AXIA: Ο ολικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό - Έρχεται ισχυρό ράλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AXIA: Ο ολικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό - Έρχεται ισχυρό ράλι
Ο πλήρης μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια «πράσινη» και βιώσιμη εταιρεία με ισχυρό business plan δεν έχει αποτυπώθει ακόμη στη τιμή της μετοχής, όπως εκτιμά η AXIA.

Ο ολικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια «πράσινη» και βιώσιμη εταιρεία με ένα ισχυρό business plan δεν έχει αποτυπώθει ακόμη στη τιμή της μετοχής, όπως εκτιμά η AXIA.

Το επικαιροποιημένο business plan που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους παρείχε ένα σαφές όραμα για τη ΔΕΗ στο μέλλον. Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα διανομής, με ευρύτερη σκοπιά πλέον, αφού η Ρουμανία βρίσκεται ήδη στο κάδρο.

Στη βάση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων των 4 δισ. ευρώ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και των υδροηλεκτρικών) αναμένεται να φθάσει τα 8,9 GW έως το 2026, ενώ το ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου για μελλοντική ανάπτυξη ανέρχεται σήμερα στα 18 GW περίπου. Περίπου τα 2,4 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πλάνο του 2023-2026 προορίζονται για διανομή (Ελλάδα και Ρουμανία), αυξάνοντας το RAB του δικτύου σε 5,1 δισ. ευρώ έως το 2026 από 4,3 δισ. ευρώ σήμερα.

Καθώς η παραγωγή λιγνίτη θα τερματιστεί έως το 2026, το 52% των εκτιμώμενων GWh της ΔΕΗ για το 2026 (Ελλάδα και Ρουμανία) αναμένεται να προέρχεται από ΑΠΕ και ένα επιπλέον 30% από φυσικό αέριο. Παράλληλα, η ΔΕΗ αναμένεται πλέον να φτάσει σε επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, ενώ σημαντικό είναι ότι η AXIA εκτιμά πως το 37% περίπου των EBITDA θα προέλθει απευθείας από την αγορά των ΑΠΕ.

Οι χρηματικές διανομές επανέρχονται επίσης από φέτος από τη χρήση του με εκτιμώμενο payout στο 35%, σταδιακά αυξανόμενο προς το 55% τα επόμενα χρόνια.

Η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στο 5,8x, κάτω από τον μέσο όρο 10ετίας της εταιρείας, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι για EBITDA ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2030 ή CAGR EBITDA 2024-30 περίπου στο 9,5%.

Η AXIA αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 22,60 ευρώ που συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 90% περίπου, με σύσταση «buy».

«Η πρόσφατη έρευνα της ΕΕ σχετικά με πιθανή παραβίαση από τη ΔΕΗ των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ κατά την περίοδο 2013-2019 θα πρέπει να παραμείνει ως ένα «overhang risk», καθώς η απόφαση θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να ανακοινωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider