Πλώρη για κύκλο εργασιών άνω του μισού δισ. ευρώ βάζει η Νιτσιάκος - Το άλμα στην κερδοφορία και οι επενδύσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλώρη για κύκλο εργασιών άνω του μισού δισ. ευρώ βάζει η Νιτσιάκος - Το άλμα στην κερδοφορία και οι επενδύσεις
Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2022. Οι προβλέψεις για τη χρήση 2023.

Πλώρη για κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. ευρώ βάζει η εταιρεία Νιτσιάκος που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας πουλερικών και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ, η χρήση 2022 είναι κερδοφόρα λόγω της αύξησης των πωλήσεων της Νιτσιάκος. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε μια ανάσα από το μισό δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 488,32 εκατ. ευρώ, έναντι 401,02 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 21,77%. Επόμενος σταθμός για τη Νιτσιάκος, ο κύκλος εργασιών να σπάσει το «φράγμα» των 500 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ωστόσο κατέγραψε άλμα και σε επίπεδο κερδοφορίας, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να εκτινάσσονται το 2022 στα 12,37 εκατ. ευρώ, έναντι 3,12 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 295,41% (!). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 45,37 εκατ. ευρώ από 29,29 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 55,3%, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 16,06 εκατ. ευρώ έναντι 4,12 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση 289,73% (!).

Ο όμιλος

Ανοδική πορεία κατέγραψαν τα οικονομικά μεγέθη και σε επίπεδο ομίλου, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη εταιρείες και συγκεκριμένα οι:

  1. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Θ.Νιτσιάκος ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και έχει κύριο αντικείμενό της την ίδρυση, ανέγερση, οργάνωση και εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων κάθε κατηγορίας (με έδρα στα Ιωάννινα)
  2. Φουντ Μάστερ ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και τυποποίηση προϊόντων κοτόπουλο, καθώς και στην εμπορία αυτών. Η εταιρεία έχει τη μορφή της ανωνύμου βιομηχανικής εταιρείας τροφίμων ενώ εδρεύει στην Αμφιθέα Άρτας.

Σε επίπεδο ομίλου, λοιπόν, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 490,55 εκατ. ευρώ έναντι 402,74 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση 21,80%, ενώ τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν στο ποσό των 49,85 εκατ. ευρώ από 30,44 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 63,74%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ανήλθαν στο ποσό των 20,29 εκατ. ευρώ το 2022, από 6,62 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 206,55% (!), ενώ τα κέρδη μετά φόρων και τόκων σκαρφάλωσαν στα επίπεδα των 12,57 εκατ. ευρώ από μόλις 2,01 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, αυξημένα κατά 525,37% (!).

Να σημειωθεί επίσης εδώ ότι οι επενδύσεις του ομίλου τη χρονιά που μας πέρασε άγγιξαν το ποσό των 5,76 εκατ. ευρώ και αφορούσαν σε επενδύσεις παγίου εξοπλισμού, όπως κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό.

Πού ποντάρει για τη χρήση 2023

Δεδομένου ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον της διατροφής, ο στόχος που θέτει η διοίκηση για το 2023 είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς, καθώς και η ενίσχυση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της.

«Για τη χρήση 2023 και με δεδομένο το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διέρχεται μία δύσκολη περίοδο λόγω κυρίως της ενεργειακής κρίσης αλλά και της επισιτιστικής κρίσης, στοιχεία που αντανακλώνται σημαντικά στην καταναλωτική συμπεριφορά, η εταιρεία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο κλάδο της και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αποκτηθείσα εμπειρία, με σκοπό να επιτύχει αύξηση του μεριδίου αγοράς και την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της», τονίζεται στην οικονομική έκθεση.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος με σπουδές στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας αποφάσισε το 1972 να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Ιωάννινα. Προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επειδή η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης, απευθύνθηκε στους γονείς του οι οποίοι πούλησαν τα πρόβατα τους για να συνδράμουν στην προσπάθειά του.

Έκτοτε πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευή, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.

Την τελευταία δεκαετία, η Νιτσιάκος υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυκλώματος παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή αλεύρων για την αρτοποιία και τη βιομηχανία και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Ροδοτόπι στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πανευρωπαϊκό «χρυσό» ακρίβειας στα τρόφιμα έλαβε η Ελλάδα τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 7-8% προβλέπει για το 2023 η Δ. Θανόπουλος - Διατηρεί τα μερίδια αγοράς της

Νέα εποχή για τη MIG – To σχέδιο για να γίνει ξανά holding με επενδύσεις σε εταιρείες και ακίνητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider