να αξιοποιηθεί το εναέριο δίκτυο FTTH που αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς η τελευταία. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Inalan στο κουπόνι Gigabit Voucher, το οποίο δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.

Η ανάπτυξη της εταιρείας, εδράζεται στις προσιτές τιμές για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων που προσφέρει αλλά και το ότι η ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) είναι η ίδια με εκείνη της λήψης (download). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ο πελάτης έχει σύνδεση στο 1 Gbps η ταχύτητα αυτή αφορά τόσο την αποστολή όσο και τη λήψη δεδομένων, κάτι που μόνο η Inalan προσφέρει μέχρι στιγμής. Όσον αφορά στις τιμές, η μηνιαία συνδρομή για σύνδεση στο 1 Gbps είναι στα 48 ευρώ, αυτή την περίοδο ωστόσο προσφέρεται στα 34 ευρώ λόγω προωθητικής ενέργειας ενώ η σύνδεση 200 Mbps στα 28 ευρώ. Η επιθετική εμπορική πολιτική αναμένεται να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους εταιρικούς πελάτες προσφέρονται και συνδέσεις στα 10 Gbps σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Έμφαση στις οπτικές ίνες, επιτάχυνση επενδύσεων και αυστηρή διαχείριση του κόστους

Η Nova μετεγκαθίσταται και επενδύει σε βιώσιμα κτήρια

Vodafone - Microsoft υπογράφουν 10ετή συμφωνία, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider