Άρδευση: Ποια από τις ΤΕΚΑΛ, ΕΚΤΕΡ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ κέρδισε στη «μάχη» για συμβόλαιο 53 εκατ. ευρώ 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άρδευση: Ποια από τις ΤΕΚΑΛ, ΕΚΤΕΡ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ κέρδισε στη «μάχη» για συμβόλαιο 53 εκατ. ευρώ 
Σε υπόθεση μικρότερων κατασκευαστικών ομίλων εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης στον δήμο Ερμιονίδας. Ποιος είναι ο προσωρινός ανάδοχος. Ποιο είναι το project της Αργολίδας.

Σε μάχη ανάμεσα σε 4 κατασκευαστικούς ομίλους, μικρότερου μεγέθους σε σχέση με τους ισχυρούς, πλην όμως… γνωστούς από τη συμμετοχή τους σε πλήθος διαγωνισμών (κτηριακών, οδικών, λιμενικών, αεροδρόμια, φράγματα/άρδευση κ.α.) εξελίχθηκε η διαδικασία για την ανάληψη της σύμβασης «ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ», αρχικού εκτιμώμενου ύψους 53 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για διαγωνισμό στον οποίο δεν είχαν δώσει το παρών οι ισχυροί του κλάδου, αλλά συμμετείχαν οι ΤΕΚΑΛ, ΕΚΤΕΡ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ (όπως και η ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ), που συχνά δοκιμάζουν την τύχη τους σε δημοπρατήσεις χαμηλότερου μεγέθους, αν και η συγκεκριμένη σύμβαση δεν θεωρείται μικρή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο έχουν «περάσει» και έργα άρδευσης που μέχρι πρότινος είχαν προχωρήσει μέσω του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η ανάδειξη της ΤΕΚΑΛ, συμφερόντων Π. Ψαλτάκου, ως «προσωρινού ανάδοχου» με μέση έκπτωση 15% επί του προϋπολογισμού δημοπράτησης.

Η εταιρεία επικράτησε των ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ ΙΝΤΕΡΚΑΤ και ΕΚΤΕΡ, υπό τον Αθ. Σίψα, που είχαν δώσει χαμηλότερες εκπτώσεις, σε 3% και 2% αντίστοιχα, ενώ ο άλλος διεκδικητής βρέθηκε κάπου στη μέση με προσφορά – έκπτωση 8%. Κατά συνέπεια, και εφόσον δεν προκύψει κάποια προσφυγή, η ΤΕΚΑΛ κερδίζει μια σημαντική σε ύψος σύμβαση. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της. Τα προτεινόμενα έργα κατασκευάζονται στην περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας Ν. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πάντως, το πρώτο πρακτικό ανάδειξης της ΤΕΚΑΛ ως προσωρινής νικήτριας… έρχεται από τον Αύγουστο, κατά συνέπεια, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Ποιο είναι το έργο

Σύμφωνα με την περίληψη της διακήρυξης (καλοκαίρι 2023), αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί ο σχεδιασμός των έργων μεταφοράς και διανομής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρεμμάτων περίπου. Τα αναγκαία έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού στην περιοχή της Ερµιονίδας από την κεντρική Διώρυγα Αναβάλου περιλαμβάνουν:

  • Τα έργα κεφαλής (υδροληψία και Κεντρικό Αντλιοστάσιο Α1) επί της Διώρυγας Αναβάλου δυναμικότητας 2.500 m 3 /ώρα
  • Τα έργα μεταφοράς που αποτελούνται από τους αγωγούς μεταφοράς, τις αναρρυθμιστικές δεξαμενές Δ1, Δ2 και Δ3, καθώς και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Α2.
  • Την λιμνοδεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα, χωρητικότητας 9.000 m 3 όπου προβλέπεται το πέρας του έργου.

Γενικά, η χάραξη του αγωγού μπορεί να διακριθεί σε τέσσερα τμήματα που αφορούν:

  • Το τμήμα από το κεντρικό Αντλιοστάσιο επί της Διώρυγας Αναβάλου έως το ακρωτήριο Ιρίων το οποίο είναι εύκολα προσπελάσιμο από υφιστάμενους δρόμους,
  • Το τμήμα του ακρωτηρίου Ιρίων για τη διάβαση του οποίου απαιτείται η διάνοιξη νέου εργοταξιακού δρόμου,
  • Το τμήμα από το ακρωτήριο Ιρίων έως το ακρωτήριο Βουρλιά και τον οικισμό Αγ. Ιωάννης, το οποίο είναι προσβάσιµο από υφιστάμενο δρόμο και δύσκολα προσπελάσιμο από τη θάλασσα,
  • Το τμήμα από τον οικισμό Αγ. Ιωάννης έως τη δεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα που είναι εύκολα προσβάσιµο από υφιστάμενους δρόμους στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Η χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ με 85 εκατ., το Μετρό και οι κινήσεις – έκπληξη

Πώς προχωρά το mega πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 900 εκατ. για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας

To timing για το Ηράκλειο – Η ευγενική ποσόστωση – Τα bonus της Καρέλιας

gazzetta
gazzetta reader insider insider