Σύμπραξη ΔΕΠΑ Εμπορίας – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μονάδα αερίου στην Αλβανία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύμπραξη ΔΕΠΑ Εμπορίας – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μονάδα αερίου στην Αλβανία
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποκτά το 35% της εταιρείας υλοποίησης της μονάδας, την οποία έχει συστήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αλβανική Gener 2.

Κλείδωσε χθες «συμμαχία» της ΔΕΠΑ ΕμπορίαςΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας αερίου στην Αλβανία, με την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ να αποκτήσει το 35% της εταιρείας υλοποίησης του έργου.

Η εταιρεία υλοποίησης είναι η Fier Thermoelectric, η οποία συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αλβανική Gener 2. Πριν από την «είσοδο» της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έλεγχε το 70% της θυγατρικής και το υπόλοιπο 30% η Gener 2. Ήδη η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει συμφωνία για 7ετή προμήθεια αερίου στη μονάδα, ισχύος 174 MW, η οποία θα εγκατασταθεί στην περιοχή Relievi Roskovec.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για συμμετοχή σε έργο θερμοηλεκτρικής παραγωγής και επομένως για την περαιτέρω καθετοποίησή της. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία κατέχει το 29% του φορέα υλοποίησης της μονάδας αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, η ΔΕΗ έχει αποκτήσει το 51%, ενώ ο Όμιλος Κοπελούζου έχει διατηρήσει το 20%.

Η μονάδα στη Θράκη αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025, ενώ αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, με συντελεστή απόδοσης 63%. Χάρις στο χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Το πρώτο «κύμα» έργων που έχει στα σκαριά, αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 500-550 MW. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ από το υπό κατασκευή portfolio έργα 400-450 MW πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κοζάνη, ενώ τα υπόλοιπα στη Βοιωτία.

Η εμπορική αξιοποίηση των μονάδων θα γίνει με τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs). Βασικός αγοραστής θα είναι η «Αέριο Αττικής», δηλαδή η θυγατρική του Ομίλου στη λιανική ρεύματος και αερίου. Με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι η πιο οικονομική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με αυτό τον τρόπο η «Αέριο Αττικής» θα εξασφαλίσει πιο οικονομικό «καλάθι» προμήθειας, γεγονός που θα της επιτρέψει να διαμορφώσει ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος.

Παράλληλα, μέρος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής προορίζεται για εγχώριες βιομηχανίες, και πάλι με τη σύναψη «πράσινων» PPAs. Επομένως, ο Όμιλος θα διευρύνει το πελατολόγιό του στην προμήθεια ρεύματος, αποκτώντας μεγαλύτερη παρουσία στην κατηγορία των βιομηχανικών καταναλωτών. Απώτερος στόχος της ΔΕΠΑ είναι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3 GW.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διευρύνει διαρκώς τις δραστηριότητές της ως σύγχρονη, καθετοποιημένη επιχείρηση, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Μετά τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 815 MW, και τη συμμετοχή μας στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, εισερχόμαστε σε μια νέα αγορά, αυτή της Αλβανίας, συμμετέχοντας στην πρώτη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδεικνύεται σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ενεργειακές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετέχοντας σταθερά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Υπό εξέταση νέα διορία για μεταφορά στο «πράσινο» τιμολόγιο – Ανατροπή για «ενεργειακό τουρισμό»

Ενέργεια: Ξεκινά η λύση για απελευθέρωση ηλ. «χώρου» - Έρχεται ο 1ος διαγωνισμός φωτοβολταϊκών με μπαταρίες

Τα νέα ρεκόρ της Cenergy – «Βλέπει» EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider