Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 14% στο 2023 - Έκτακτη ΓΣ για χρηματική διανομή 0,60 ευρώ/μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 14% στο 2023 - Έκτακτη ΓΣ για χρηματική διανομή 0,60 ευρώ/μετοχή
Αύξηση της τάξης του 14% κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά τη διάρκεια του 2023 σε σχέση με το 2022, ξεπερνώντας το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου και της εκτίμησης της διοίκησης για αύξηση του τζίρου κατά +12%.

Αύξηση της τάξης του 14% κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά τη διάρκεια του 2023 σε σχέση με το 2022, ξεπερνώντας το φράγμα του 1 δισ. ευρώ και της εκτίμησης της διοίκησης για αύξηση του τζίρου κατά +12%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο Δεκέμβριος έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου κατά 9% περίπου σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022

Όπως αναφέρει η Jumbo, για μία ακόμη φορά, η πορεία των πωλήσεων -κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- απέδειξε την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής του Ομίλου Jumbο για διατήρηση των τιμών σε επίπεδα αντίστοιχα των εισοδημάτων του καταναλωτικού κοινού.

Την ίδια ακριβώς στρατηγική θα ακολουθήσει ο Όμιλος Jumbο και στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία, κάποιοι από τους μεγάλους διεθνείς μεταφορικούς ομίλους logistics χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, για να υπερδιπλασιάσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ είναι σε ισχύ ετήσια εκατέρωθεν δεσμευτικά συμβόλαια για το 2024.

Ο Όμιλος Jumbο δηλώνει ότι δεν πουλά -και συνεπώς δεν προτίθεται να προσφέρει- συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή περαιτέρω στην ήδη δυσανάλογη αύξηση τιμών.

Τα προϊόντα επιλέγονται ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες των καταναλωτών. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Όμιλος Jumbο αρνείται να προμηθευτεί και να διαθέσει στα καταστήματά του, προϊόντα που ανατιμώνται με τεχνικές και μεθόδους που δεν συνάδουν με τα διεθνώς παραδεκτά εμπορικά ήθη.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα κατά την 31.12.2023 ποσού 431 εκατ. ευρώ περίπου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στη συνεδρίαση του 16 Ιανουαρίου 2024 να προχωρήσει σε πρόσκληση των μετόχων της Jumbο σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 7 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα τη λήψη απόφασης για χρηματική διανομή, που θα αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ποσού μικτού 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η πορεία των πωλήσεων Δεκεμβρίου 2023

Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +4% περίπου.

Συνολικά για το 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +14% περίπου σε σχέση με το 2022. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παραμένουν κλειστά με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους.

Κύπρος

Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 4% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το 2023 είναι αυξημένες κατά +11% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία

Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +12% περίπου τον Δεκέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το 2023 είναι αυξημένες κατά 13% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία

Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του +18% περίπου τον Δεκέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το 2023 είναι αυξημένες κατά +15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων

Για το 2024 στόχος του Ομίλου είναι να λειτουργήσουν τρία ακόμα υπερ-καταστήματα στη Ρουμανία και ένα υπερ-κατάστημα στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2023 λειτούργησαν το ηλεκτρονικό κατάστημα του Ομίλου στη Ρουμανία, το νέο ιδιόκτητο υπερκατάστημα στην πόλη Iasi (Ρουμανία) και το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).

Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023, ο Όμιλος Jumbο αριθμούσε 85 καταστήματα, από τα οποία 53 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 17 στη Ρουμανία.

Επιπλέον, ο Όμιλος διαθέτει ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία.

Μέσω συνεργασιών, ο Όμιλος έχει παρουσία με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα Jumbο, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

ΔΕΗ blue: Ξεπέρασε τα 2.000 σημεία φόρτισης πανελλαδικά

Επιδόσεις - ρεκόρ και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider