Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για έναν νέο όμιλο τροφίμων – H δυναμική της Bespoke

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για έναν νέο όμιλο τροφίμων – H δυναμική της Bespoke
Τι έδειξε η πρώτη οικονομική έκθεση της Bespoke SGA Holdings, του νέου επιχειρηματικού «τέκνου» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου που δημιουργήθηκε το 2022 προκειμένου να αποτελέσει ορμητήριο για επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων. Πώς διαρθρώνεται ο όμιλος. Οι θυγατρικές και οι στόχοι για το μέλλον.

Στην κατάκτηση μιας θέσης μεταξύ των κορυφαίων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, μέσω επενδύσεων σε ελληνικές βιομηχανίες, συμπυκνώνεται το όραμα του ομίλου Bespoke SGA Holdings, μιας εταιρείας με αντικείμενο τις δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding).

Πρόκειται για το νέο επιχειρηματικό «τέκνο» του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, που συστάθηκε τον Μάρτιο του 2022 προκειμένου να αποτελέσει ορμητήριο για νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον πρώτο ισολογισμό του ομίλου κι ενώ η χρήση είναι υποδωδεκάμηνη, για το διάστημα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 54,83 εκατ. ευρώ ενώ τα μικτά κέρδη στα 5,84 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 729 χιλ. ευρώ για τον όμιλο και σε 1,26 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, ενώ οι προ φόρων ζημιές διαμορφώθηκαν σε 10,40 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 4,72 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν, τέλος, για τον όμιλο στα 10,85 εκατ. ευρώ.

Πώς διαρθρώνεται ο όμιλος Bespoke

Τον Ιούλιο του 2022, η Bespoke προχώρησε στην απόκτηση του 43,53% των μετοχών της ΙΟΝ και του 45% της Αφοί Κωτσιόπουλοι, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και πώληση σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων. Επιπλέον, τον Νοέμβριο η εταιρεία απέκτησε επιπρόσθετο ποσοστό 2,94% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ. Ακολούθησε στα τέλη Ιουνίου 2023 η απόκτηση επιπλέον μετοχών στις ΙΟΝ και Κωτσιόπουλοι, με τη Bespoke να κατέχει το 60,98% της πρώτης και το 60% της δεύτερης, αντίστοιχα.

Τον Μάιο του 2022 η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Έδεσμα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών, καθώς και στην απόκτηση του 100% του εταιρικού κεφαλαίου της εταιρείας Αμβροσία, η οποία δραστηριοποιείται στην παρασκευή και επεξεργασία τροφίμων (σαλάτες και έτοιμα φαγητά).

Τον Αύγουστο του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικοί Χυμοί στη νεοϊδρυθείσα Juice Invest, ενώ τον Σεπτέμβριο, η Bespoke απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2022 εγκρίθηκε με απόφαση του ΓΕΜΗ η συγχώνευση των εταιρειών Έδεσμα, ΑΕΠ Κεφαλαρίου Α.Ε. και Νίκας δια απορροφήσεως των δύο πρώτων από τη Νίκας.

Οι κινήσεις ματ μέσα στο 2023

Μέσα στο 2023 η Ελληνικοί Χυμοί αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 10,5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τον δανεισμό από 24,8 εκατ. ευρώ σε 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η μετατροπή της νομικής μορφής της Αμβροσία από Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης σε Ανώνυμη Εταιρεία.

«Η συγκυρία που ανέκυψε σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των επιτοκίων, των ανοδικών τιμών πρώτων υλών, καθώς και οι σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν επηρεάσει τις μακροοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η συγκυρία αυτή επηρέασε τις χρηματοοικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις του ομίλου αλλά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού, η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης καθώς και η σημαντική θέση των εταιρειών του ομίλου στην ελληνική αγορά αποτελούν ισχυρή βάση για ανάπτυξη», επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση.

«Η φιλοσοφία του ομίλου είναι αυτή που κατευθύνει και τον στρατηγικό σχεδιασμό και επιτάσσει τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων έχοντας επίγνωση της ευθύνης προς τους καταναλωτές. Με αυτή την αρχή, ενισχύουμε την προϊοντική μας γκάμα, αναβαθμίζουμε τα δίκτυα και βελτιστοποιούμε τις πρακτικές μας προκειμένου να συνεχίζουμε απρόσκοπτα να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας αλλά ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το λειτουργικό κόστος», τονίζεται επίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια ανάσα από τα 30 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις της Ελληνικοί Χυμοί – Η επόμενη μέρα

Πώς θα γίνει το comeback της Νίκας μετά την αναδιοργάνωσή της - Οι στόχοι του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider