Στην τελική ευθεία για την Ημέρα των Ευχαριστιών - Πόσα θα ξοδέψουν οι Αμερικανοί για το παραδοσιακό τραπέζι 

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για την Ημέρα των Ευχαριστιών - Πόσα θα ξοδέψουν οι Αμερικανοί για το παραδοσιακό τραπέζι 
Στις 23 Νοεμβρίου η Ημέρα των Ευχαριστιών. Ποια η καταναλωτική συμπεριφορά των Αμερικανών στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων. Τι περιλαμβάνει το παραδοσιακό τραπέζι της ημέρας και πότε κορυφώνονται οι αγορές για τις απαραίτητες προμήθειες. Τι αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας Circana για τη δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή των Αμερικανών μετά τα Χριστούγεννα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) που φέτος «πέφτει» στις 23 Νοεμβρίου.

Κι ενώ απομένουν κάτι λιγότερο από δέκα μέρες, οι προετοιμασίες για το παραδοσιακό τραπέζι στις ΗΠΑ είναι πυρετώδεις. Η Ημέρα των Ευχαριστιών άλλωστε είναι για τους Αμερικανούς η δεύτερη πιο σημαντική γιορτή του έτους, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και είθισται να γιορτάζεται κάθε χρόνο, κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Μάλιστα, η αμέσως επόμενη ημέρα είναι η Black Friday – ένας θεσμός που σε αντίθεση με την Ημέρα των Ευχαριστιών, έχει έρθει και στην Ελλάδα.

Στα 2,8 δισ. υπολογίζονται οι αγορές για το παραδοσιακό τραπέζι

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Circana, οι αγορές για το παραδοσιακό τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών αγγίζουν τα 2,8 δισ. δολάρια (στοιχεία 2022) συγκριτικά με μια τυπική μέση εβδομάδα.

Για την εφετινή Thanksgiving Day εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν περισσότερα για τις αναγκαίες προμήθειες που χρειάζεται το εορταστικό τραπέζι, ακόμη κι αν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης.

Και αυτό γιατί παρά τη σταδιακή επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα.

Πότε γίνονται οι αγορές για το εορταστικό δείπνο

Οι Αμερικανοί είθισται να προετοιμάζονται για καιρό για το παραδοσιακό τραπέζι, ωστόσο η πλειοψηφία των αγορών πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, καθώς οι ετοιμασίες εισέρχονται στην τελική ευθεία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έρευνα της Circana, αυτές οι δύο εβδομάδες είναι καταλυτικές για το πού θα «κάτσει η μπίλια» των πωλήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2022, τα υλικά για το κυρίως πιάτο του παραδοσιακού τραπεζιού και δη η γαλοπούλα αγοράστηκαν κυρίως την προηγούμενη εβδομάδα από εκείνη της Ημέρας των Ευχαριστιών, με τους καταναλωτές να αφήνουν για την τελευταία εβδομάδα τα ψώνια για τα ποτά και τις πίτες που κοσμούν το εορταστικό τραπέζι.

Η πλειοψηφία δε των καταναλωτών κυνηγά τις προσφορές κατά τη διάρκεια των αγορών για το εορταστικό τραπέζι, ενώ το 2022 το ποσοστό των πωλήσεων που έγιναν βάσει των προσφορών διπλασιάστηκε.

Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Αμερικανοί

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 79% των Αμερικανών δηλώνουν ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα γιορτάσουν αυτή την τόσο σημαντική για εκείνους μέρα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Το 77% των γευμάτων που κοσμούν το παραδοσιακό τραπέζι είναι πλήρως χειροποίητα, ενώ κατ’ αναλογία τα πιάτα την Ημέρα των Ευχαριστιών προέρχονται είτε από το σπίτι, είτε από το λιανεμπόριο σε ποσοστό 90%, έναντι μόλις ποσοστού 10% που αφορά σε γεύματα που προέρχονται από εστιατόρια.

Για εκείνους δε που θα επιλέξουν το δείπνο τους να προέρχεται από εστιατόριο, το 62% επιλέγει εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης, έναντι ποσοστού 38% που προτιμά να επιλέξει το γεύμα ενός εστιατορίου πλήρους εξυπηρέτησης.

Πώς ξεκίνησε ο εορτασμός

Η Ημέρα των Ευχαριστιών ξεκίνησε ως γιορτή της συγκομιδής, προκειμένου να απονεμηθούν ευχαριστίες προς τον Δημιουργό για τα αγαθά της ετήσιας σοδειάς, ωστόσο πλέον οι Αμερικανοί συγκεντρώνονται σε οικογενειακά τραπέζια, με σκοπό να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή τους.

Το δείπνο των Ευχαριστιών αποτελείται από τοπικά πιάτα των ΗΠΑ, ενώ την τιμητική της κάθε χρόνο έχει η παραδοσιακή γαλοπούλα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι περίπου 250 εκατομμύρια γαλοπούλες εκτρέφονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για το τραπέζι της «Ημέρας των Ευχαριστιών».

Τη γαλοπούλα είθισται να συνοδεύουν πιάτα όπως πουρές πατάτας, γέμιση, καλαμπόκι, πράσινα φασόλια, καθώς και οι παραδοσιακές πίτες.

Στο σύγχρονο κόσμο η Ημέρα των Ευχαριστιών θεωρείται η έναρξη της εορταστικής περιόδου που περιλαμβάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται σε εθνικό επίπεδο από το 1789, με διακήρυξη του προέδρου Τζορτζ Ουάσιγκτον μετά από αίτημα του Κογκρέσου, ενώ ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν εκείνος που αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι εθνική αργία στις ΗΠΑ. Το 1939, μάλιστα, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να αλλάξει την ημερομηνία που γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών, ωστόσο οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που η αλλαγή αυτή δεν έγινε τελικά ποτέ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «Deep Blue Project» των 132 εκατ. ευρώ με ξενοδοχείο/επιπλωμένες κατοικίες στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Kafea Terra: «Βλέπει» αύξηση του κύκλου εργασιών το 2023 – Η αναπτυξιακή στρατηγική

gazzetta
gazzetta reader insider insider