Πατάνε γκάζι οι χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές startups

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατάνε γκάζι οι χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές startups
Exits και ηχηρές επενδύσεις του 2023. Νέες επενδύσεις στο προσκήνιο.

Μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, να μειώνουν τις προσδοκίες για νέα ρεκόρ στο οικοσύστημα των startups, εγχώριο και διεθνές, η κινητικότητα όμως δεν σταματά. Ειδικά επί ελληνικού εδάφους άλλωστε, η χρονιά έχει να επιδείξει επενδύσεις αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών σε νεοφυείς επιχειρήσεις made in Greece, ηχηρές χρηματοδοτήσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη (scale-up) ήδη εδραιωμένων στην αγορά startup αλλά και ψήφους εμπιστοσύνης σε νέα εγχειρήματα.

Exits και ηχηρές επενδύσεις του 2023

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το καλοκαίρι που μας πέρασε, το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα θερμό όσον αφορά τον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων. Να θυμίσουμε ότι εν μέσω θέρους, τον Αύγουστο, η Cisco, η κορυφαία εταιρεία στον τομέα των δικτυακών λύσεων, προχώρησε στην εξαγορά της Code BGP. Η εταιρεία με ιδρυτές τους Ξενοφώντα Δημητρόπουλο (CEO), Βασίλειο Κοτρώνη (CTO), Λευτέρη Μανασσάκη (COO), η οποία τον Ιούνιο του 2021 είχε αντλήσει χρηματοδότηση από τη Marathon Venture Capital ύψους 1,5 εκατ. δολ., αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα επιτυχημένου Spin-off (τεχνοβλαστός) του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Λίγο νωρίτερα, χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. δολαρίων (Series B) σήκωσε και η Causaly, η οποία ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Κιαχόπουλο και τον Artur Saudabayev με στόχο να επιτρέπει σε ερευνητές να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής, ώστε να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων θεραπειών. Στην εταιρεία, την υψηλή τεχνολογία της οποίας χρησιμοποιούν ήδη δώδεκα από τις είκοσι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, επένδυσε η ICONIQ Growth, ενώ συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές Index Ventures, Marathon Venture Capital, EBRD καθώς και η Pentech του Alex Gorsky, πρώην πρόεδρου και CEO της Johnson & Johnson.

H χρονιά άλλωστε, είχε ξεκινήσει ιδιαίτερα δυναμικά με δύο ηχηρές χρηματοδοτήσεις, αυτή της Instacar και της Hack The Box. Πιο συγκεκριμένα, η Instacar, η πλήρως ψηφιακή υπηρεσία μίσθωσης οχημάτων, που ιδρύθηκε το 2018 και έκανε επίσημο λανσάρισμα το 2019, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το παραδοσιακό leasing, σήκωσε στις αρχές του έτους, φρέσκα κεφάλαια ύψους 55 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της Kineo, της κορυφαίας συνδρομητικής υπηρεσίας μίσθωσης για ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια στη χώρα, με στόχο τη διεύρυνση της αγοράς τις μικροκινητικότητας στην Ελλάδα, διευρύνοντας έτσι τις προοπτικές της.

Αντιστοίχως, κεφάλαια ύψους 55 εκατ. δολ. άντλησε και η νεοφυής Hack the Box, με την αμερικανική Carlyle Group, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως με 369 δισ. δολ. υπό διαχείριση, να επενδύει στην εταιρεία και να αποκτά υψηλό μειοψηφικό ποσοστό. Στον γύρο συμμετείχαν και οι Paladin Capital Group, Osage University Partners, Marathon Venture Capital, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund. Η Hack the Box που ιδρύθηκε το 2017 από τους Χάρη Πυλαρινό, Τζέιμς Χούκερ και Αρη Ζηκόπουλο με στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια, έξι μήνες περίπου μετά την χρηματοδότησή της ήρθε σε συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, για τη διάθεση/ενσωμάτωση του πρωτοποριακού περιεχομένου της στον κυβερνοχώρο.

Νέα χρηματοδότηση, μέσω της οποίας υποδέχτηκε στο μετοχικό της κεφάλαιο και το αμερικανικό fund Data Point Capital, έναν μόλις χρόνο μετά τη χρηματοδότηση ρεκόρ των 210 εκατ. ευρώ σήκωσε και η scale-up FlexCar, το επιχειρηματικό τέκνο του Γιώργου Δεσύλλα, Founder και CEO, και του Γιώργου Μπιζά, συνιδρυτή και προέδρου. Με τη νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία αυξάνει σε 300 εκατ. ευρώ τα επενδυτικά κεφάλαια που έχει προσελκύσει μέσα σε μία μόλις διετία. Κεφάλαια που θα αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω επέκταση του στόλου της FlexCar σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, όπου ήδη δραστηριοποιείται αλλά και για το μεγάλο άνοιγμα της ελληνικής εταιρείας στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στο Μεξικό.

Το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων σήκωσε και η Ariadne, σε Series A γύρο χρηματοδότησης. Της επένδυσης ηγήθηκε η Marathon Venture Capital, η οποία είχε ηγηθεί και της Seed χρηματοδότησης της εταιρείας, με συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή Lamda Development καθώς και επενδυτικών αγγέλων. Η Ariadne, η οποία μέσω της πλατφόρμας της επαναπροσδιορίζει τον τρόπο, με τον οποίο οι real estate operators όπως αλυσίδες καταστημάτων, σταθμοί συγκοινωνιών, εμπορικά κέντρα κλπ, αποκτούν δεδομένα για τους επισκέπτες τους και λαμβάνουν αποφάσεις για τη χρήση των πόρων τους, θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά από τη νέα χρηματοδότηση για να μεγαλώσει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, εξελίσσοντας παράλληλα και το προϊόν της.

Νέα χρηματοδότηση εξασφάλισε η Vendora, το marketplace για second-hand προϊόντα που ίδρυσε στη χώρα μας ο Robin Schuil, ένα από τα μεγάλα Success Strories της Ολλανδικής Startup σκηνής ως συνιδρυτής της αντίστοιχης πλατφόρμας Marktplaats.nl, η οποία εξαγοράστηκε το 2004 από το eBay έναντι 225 εκατ. Ευρώ. Στον νέο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε το Ολλανδικό VC, No Such Ventures μαζί με τα Bucephalus και Great Stuff Ventures.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς βέβαια υπήρξαν και startups που κέντρισαν για πρώτη φορά το ενδιαφέρον των επενδυτών. Χρηματοδότηση αρχικού σταδίου «σήκωσε» και η Mood: Music of our Desire, η ελληνική Startup που μέσω μια εφαρμογής βοηθάει τους χρήστες να προγραμματίσουν μια νυχτερινή έξοδο στα «μέτρα τους», δίνοντας τους μια γεύση από το είδος της μουσική που παίζει.

Νέες επενδύσεις στο προσκήνιο

Ο χρηματοδοτικός κύκλος μάλιστα φαίνεται να μην έχει κλείσει ακόμα, με νέες χρηματοδοτικές κινήσεις να ετοιμάζονται να εκκολαφθούν. Για παράδειγμα νέες επενδύσεις στο στέρεο -όπως το έχει χαρακτηρίσει ένας εκ των ιδρυτών της- οικοσύστημα των ελληνικών startups ετοιμάζει η L- Σtone Capital, το fund που δημιούργησαν o Τζέισον Μανωλόπουλος, ο Μιχάλης Στάγκος και ο Θωμάς Αθανασίου.

Το fund που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα με δύναμη πυρός 30 εκατ. ευρώ, είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει δύο ακόμα επενδύσεις σε τομείς πολλά υποσχόμενους κατά την ψηφιοποίηση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες - με μια νεοφυή επιχείρηση στον τομέα της αγροδιατροφής αλλά και με μια ακόμα που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας.

Να θυμίσουμε ότι η L -Stone Capital έχει προχωρήσει ήδη σε 2 επενδύσεις, την Gaspardesk και την Perpetual Robotics και στόχος είναι να συμμετάσχει σε επίπεδα seed και Series A (το ticket ξεκινά από 500 χιλ ευρώ και ανεβαίνει) σε περίπου 15 startups, υποστηρίζοντας παράλληλα και ενδεχόμενους χρηματοδοτικούς γύρους εταιρειών που έχει ήδη στηρίξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FlexCar: Η απόλυτη ευελιξία στο leasing

To instacar προχώρησε στην εξαγορά της Kineo, ενδυναμώνοντας το εύρος των υπηρεσιών του

1,3 εκατ. δολάρια σήκωσε η ελληνική startup Hack The Box

gazzetta
gazzetta reader insider insider