Kaspersky: Οι κορυφαίες κυβερνοαπειλές ενόψει Black Friday

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kaspersky: Οι κορυφαίες κυβερνοαπειλές ενόψει Black Friday
Με την Black Friday να πλησιάζει, η Kaspersky δημοσίευσε μια νέα έκθεση που αποκαλύπτει τις τελευταίες ψηφιακές απειλές που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές αγορές.

Με την Black Friday να πλησιάζει, η Kaspersky δημοσίευσε μια νέα έκθεση που αποκαλύπτει τις τελευταίες ψηφιακές απειλές που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές αγορές. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν περισσότερες από 13 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που σχετίζονται με e-shop το 2023, με απατεώνες να μιμούνται δημοφιλή marketplaces, μάρκες πολυτελείας και καταστήματα gadget.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, οι απάτες και το ηλεκτρονικό phishing είναι οι αγαπημένες και πιο επικερδείς τακτικές για τους απατεώνες. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2023, η Kaspersky εντόπισε 30.803.840 επιθέσεις phishing που στόχευαν διαδικτυακές αγορές, συστήματα πληρωμών και τραπεζικά ιδρύματα, με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να χρησιμοποιούνται ως δέλεαρ στο 43,5% των συνολικών επιθέσεων (13.390.142 επιθέσεις).

Από τον Οκτώβριο έχει καταγραφεί τριπλάσιος αριθμός domains που χρησιμοποιούν τις λέξεις "Black Friday". Οι ιστότοποι σε αυτά τα domains μπορεί να είναι από ανύπαρκτα καταστήματα μέχρι πειστικά αντίγραφα πραγματικών διαδικτυακών καταστημάτων. Η Kaspersky εντοπίζει συνεχώς πολλά ψεύτικα καταστήματα που προσφέρουν ρούχα, συσκευές και gadgets από τις αρχές του φθινοπώρου. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα επικεντρώνονται στη δημιουργία δόλιων καταστημάτων όπου τα άτομα πληρώνουν για προϊόντα που δεν λαμβάνουν ποτέ.

Ένα άλλο σχέδιο περιλαμβάνει τη σύνδεση μιας κάρτας με υποτιθέμενη πληρωμή αγαθών, επιτρέποντας στους απατεώνες να αποσύρουν σταδιακά χρήματα και να αδειάσουν τους λογαριασμούς των θυμάτων. Για παράδειγμα, ένας παραπλανητικός ιστότοπος μιμείται μια γνωστή πλατφόρμα αγορών, δελεάζοντας τους χρήστες να αγοράσουν μια δωροκάρτα αξίας 800€ για 1,95€. Καθώς η υποσχόμενη δωροκάρτα είναι συνήθως ανύπαρκτη, οι χρήστες χάνουν χρήματα από τους απατεώνες πίσω από αυτήν την παγίδα.

Οι ειδικοί της Kaspersky αποκάλυψαν επίσης ότι οι απατεώνες στόχευαν πιθανά θύματα με απάτες που χρησιμοποιούσαν κορυφαία στο είδος τους εμπορικά σήματα όπως το eBay, το Walmart, το Alibaba και τοπικές πλατφόρμες όπως το Mercado Libre με 240.000 επιθέσεις ηλεκτρονικού phishing. Η γοητεία της κλοπής μεγαλύτερων χρηματικών ποσών ωθεί τους απατεώνες να παριστάνουν μάρκες πολυτελείας.

Οι απατεώνες στοχεύουν επίσης τους λάτρεις της τεχνολογίας μιμούμενοι προϊόντα και υπηρεσίες της Apple γύρω από την Black Friday. Τα προϊόντα της Kaspersky έχουν εντοπίσει 2,8 εκατομμύρια τέτοιες επιθέσεις phishing από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023. Οι gamers παγιδεύονται από απάτες κονσόλας που τους υπόσχονται αγορές, αφήνοντας τους εν τέλει χωρίς χρήματα.

«Οι διαδικτυακές αγορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκπτωτικών περιόδων όπως η Black Friday, αποτελούν πρωταρχικό στόχο για τους κυβερνοαπατεώνες. Οι απατεώνες εντείνουν τις δραστηριότητές τους, αξιοποιώντας την αύξηση της διαδικτυακής επισκεψιμότητας και την επιθυμία των αγοραστών για προσφορές. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να υιοθετείτε ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές, προστατεύοντας τον εαυτό σας από πιθανές απειλές, απολαμβάνοντας παράλληλα τα οφέλη του διαδικτυακού marketplace», σχολιάζει η Olga Svistunova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τοπίο των απειλών αγορών το 2023, επισκεφτείτε το Securelist.com.

Για να απολαύσετε την Black Friday στο έπακρο φέτος, φροντίστε να ακολουθήσετε μερικές συστάσεις ασφαλείας:

  • Μην εμπιστεύεστε συνδέσμους ή συνημμένα που λαμβάνεται μέσω email. Ελέγξτε ξανά τον αποστολέα πριν ανοίξετε οτιδήποτε.
  • Ελέγξτε ξανά τις ιστοσελίδες των e-shop πριν συμπληρώσετε οποιαδήποτε πληροφορία: είναι σωστή η διεύθυνση URL; Υπάρχουν ορθογραφικά λάθη ή σφάλματα στον σχεδιασμό;
  • Προστατέψτε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για διαδικτυακές αγορές με μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας. Το Kaspersky Premium προστατεύει τους χρήστες του από διάφορες απάτες αγορών.
  • Εάν θέλετε να αγοράσετε κάτι από μια άγνωστη εταιρεία, ελέγξτε τις κριτικές πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση.
  • Παρά τη λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων προφυλάξεων, πιθανότατα δεν θα ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι να δείτε την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού ή της πιστωτικής σας κάρτας. Επομένως, εάν εξακολουθείτε να λαμβάνετε έντυπα τις δηλώσεις της κάρτας σας, μην περιμένετε μέχρι να φτάσουν στο γραμματοκιβώτιό σας. Συνδεθείτε online για να δείτε αν όλες οι χρεώσεις φαίνονται νόμιμες - εάν όχι, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών για να διορθώσετε την κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα και Ινδία σε κοινή ρότα αναζωογόνησης των ναυπηγικών τους βιομηχανιών

Η Άκτωρ χορηγός ονοματοδοσίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

«Ναι» στην πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ από Currys

gazzetta
gazzetta reader insider insider