Metaxa: Ποντάρει σε αύξηση πωλήσεων 10% και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πληθωριστικές τάσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Metaxa: Ποντάρει σε αύξηση πωλήσεων 10% και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πληθωριστικές τάσεις
Ποιες οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας Σ.& Η.& Α. ΜΕΤΑΞΑ ΑΒΕ που εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο ποτό METAXΑ. Τι προβλέπει για τους επόμενους μήνες και πώς η ευρεία γκάμα προϊόντων σε διαφορετικές τιμές αποτελεί ανάχωμα στις πληθωριστικές τάσεις.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων των προϊόντων METAXA & METAXA OΥZO παραμένει βασικός στόχος της διοίκησης της εταιρείας Σ.& Η.& Α. ΜΕΤΑΞΑ ΑΒΕ, που εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο οινοπνευματώδες ποτό ΜΕΤΑΧΑ, παρά τις γενικότερες αβέβαιες οικονομικές συνθήκες λόγω των μακροοικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 10% την περίοδο 2023-2024, προβλέποντας επίσης πως η χρήση θα είναι κερδοφόρα, αλλά και πως θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της.

Να σημειωθεί εδώ ότι η χρήση 2023-2024 αφορά στην περίοδο από 1ης Απριλίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.

Η ισχυρή πληθωριστική τάση δεν επηρεάζει την κερδοφορία

Όπως τονίζεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν προ ημερών στο ΓΕΜΗ, «η διαφαινόμενη ισχυρή πληθωριστική τάση δεν αναμένεται να επηρεάσει κρίσιμα την κερδοφορία της εταιρείας, χάρη στην υψηλή αναγνωσιμότητα και αντίληψη της αξίας των προϊόντων από τους καταναλωτές, καθώς και χάρη στην ευρεία γκάμα προϊόντων με ισχυρή διανομή σε διαφορετικά επίπεδα τιμών».

«Η εταιρεία έχει κατορθώσει να αντισταθμίσει τις όποιες διαταράξεις έχουν προκληθεί στο εμπόριο λόγω των εξελίξεων του πολέμου στη Ρωσία και Ουκρανία, γεγονός που φαίνεται από τη βελτίωση της πορείας της στην χρήση 2022/2023 αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την χρήση 2023/2024. Όποιος όγκος πωλήσεων χάνεται λόγω των προαναφερθέντων, αντικαθίσταται από ανάπτυξη άλλων αγορών ενώ όσον αφορά στον εξαγωγικό όγκο, αυτός αναμένεται σταθερός», σημειώνεται επίσης, ενώ όπως αναφέρεται «η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία και σχεδιάζει τις ανάλογες ενέργειες,. Ο κίνδυνος είναι περιορισμένος καθώς η εταιρεία δεν έχει μητρικές ή συνδεδεμένες εταιρείες με έδρα τη Ρωσία ή την Ουκρανία».

Αύξηση του κύκλου εργασιών

Σε ό,τι αφορά τη χρήση 2022-2023 και δη στην περίοδο από 1ης Απριλίου 2022 μέχρι και 31 Μαρτίου 2023, ο συνολικός όγκος πωλήσεων σημείωσε αύξηση της τάξης του 7,07%, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών (καθαρός) από πωλήσεις εμπορευμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, κατέγραψε αύξηση 27,31%. Οι εξαγωγές δε αποτελούν το 80% του όγκου των πωλήσεων της εταιρείας.

Το μικτό αποτέλεσμα ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 19%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,94 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πρότεινε τη διανομή μερίσματος στους μετόχους ποσού ύψους 2,17 εκατ. ευρώ.

Αμέριστη η στήριξη της μητρικής

Όπως επισημαίνεται στην οικονομική κατάσταση «κατά την 31η Μαρτίου 2023 η εταιρεία παρουσίασε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης κατά 1.092.868 ευρώ. Λόγω του ότι το 86,83% των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά σε ενδοομιλικό δάνειο με τη συγγενή Financiere Remy Cointreau SA, η εταιρεία έλαβε κατόπιν αιτήματος της γραπτή διαβεβαίωση από τη μητρική της, με την οποία δηλώνεται η πρόθεση της για λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών μετά το τέλος της κλειόμενης χρήσης».

H εταιρεία Σ.& Η.& Α. ΜΕΤΑΞΑ ΑΒΕ είναι από το 2000 μέλος του γαλλικού ομίλου παραγωγής και εμπορίας οινοπνευματωδών ποτών Remy Cointreau, ενώ το ΜΕΤΑΧΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 κορυφαίων εμπορικών σημάτων οινοπνευματωδών ποτών στο κόσμο και εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου.

Αποκλειστικός παραγωγός του συνόλου των προϊόντων ΜΕΤΑΧΑ βάσει μακροπρόθεσμης συνεργασίας είναι η εταιρεία ΟΠΤΙΜΑΛ ΣΑΠΛΑΙ ΤΣΕΙΝ, ενώ αποκλειστικός πελάτης και διανομέας των προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα βάσει συμβολαίου είναι η B.Σ. Καρούλιας.

Η ιστορία του ΜΕΤΑΧΑ θα πρέπει να αναζητηθεί πολύ πίσω στον χρόνο… Το διάσημο οινοπνευματώδες ποτό δημιουργήθηκε πρώτη φορά το μακρινό 1888 από τον Σπύρο Μεταξά…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider