Τρ. Πειραιώς: Ξεπέρασε τα 5 δισ. σε κεφαλαιοποίηση – «Μήνυμα» για υψηλή τιμή και μικρό discount στη διάθεση των μετοχών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ξεπέρασε τα 5 δισ. σε κεφαλαιοποίηση – «Μήνυμα» για υψηλή τιμή και μικρό discount στη διάθεση των μετοχών
Στην τελική ευθεία η ολική αποεπένδυση του ΤΧΣ με την διάθεση του 27% των μετοχών που κατέχει στην Πειραιώς. Το ΔΣ του Ταμείου θα συνεδριάσει το Σάββατο το βράδυ, ενώ την Κυριακή αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της Τράπεζας. Δευτέρα (4/3) πρωί οι επίσημες ανακοινώσεις και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Προμήνυμα για υψηλή τιμή και μικρό discount στη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αποτελεί η χθεσινή επίδοση της μετοχής της Τράπεζας στο χρηματιστήριο. Πραγματοποιώντας με διαφορά τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας, στα 23,11 εκατ. ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άλμα 5,22% και έκλεισε στα 4,07 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ (5,088 δισ.), 1 δισ. υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank (4,086 δισ. ευρώ).

Το placement του 27% των μετοχών της Τράπεζας (συνολική αποεπένδυση του ΤΧΣ, όπως είχε γράψει το insider.gr, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου και το βιβλίο προσφορών (Διεθνής Προσφορά – Ελληνική Προσφορά) θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τετάρτη 6 του μηνός. Οι εξελίξεις για το placement θα «τρέξουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ αναμένεται να λάβει το Σάββατο την λεπτομερή εισήγηση της Bank of America για την αποεπένδυση, ώστε να συνεδριάσει το ίδιο βράδυ και να δώσει το πράσινο φως για την εκκίνηση της διαδικασίας. Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δώσει τη έγκρισή της στο Ενημερωτικό Δελτίο της Τράπεζας. Οι ανακοινώσεις για την έναρξη του placement αναμένονται την Δευτέρα, πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

Ειλημμένη απόφαση είναι η διάθεση των 337.599.150 μετοχών Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ, ενώ διαφαίνεται πως η τιμή διάθεσης θα κλείσει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενδεχομένως κοντά στην περιοχή των 3,80 ευρώ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την διάθεση των μετοχών θα είναι αντίστοιχη του placement της Εθνικής Τράπεζας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΤΧΣ έχει πιέσει για μεγαλύτερη έμφαση στην ικανοποίηση των επενδυτών από την εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Εθνικής, οι εγχώριοι επενδυτές έλαβαν επιπλέον ποσοστό από τις προς διάθεση μετοχές και είχαν προνομιακή μεταχείριση στην κατανομή, λαμβάνοντας 1 μετοχή για κάθε 1,72 μετοχές που ζήτησαν. Το ΤΧΣ και οι σύμβουλοι του placement αποφάσισαν το ποσοστό μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που διατέθηκε στην ελληνική αγορά να αυξηθεί στο 20% του συνόλου των προς διάθεση μετοχών αντί για 15% που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Εν αναμονή των αποφάσεων και του διαδικαστικού για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς – που θα γίνει η τρίτη πλήρως ιδιωτική Τράπεζα, μετά τη Eurobank και την Alpha Bank -, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον προδιαγράφει μεγάλη υπερκάλυψη της προσφοράς μετοχών, ενδεχομένως έως και 8 φορές, όπως συνέβη στο placement του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυση

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Με πρόσθετους πόρους 40 εκατ. ευρώ το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider