Χρονιά εξελίξεων το 2024 για τη Μινέρβα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρονιά εξελίξεων το 2024 για τη Μινέρβα
Νέα σελίδα ανοίγει για την  αρχαιότερη ελαιουργική εταιρεία της χώρας. Τι σηματοδοτεί η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση. Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος και η προδιαγεγραμμένη αποεπένδυση από το fund Diorama εντός του τρέχοντος έτους. Η εξέλιξη της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια και η επόμενη μέρα. Τι δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις. 

Νέα σελίδα στην επιχειρηματική διαδρομή της Μινέρβα, της αρχαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων σήμερα, ανοίγει το 2024.

Μετά τη γιγάντωσή της τα προηγούμενα χρόνια κι ενώ προηγήθηκαν μια σειρά από καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία της εξαγορές, η επόμενη μέρα αναμένεται να επιφέρει σημαντικές εξελίξεις για την εταιρεία που μετρά 120 χρόνια ζωής. Το 2024 δε θα αποδειχθεί έτος ορόσημο για τη Μινέρβα. Και αυτό γιατί το fund Diorama Investments Sicar, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας από το 2019, ολοκληρώνει στα τέλη του τρέχοντος έτους τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί, γεγονός που πυροδοτεί εξελίξεις για το μέλλον της Μινέρβα. Η αποεπένδυση είναι προδιαγεγραμμένη.

Το Diorama Investments Sicar είναι συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ ρόλο αποκλειστικού διαχειριστή κατέχει η Deca Investments. Το Diorama ελέγχει ένα ποσοστό της τάξης του 66,7% της Μινέρβα, ενώ από ένα ποσοστό 16,6% περίπου κατέχουν το EOS Capital, συμφερόντων Απόστολου Ταμβακάκη και το fund Elikonos. Diorama, EOS Capital και Elikonos απέκτησαν τη Μινέρβα πριν από πέντε χρόνια, καταβάλλοντας τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ στην PZ Cussons.

Αυτό ωστόσο που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο κεφάλαιο για την ιστορική εταιρεία.

Στο τιμόνι η Κατερίνα Βλάχου

Η επόμενη μέρα ωστόσο φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως ανακοινώθηκε μόλις χθες, μετά από έξι στην ηγεσία και συνολικά 20 χρόνια στο δυναμικό της Μινέρβα, η Χρυσάνθη Μπόνου ανακοίνωσε την οικειοθελή παραίτησή της από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα επαγγελματικά της βήματα.

Έτσι, τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου αναλαμβάνει η Κατερίνα Βλάχου, στέλεχος με μακρά εμπειρία. Έχει διατελέσει Διευθύνουσα Σύμβουλος Ελλάδος και Κύπρου στην εταιρεία Mondelēz Hellas με προϋπηρεσία στο Marketing και τις Πωλήσεις. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-Deree College και κάτοχος ΜΒΑ από το Athens Laboratory of Business Administration.

Αύξηση κύκλου εργασιών και ενίσχυση εξαγωγών το 2022

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% έναντι κύκλου εργασιών ύψους 59,65 εκατ. το 2021. Σημαντική ήταν και η αύξηση των εξαγωγών, κατά 22%, στα 10,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών πωλήσεων.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το 2022 σε 7,8 εκατ. ευρώ έναντι των 6,7 εκατ. του 2021, ενώ ο δείκτης EBITDA/πωλήσεις διευρύνθηκε στο 11,37%.

Το μικτό περιθώριο κέρδους σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στο 20,6%, καθώς η εταιρεία έδωσε έμφαση στην προσπάθεια συγκράτησης των καταναλωτικών τιμών μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων για την αγορά τροφίμων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 852.581 ευρώ έναντι 1,45 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα, η εταιρεία συνέχισε απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα για τον συνεχή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, την αναβάθμιση του εξοπλισμού, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους της. Το 2022 οι επενδύσεις για την ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και για το περιβάλλον ανήλθαν σε 500.000 ευρώ.

Στη διάρκεια του 2022 η εταιρεία ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση των νέων προϊόντων και brands που είχαν εξαγοραστεί το 2021 και βελτίωσε αισθητά τη θέση της στην αγορά αναπτύσσοντας τις καινούργιες κατηγορίες προϊόντων στους κλάδους παραγωγής τομάτας, σαλτσών και αρτυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Μινέρβα απέκτησε το 100% των μετοχών της ULBCS και δη τα δημοφιλή brands Pummaro και Pelargos, καθώς και το 71,43% της Mediterranean Foods, με τα brands Brava και Delicia. Μέσα στο 2022, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής σαλτσών και αρτυμάτων από το εργοστάσιο της Mediterranean Foods στα εργοστάσια της Μινέρβα, σε μια επένδυση ύψους 2,4 εκ ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακος.

Η παραγωγική δραστηριότητα

Στην παραγωγική μονάδα στο Σχηματάρι Βοιωτίας λαμβάνουν χώρα οι γνωστές δραστηριότητες της εταιρείας, δηλαδή η βιομηχανοποίηση ελαιόλαδων και σπορέλαιων, η τυποποίησή τους, η παραγωγή μαγειρικού λίπους, η επεξεργασία και τυποποίηση μαργαρίνης, βουτύρου, ξυδιού και μαγιονέζας.

Στη Γαστούνη Ηλείας συνεχίζει να λειτουργεί η μονάδα παραγωγής και συσκευασίας κυρίως προϊόντων τομάτας αλλά και η παραγωγή κέτσαπ και μουστάρδας.

Στα Ιωάννινα συνεχίζεται η επεξεργασία και τυποποίηση των βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων, με υποστήριξη από το σταθμό γάλακτος στην Ανδραβίδα Ηλείας.

Νέα εταιρεία για την παραγωγή φέτας και λευκού τυριού

Στο μεταξύ, το 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της Μινέρβα αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας.

Η απόσχιση θα λάβει χώρα μετά τη σύσταση της νέας ανώνυμης εταιρείας.

Διανύοντας τον δεύτερο αιώνα ζωής της...

Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται πίσω στο μακρινό 1887 όταν ξεκίνησε η διαδρομή της Καρακώστας – Γιαννάκος, με αντικείμενο τις εισαγωγές και εξαγωγές εδώδιμων και αποικιακών στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Από το 1904 η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της και εμπορεύεται το ελαιόλαδο. Σταδιακά εξειδικεύεται στην εμπορία του και δημιουργεί τα επώνυμα προϊόντα Μινέρβα και Ρεγγίνα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξή της…

Στην πορεία 120 χρόνων, η Μινέρβα πέρασε από το εμπόριο στη βιομηχανία, επένδυσε στην ελληνική παραγωγή και δημιούργησε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διευρύνοντας τη δραστηριότητά της από τον τομέα του ελαιολάδου σε πολλές κατηγορίες τροφίμων.

Διαχειρίζεται εμβληματικά brands και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε είδη διατροφής - προϊόντα τομάτας, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ξύδι, αρτύματα, τυροκομικά, βούτυρο - με υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές. Υπό τη σκέπη της βρίσκονται γνωστές και καθιερωμένες μάρκες όπως το Μινέρβα, το Χωριό, το Pummaro, το ΤΟΠ, το Φαστ, το Brava, το Σαβόι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider