Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ιωνική Σφολιάτα μετά το deal με τη SwitzGroup

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ιωνική Σφολιάτα μετά το deal με τη SwitzGroup
Τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα της βορειοελλαδίτικης εταιρείας η επένδυση του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, ιδρυτή της SwitzGroup. Τα σχέδια για το μέλλον.

Νέα σελίδα στην αναπτυξιακή πορεία της Ιωνική Σφολιάτα, της βορειοελλαδίτικης εταιρείας με ηγετικά μερίδια στην αγορά κατεψυγμένων προϊόντων σφολιάτας, ζύμης και αρτοποιίας, ανοίγει το deal με τη SwitzGroup του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala.

Το πράσινο φως στο εν λόγω deal έδωσε μόλις πριν από δύο 24ωρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εγκρίνοντας την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου από τη SwitzGroup επί της Ιωνική Σφολιάτα και μεγαλώνοντας τη λίστα των deals που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο των τροφίμων. Ο κλάδος δε της κατεψυγμένης ζύμης παρουσιάζει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αυξημένη κινητικότητα που τον χαρακτηρίζει.

Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα του deal αναμένεται να ξεδιπλώσει νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες για την Ιωνική Σφολιάτα, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης ενός πανίσχυρου διεθνούς «παίκτη» όπως είναι η SwitzGroup, ανοίγει τον δρόμο στην εταιρεία από τη Βόρεια Ελλάδα να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά που δραστηριοποιείται, διευρύνοντας έτι περαιτέρω το επιχειρηματικό της αποτύπωμα.

Μετά τη στήριξη της SwitzGroup, η Ιωνική Σφολιάτα δύναται να υλοποιήσει την αναπτυξιακή της πολιτική, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και δη την ισχυροποίηση της θέσης της στην εγχώρια αγορά, καθώς και την ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού, είτε αυτό αφορά σε επιπλέον ανάπτυξη των υφιστάμενων αγορών, είτε στη διείσδυση σε νέες αγορές.

Η τεχνογνωσία δε και το δίκτυο της SwitzGroup αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων της Ιωνική Σφολιάτα.

Υπενθυμίζεται δε ότι μειοψηφικό ποσοστό μετοχής στην εταιρεία διατηρεί και το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, «ιδιοκτήτης» σήμερα του ομίλου Vivartia.

Μια επένδυση με προοπτικές

Να σημειωθεί εδώ πως η απόφαση του Taizoon Khorakiwala να επενδύσει στην ελληνική εταιρεία δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε πρόσφατη, με το εν λόγω deal να… ψήνεται εδώ και αρκετούς μήνες.

«Αναζητούμε τις κατάλληλες εταιρείες και όπως και να είναι τα πράγματα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε. Αυτή τη στιγμή θα κάνουμε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις μας στην Ελλάδα σε άλλον τομέα από τους ήδη γνωστούς… Δεν πηγαίνουμε για μεγάλες εξαγορές, κάτι που θέλουν να κάνουν τα fund. Όποιος έχει περισσότερο τζίρο από τα 50 εκατ. ευρώ δεν επενδύουμε σε αυτόν. Θέλουμε επιχειρήσεις με τζίρο περίπου 5 εκατ. και 10 εκατ. ευρώ», δήλωνε την περασμένη άνοιξη ο Ινδός επιχειρηματίας από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, προαναγγέλλοντας το εν λόγω deal.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της Ιωνική Σφολιάτα, το 2022 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 27,43 εκατ. ευρώ, έναντι 20,05 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένο κατά 36,82%. Την ίδια ώρα, τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη σκαρφάλωσαν στα 1,501 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά… 166,11% από το 2021, όταν τα κέρδη μετά από φόρους δεν ξεπερνούσαν τις 564 χιλ. ευρώ.

Μια… γευστική διαδρομή άνω των 30 ετών

Η γευστική διαδρομή της Ιωνική στο ταξίδι της σφολιάτας ξεκίνησε το 1991 στη Θεσσαλονίκη, με έναν και μοναδικό στόχο: να προσφέρει όλο και νοστιμότερες πίτες, σπιτικές και χειροποίητες σε ολόκληρο τον κόσμο, βάση της εξέλιξης των διατροφικών αξιών.

Σήμερα, η εταιρεία μετρά πάνω από 30 χρόνια επιτυχημένης επιχειρηματικής διαδρομής, βάζοντας τη σφραγίδα της σε περισσότερα από 400 κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης και σφολιάτας που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τα οποία παράγονται σε 5.000 τμ σύγχρονων εγκαταστάσεων και εξάγονται σε περισσότερες από 35 χώρες σε Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική.

Η εταιρεία βρίσκεται παντού, σε όλη την Ελλάδα, τροφοδοτώντας από ένα αρτοποιείο ή μία καφετέρια μέχρι το πλοίο, το αεροπλάνο και το ξενοδοχείο. Παράλληλα, μπαίνει και σε κάθε ελληνικό σπίτι μέσα από τις πίτες της που φιγουράρουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε ποιες εταιρείες έχει επενδύσει ο Ινδός επιχειρηματίας

Μπορεί η επένδυση στην Ιωνική Σφολιάτα να είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Taizoon Khorakiwala την περασμένη άνοιξη, σίγουρα όμως δεν είναι η μόνη.

Τα τελευταία έξι χρόνια ο Ινδός επιχειρηματίας έχει εκδηλώσει αρκετές φορές τη στήριξή του στο εγχώριο επιχειρείν, επενδύοντας σε υγιείς ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσονται ταχύτατα. Οι περισσότερες δε εξ αυτών δραστηριοποιούνται στην εστίαση και είναι οι εξής: Artizan, Κρητών Άρτος, Κουλουράδες, Σαμούρη, ΟΑ και Troufa.

H SwitzGroup

H SwitzGroup ιδρύθηκε από τον Taizoon Khorakiwala το 1980, ενώ τα κεντρικά της βρίσκονται στο Ντουμπάι.

Οι επιχειρήσεις του ομίλου δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και επεξεργασία αυγών, στην εμπορία και παραγωγή συστατικών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, στην παραγωγή και διανομή κατεψυγμένων συσκευασμένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζύμη, καθώς και στην ανάπτυξη αλυσίδων λιανικής πώλησης.

Ο όμιλος απασχολεί σήμερα περισσότερα από 5.000 εργαζόμενους σε εννέα χώρες του πλανήτη, ενώ σε ετήσια βάση τα έσοδά του φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider