Τρ. Πειραιώς: Πώς στηρίζει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή – Νέες εκταμιεύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ φέτος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Πώς στηρίζει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή – Νέες εκταμιεύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ φέτος
Σε νέες εκταμιεύσεις δανείων προς τους αγρότες (πρωτογενής τομέας) άνω των 400 εκατ. ευρώ φέτος, στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε νέες εκταμιεύσεις δανείων προς τους αγρότες (πρωτογενής τομέας) άνω των 400 εκατ. ευρώ φέτος, στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς. Για την υποστήριξη και ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, η Τράπεζα δημιούργησε το 2023 νέα προϊόντα και υπηρεσίες και προχώρησε σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Περισσότεροι από 40.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 420 επιχειρήσεις/αγροτικοί συνεταιρισμοί επωφελήθηκαν από το Πρόγραμμα, με συνολικές χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τo 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή Τραπεζική της Τρ. Πειραιώς ξεπερνά το 1,5 δισ., ενώ περισσότερα από 50 συμβατικά και βιολογικά αγροτικά προϊόντα που υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα ταξιδεύουν σε 75 χώρες.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και την καινοτομία, προεξοφλώντας τους την επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων που παρέχει το Δημόσιο (60%) και χορηγώντας επιπλέον δάνειο στο 20% του ποσού της επένδυσης. Από τον νέο αγρότη απαιτείται ίδια συμμετοχή 20%. Έτσι, σε επένδυση π.χ. 100.000 ευρώ, η Τράπεζα προεξοφλεί τις 60.000 ευρώ κρατική επιχορήγηση την οποία επιστρέφει ο αγρότης στην Τράπεζα όταν τη λάβει από το κράτος και του χορηγεί ως δάνειο τις 20.000 από τις 40.000 ευρώ του εναπομείναντος ποσού της επένδυσης.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των υποβληθέντων αιτημάτων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των συνεργατικών σχημάτων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ, που κατατέθηκαν τη διετία 2022 -2023 προς έγκριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπαγωγή τους στις Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και άπτονται του βασικού έργου του Οικονομικού Μετασχηματισμού του Αγροτικού Τομέα.

Έως και 344 εκατ. λιγότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέχρι το 2100!

Για το 2024 η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει δυναμική παρέμβαση με στοχευμένες δράσεις, επιχειρώντας να εντάξει νέες εταιρείες και να διευρύνει την πελατειακή της βάση. Προωθητικές ενέργειες απευθείας με παραγωγούς θα λάβουν χώρα σε όλη την επικράτεια στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού παραδοτέων Καρτών Συμβολαιακής. Παράλληλα, επιχειρεί να ενισχύσει την παρέμβασή της τόσο σε υφιστάμενα αγροτικά προϊόντα, αλλά και σε νέα που εμφανίζουν ταχεία διάδοση στον ελλαδικό χώρο και έχουν κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης, στοχεύοντας στην απόλυτη κάλυψη των αναγκών των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων, των αγροτικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, την τετραετία 2020-2023, η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησε περισσότερα από 2.000 Σχέδια Βελτίωσης.

Σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών, Ιωάννης Χανιωτάκης, ο Διευθυντής Επιχειρηματικών Κέντρων Αγροτικού Τομέα, Γιώργος Αβατάγγελος, ο Διευθυντής Συμβολαιακής Τραπεζικής, Βασίλης Γαϊτανάρος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Θανάσης Δεδούσης και τα στελέχη της Αγροτικής Τραπεζικής Ανδρέας Πέρρος, Νίκος Ντζιαχρήστας, Νίκος Δεδούσης και Θανάσης Λιοδήμος ανέφεραν ότι για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των αγροτών η Τράπεζα Πειραιώς:

  • Συμμετείχε ενεργά στο εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ, «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» προσφέροντας Συνέχισε να αξιοποιεί το «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» σε συνεργασία με το EIF, για την υλοποίηση επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή.
  • Προσέφερε το νέο προϊόν «Αγροκίνηση», το οποίο αφορά σε χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητας και για την κάλυψη αναγκών μονιμότερου χαρακτήρα.
  • Υποστήριξε τις επενδύσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν σε επιχορηγούμενα προγράμματα. Συνεχίζει να προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο το μειωμένο κόστος παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
  • Σε συνέχεια της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου του γεωργοκτηνοτροφικού εξοπλισμού σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου συνεργατών.
  • Παρότι σε όλη τη διάρκεια του 2023 βρισκόμασταν σε περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων χορηγήσεων, δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων διατηρώντας σταθερό το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα.

Στήριξη στους αγρότες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Όπως τόνισαν τα στελέχη της Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα σε όλο τον αγροτικό κόσμο, που είναι αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό:

• Είχε ενεργό συμμετοχή στη στήριξη των κατοίκων της Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών της σε ομάδες εργασίας για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, καθώς και χρηματοδοτήσεις με ειδικούς όρους, που σχετίζονται με την ανασύσταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, μετά τις θερινές καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο με στόχο τη διατήρηση της μελισσοκομίας στην περιοχή προχώρησε σε χορηγία 20 τόνων μελισσοτροφών.

• Μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, λόγω Daniel και Elias, αντίστοιχα και με στόχο την στήριξη των πληγέντων των περιοχών, παρείχε στους αγρότες τη δυνατότητα αναστολής της υποχρέωσης καταβολής δόσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Επιπρόσθετα, παρείχε και συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα μέσω χρηματοδοτήσεων με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τρεχουσών αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε να προχωρήσουν σε παραγωγή, την άμεση αποκατάσταση ζημιών, την αντικατάσταση ζωικού πληθυσμού και γεωργικού εξοπλισμού, με εξειδικευμένα προϊόντα, μειωμένο προνομιακό επιτόκιο 4,6% και μηδενικά έξοδα αξιολόγησης. Ειδικά, για τους νέους αγρότες, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους, προσφέρει το ίδιο προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα αξιολόγησης, για χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με την υλοποίηση επενδύσεων επιχορηγούμενων Σχεδίων Βελτίωσης εντός του 2024.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, προτίθεται να στηρίξει ενεργά την υλοποίηση των δράσεων του ΥπΑΑΤ για το Μέτρο 5.2, μέσω του οποίου οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ να ανασυστήσουν τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις (εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο).

Κέντρα Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα- Συνεργατικά σχήματα

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει δυναμικά παρούσα στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και τη λειτουργική υποστήριξη των συνεργατικών σχημάτων του πρωτογενούς τομέα και ευρύτερα του Αγροδιατροφικού Κλάδου.

Τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα έχουν ως βασική αποστολή την ανάπτυξη και διαχείριση των σχέσεων με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, Ομάδες – Οργανώσεις Παραγωγών και ευρύτερα με όλα τα συνεργατικά σχήματα του αγροδιατροφικού κλάδου ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Μέσω της δομής αυτής, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει πιστοδοτήσεις και σύγχρονα Τραπεζικά προϊόντα-υπηρεσίες, στο σύνολο σχεδόν των συνεργατικών νομικών οντοτήτων, που συναλλάσσονται ενεργά με το Τραπεζικό σύστημα.

Tα Κέντρα Επιχειρηματικότητας εξυπηρετούν σήμερα πάνω από 900 πελάτες. Παρέχεται άμεση και υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη υποστήριξη και εξυπηρέτηση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις λοιπές συνεργατικές οντότητες, μέσω των Συμβούλων Πελατείας, κατανεμημένων σε τρία Κέντρα (Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ελλάδα). Οι Σύμβουλοι Πελατείας (RM’s) κατανέμονται πανελλαδικά, ώστε να διασφαλίζεται η προσωπική επαφή, γνώση των τοπικών παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων και η ταχεία εξυπηρέτηση των πελατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» και τα τραπεζικά ομόλογα – 26 εκδόσεις έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια 14 δισ. ευρώ

ΤΧΣ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την αποεπένδυση της Τρ. Πειραιώς – Κλεισμένα ραντεβού με 15 επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Ετοιμάζουν εκτεταμένες κινητοποιήσεις και οι Έλληνες αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider