Ποιο είναι το deal ΕΥΔΑΠ και Lamda – Αλλάζει ο υδρευτικός «χάρτης» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το deal ΕΥΔΑΠ και Lamda – Αλλάζει ο υδρευτικός «χάρτης» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Με ποιο μοντέλο θα συνεργαστούν ΕΥΔΑΠ και Lamda Development για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας νέας μεγάλης πόλης που αναπτύσσεται στην έκταση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το MoU, οι υποδομές, οι νέες μονάδες. Πώς αλλάζει ο «χάρτης» στο παραλιακό μέτωπο.

Σε ένα σημαντικό «μέτωπο» που αφορά στο Ελληνικό, όπως και την περασμένη Παρασκευή ανέδειξε το insider.gr, η ΕΥΔΑΠ έχει έρθει σε συμφωνία με τη Lamda Development για την ανάπτυξη δικτύου παροχής ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας νέας μεγάλης πόλης, με το δημόσιο, βάσει της σύμβασης, να πρέπει να παραδώσει τις υπηρεσίες και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας στα «όρια» της έκτασης και τη Lamda να αναλαμβάνει το κόστος των απαραίτητων υποδομών εντός του ακινήτου (και για τις ανάγκες του Μητροπολιτικού Πάρκου, για την άρδευση του οποίου θα χρησιμοποιείται ανακυκλωμένο – επαναχρησιμοποιούμενο νερό). Μετά την ολοκλήρωση των υποδομών ύδρευσης/αποχέτευσης, αυτές θα μεταφερθούν στην ΕΥΔΑΠ (δίχως χρέωση) η οποία θα έχει τη Lamda ως πελάτη της. Με τον τρόπο αυτό, διευρύνεται και η πελατειακή βάση της ΕΥΔΑΠ.

Αλλάζει ο υδρευτικός χάρτης της Αθήνας

Επί της ουσίας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση σημείωσε ότι αλλάζει ο υδρευτικός χάρτης της Αθήνας εξαιτίας της επένδυσης της Lamda στο Ελληνικό και μάλιστα είπε ότι η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί μελέτες για την τροφοδοσία του παραλιακού μετώπου. η ΕΥΔΑΠ είναι υποχρεωμένη να παραδώσει το νερό στην είσοδο της έκτασης του Ελληνικού που αξιοποιεί η Lamda Development επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η Lamda μέσω MoU που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές πρέπει να αναπτύξει στο εσωτερικό της έκτασης τα δίκτυα νερού και λυμάτων με δικά της έξοδα.

Η συμφωνία για την ύδρευση στο project του Ελληνικού

Όπως σημειώθηκε από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αλλά και διευθυντικά της στελέχη, αυτή την περίοδο γίνεται οργασμός έργων στην Αττική, ουσιαστικά η Αττική εκτείνεται στα άκρα της. «Όπως πάμε αυτή τη στιγμή να αναλάβουμε το δίκτυο της Κορίνθου, αυτό πάει να γίνει και στο Ελληνικό, μία… Κόρινθος στην άκρη της πόλης. Ως τώρα ο τροφοδοτικός αγωγός ύδρευσης προς τα νότια επαρκούσε για τις ανάγκες της πόλης, όπως είναι διαμορφωμένη. Δεν μπορεί όμως να πάει η υποδομή και σε μία ακόμη ολόκληρη πόλη, σε αντιδιαστολή, για παράδειγμα, με την ένταξη και της Αίγινας από τη Δυτική Αττική στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, διότι πλέον όλο το νησί λαμβάνει νερό μέσω του αγωγού της Σαλαμίνας (έργο 23 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ). Σήμερα, για να στηρίξουμε την παροχετευτική ικανότητα της Δυτικής Αττικής σχεδιάζουμε ένα μεγαλεπήβολο έργο, έναν αγωγό με διατομή 1 μέτρο, που θα δημοπρατηθεί οσονούπω», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Συν 14.000 υδρόμετρα

Η Lamda σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και βάσει ενός MoU που έχει υπογραφεί κατασκευάζει ένα πλέγμα αγωγών εντός του Ελληνικού. Στο σύνολό τους αυτές οι υποδομές (δεξαμενές, αντλιοστάσια, δίκτυα και παροχές ύδρευσης) θα δοθούν αδαπάνως στην ΕΥΔΑΠ μετά την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό κατασκευάζεται εξολοκλήρου από τη Lamda. «Εμείς τροφοδοτούμε στην είσοδό του το νερό, δηλαδή στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Θα ξεκινά από το διυλιστήριο Γαλατσίου, διότι πέραν της τροφοδότησης αυτής καθαυτής προσπαθούμε να διασφαλίσουμε και την εναλλακτική υδροδότηση του Ελληνικού και των νοτίων προαστίων από δύο διυλιστήρια. Σήμερα, στην ευρύτερη εκείνη περιοχή το νερό φτάνει από το διυλιστήριο Αχαρνών», ανέφεραν στελέχη της ΕΥΔΑΠ.

«Οι παροχές που σχεδιάζονται στα πέντε χρόνια από τη λειτουργία του Ελληνικού, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη οικιστική φάση της παρέμβασης, ανέρχονται σε περίπου 14.000 υδρόμετρα, όσα δηλαδή παραλάβαμε πρόσφατα και στα Μέγαρα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχο πλάνο για την αποχέτευση – Οι νέες μονάδες

Αντίστοιχο πλάνο με την υδροδότηση, βάσει των προδιαγραφών και των μετρήσεων, θα υπάρξει και για την αποχέτευση. Το δίκτυο θα περιέλθει στην αρμοδιότητά της ΕΥΔΑΠ «την επόμενη μέρα». Η Lamda έχει την επιπλέον υποχρέωση, βάσει της σύμβασης, να κάνει κι έναν βιολογικό project κάτω από το Πάρκο, ώστε όλες οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και κυριότερα το Μητροπολιτικό Πάρκο να αρδεύονται από το νερό του βιολογικού. «Έχουμε υπογράψει σχετικό MoU και συμφωνήθηκε με τη Lamda ότι θα το κατασκευάσει με διπλάσια ικανότητα από την αρχικώς προβλεπόμενη και θα το παραδώσει στην ΕΥΔΑΠ. Πλέον η Lamda θα είναι πελάτης μας για επαναχρησιμοποιούμενο νερό, θα πάρουμε τη λειτουργία και συντήρηση. Θα είναι πελάτης μας και στα λύματα που θα παίρνει από τον παραλιακό αγωγό για να βγάζει επαναχρησιμοποιούμενο νερό», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξουν τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ: «όλα αυτά έρχονται στο δίκτυο της παραλίας και ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες σε επανάχρηση νερού, εμείς από το δικό μας αντλιοστάσιο στην παραλία τροφοδοτούμε το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων με τις ποσότητες που χρειάζονται, με δυναμικότητα 7.000 κυβικά. Εμείς δεν σκοπεύουμε να μείνουμε μόνο εντός της εγκατάστασης της Lamda, διότι μπορούμε να βγούμε και εκτός, για περιαστική χρήση. Συν ότι έχουμε ήδη μελετήσει 4 μονάδες κόμπακτ, αν και δεν έχουν επί του παρόντος περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίες θα διυλίζουν καθημερινά λύματα επιπλέον 800 κυβικών μέτρων, πέραν των 7.000 κυβικών στην παραλία, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό κόστος των πολύ μεγάλων δικτύων. Αυτά θα τα διοχετεύσουμε στις μαρίνες ή στις παραλιακές κατοικίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό: Ξεκινούν οι εργασίες για το mega IRC με Καζίνο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Hard Rock

Κλείνουν οι εκκρεμότητες – Το ΤΧΣ αποφασίζει – Η διαφορά στο buyback

«Πέφτουν» υπογραφές με Grimaldi για τον Λιμένα Ηρακλείου – Έρχονται επενδύσεις από τον Ιταλό

gazzetta
gazzetta reader insider insider