BofA: Πρέπει να τροποποιηθούν οι προτεινόμενες ρυθμιστικές αλλαγές για τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Πρέπει να τροποποιηθούν οι προτεινόμενες ρυθμιστικές αλλαγές για τις τράπεζες
«Θα γίνει συζήτηση γύρω από την αλλαγή – πιθανότατα θα αλλάξει, αλλά θα το δούμε να παίζει, και ακόμη και η ίδια η Fed το έχει πει αυτό», είπε ο Moynihan την Πέμπτη σε μια συνέντευξη στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 

Οι προτεινόμενες ρυθμιστικές αλλαγές που θα απαιτούσαν αύξηση κεφαλαίου σε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ θα χρειαστεί να τροποποιηθούν, δήλωσε ο CEO της Bank of America, Brian Moynihan.

«Θα γίνει συζήτηση γύρω από την αλλαγή – πιθανότατα θα αλλάξει, αλλά θα το δούμε να παίζει, και ακόμη και η ίδια η Fed το έχει πει αυτό», είπε ο Moynihan την Πέμπτη σε μια συνέντευξη στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Πρέπει να αλλάξουν; Ναι, γιατί δεν νομίζω ότι είναι η σωστή ισορροπία».

Ο χρηματοοικονομικός κόσμος βρίσκεται σε μια έντονη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις των ΗΠΑ που συνδέονται με αυτό που ονομάζεται «Τελικό στάδιο της Βασιλείας ΙΙΙ» — μια διεθνής αναθεώρηση που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ως απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008.

Εάν εγκριθούν, οι κανόνες θα απαιτούν από τις μεγάλες τράπεζες να αυξήσουν το «μαξιλάρι» κεφαλαίου τους κατά σχεδόν 20% για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να επιβιώσουν από μια άλλη κρίση. Η Fed και άλλες ρυθμιστικές αρχές έχουν δηλώσει ότι οι αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αναταραχών, όπως η κατάρρευση μεσαίου μεγέθους τραπεζών το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, υπήρξε διαφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες. Η διοικητής της Fed, Μισέλ Μπάουμαν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση χρειάζεται «ουσιαστικές αλλαγές» και η υπηρεσία της θα πρέπει να αναζητήσει σχόλια για οποιοδήποτε αναθεωρημένο σχέδιο, μια κίνηση που θα καθυστερήσει την οριστικοποίησή του. Ο Michael Barr, ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία, θα κάνει αλλαγές για να αντιμετωπίσει τυχόν ουσιαστικά κενά στην πρόταση και θα προσπαθήσει να επιτύχει συναίνεση εντός της Fed, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

«Το κάνω αυτό για 40 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο να έχει τόση διαφορά απόψεων», είπε ο Moynihan την Πέμπτη. «Μια αύξηση 20% στο κεφάλαιό μας δεν φαίνεται να έχει νόημα δεδομένου του πού βρισκόμαστε».

Ο Moynihan, 64 ετών, προήχθη σε Διευθύνων Σύμβουλος της BofA το 2010 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και καθοδήγησε την τράπεζα μέσω της πανδημίας και της περυσινής αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο. Έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του να παραμείνει για τα επόμενα χρόνια.

Ο Moynihan ρωτήθηκε επίσης σχετικά με την ικανότητα της Bank of America να ανταγωνίζεται ιδιωτικούς πιστωτικούς γίγαντες όπως η Apollo Global Management καθώς η δανειοδοτική δραστηριότητα κινείται εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.

«Αγωνιστήκαμε μαζί τους χθες και αύριο, οπότε πιστεύω ότι θα είμαστε καλά», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του δεν διαχειρίζεται συναλλαγές με υψηλή μόχλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Δύσκολη εξίσωση η πράσινη μετάβαση για τα πρατήρια – Πού «κολλάνε» οι επενδύσεις και οι εταιρείες

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διάθεση μετοχών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές

ΗΠΑ: Η στάση της Ρωσίας στις συνομιλίες για τα πυρηνικά μπορεί να αλλάξει καθώς εκπνέει η συμφωνία

gazzetta
gazzetta reader insider insider