Barilla Hellas: Με νέο CEO βάζει πλώρη για ισχυρότερη ανάπτυξη – Το στοίχημα των ξένων αγορών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Barilla Hellas: Με νέο CEO βάζει πλώρη για ισχυρότερη ανάπτυξη – Το στοίχημα των ξένων αγορών
Ποιος είναι ο νέος CEO της Barilla Hellas που ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου. Πού ποντάρει ο όμιλος για την επόμενη μέρα και πώς θα αξιοποιηθούν οι ξένες αγορές. Το επενδυτικό σχέδιο και η εταιρεία στη Ρουμανία. Πώς επηρέασε την κερδοφορία η αύξηση στο κόστος παραγωγής.

«Πλώρη» για ισχυρότερη ανάπτυξη πωλήσεων τόσο επί ελληνικού εδάφους, όσο και στο εξωτερικό βάζει η Barilla Hellas, με «καθοδηγητή» τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Carlo Mereghetti.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Carlo Mereghetti αναλαμβάνει CEO της Barilla Hellas καθώς και πρόεδρος της περιοχής EEMEA, που περιλαμβάνει την Ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ποιος είναι ο νέος CEO

Ο νέος CEO της Barilla Hellas ανήκει στο δυναμικό του ομίλου Barilla από τον Οκτώβριο 2009 και έχει διαγράψει μακρά επαγγελματική πορεία σε διάφορους ηγετικούς ρόλους, ενώ μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του προέδρου για την περιοχή της Βόρειας Ευρώπης. Η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Carlo Mereghetti είναι ήδη σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και αποτελεί μέρος της αναδιοργάνωσης του ομίλου Barilla σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, ο προκάτοχός του Cristiano Alocci συνεχίζει την επαγγελματική του εξέλιξη στον όμιλο Barilla, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Chief Business Operating Officer.

«Ποντάρει» σε αύξηση πωλήσεων

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ στα τέλη Αυγούστου, η Barilla Hellas, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ζυμαρικών, καθώς και στην εμπορία ειδών αρτοποιίας και προϊόντων τομάτας, η ανάπτυξη και η επέκταση των λειτουργιών είναι το πρώτο μέλημα της διοίκησης. Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του ομίλου και της εταιρείας και παρά τον ανταγωνισμό, η διοίκηση εκτιμά ότι η πορεία σε πωλήσεις εσωτερικού και εξωτερικού θα είναι ανοδική την επόμενη χρήση (σ.σ. χρήση 2023),βελτιώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των επενδυμένων κεφαλαίων. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις, τόσο οι πωλήσεις όσο και η κερδοφορία θα διαμορφωθούν από τις συνθήκες της αγοράς και τις τιμές των πρώτων υλών. «Το 2023 και με βάση τη διαφαινόμενη πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή στον κύκλο εργασιών και στους όγκους πωλήσεων, ενώ η παραγωγή ζυμαρικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 47 εκατομμύρια κιλά», αναφέρει η διοίκηση.

Η αξιοποίηση των ξένων αγορών

Παράλληλα δεσμεύεται πως η προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση των αγορών -πέρα από την ελληνική αγορά- θα είναι συνεχής, αξιοποιώντας και την ευκαιρία που δίνει η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη.

«Με τη συνεχιζόμενη κρίση της ελληνικής οικονομίας και τη γενικότερη αβεβαιότητα στην αγορά, η διοίκηση αξιολογεί διαρκώς την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται και τις πιθανές συνέπειες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις δραστηριότητες του ομίλου και της εταιρείας», τονίζεται επίσης.

Αύξηση 41,57% για τον κύκλο εργασιών του ομίλου

Σύμφωνα με τη οικονομική χρήση 2022, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Barilla Hellas έφτασε τα 115,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 41,57% έναντι κύκλου εργασιών 81,61 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, κυρίως λόγω της ενοποίησης της θυγατρικής Barilla Romania. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 899.190 ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 2,4 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 502.176 ευρώ και μειώθηκαν κατά περίπου 2,4 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά αποτελέσματα παρουσίασαν αύξηση 15,39% σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγουμένης χρήσης.

Σε επίπεδο εταιρείας, το 2022 καταγράφηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,61% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας συνολικά τα 91,9 εκατ. ευρώ, έναντι 81,61 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 237.895 ευρώ και μειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. ευρώ από το 2021, λόγω της εξαιρετικής αύξησης του κόστους πρώτων υλών, ενέργειας, συσκευασίας και logistics και των υψηλότερων επενδύσεων σε εμπορικούς μοχλούς. Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 47.013 ευρώ έναντι κερδών ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά αποτελέσματα της εταιρείας παρουσίασαν μείωση 1,26% σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγουμένης χρήσης.

Με ίδια κεφάλαια το επενδυτικό σχέδιο 2,3 εκατ. ευρώ

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Barilla Hellas, πιστή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική δέσμευση για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των βιομηχανικών περιουσιακών στοιχείων και προϊόντων τους, ο όμιλος και η εταιρεία συνέχισαν το επενδυτικό τους σχέδιο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, πλήρως χρηματοδοτούμενο από ίδια κεφάλαια.

Όσον αφορά στις κύριες μάρκες του ομίλου, η MISKO -η γνωστή μάρκα ζυμαρικών στην Ελλάδα- συνέχισε να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτή τιμή, ενώ ταυτόχρονα, η μάρκα Barilla κατάφερε να καλλιεργήσει περαιτέρω την premium θέση της στην ελληνική αγορά.

Αξιοσημείωτη είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις και η ισχυρή ανάπτυξη της σειράς σαλτσών και πέστο, η αύξηση της διείσδυσης και του μεριδίου στην αγορά και η σχετική ανάπτυξη της επωνυμίας Wasa στην κατηγορία των ξηρών καρπών με γνώμονα την καινοτομία και την επέκταση της διανομής.

Στη χρήση 2022, ο μέσος αριθμός των εργαζομένων του ομίλου που απασχολούνται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης ανέρχεται σε 196, αμετάβλητος έναντι της χρήσης 2021 εκ των οποίων οι μισθωτοί ανέρχονται σε 120 (έναντι 118 το 2021) και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο σε 76 (έναντι 78 το 2021).Ταυτόχρονα, ο μέσος αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας που απασχολούνται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης ανέρχεται σε 193 (από 196 το 2021) εκ των οποίων οι μισθωτοί ανέρχονται σε 117 (από 118 το 2021) και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο σε 76 (έναντι 78 το 2021).

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση κερδών, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στη Γενική Συνέλευση να μη δοθεί μέρισμα.

Η νέα εταιρεία στη Ρουμανία

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Αύγουστο του 2021 η Barilla Hellas προχώρησε στην ίδρυση μιας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης στη Ρουμανία, τη Barilla Romania S.R.L., βασιζόμενη στο επιχειρηματικό της σχέδιο και με σκοπό τη διεύρυνση της παρουσίας της στην Ευρώπη. Ο κύριος τομέας δραστηριότητας της εταιρείας στη Ρουμανία είναι η χονδρική πώληση τροφίμων.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στη Ρουμανία ανέρχεται σε 45,000 Lei καταβεβλημένο σε μετρητά και διαιρεμένο σε 45. 000 μετοχές ονομαστικής αξίας 1 Lei.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται «νέο αίμα» στο Χρηματιστήριο – Το mega IPO του ΔΑΑ, η Optima Bank και οι τρεις ΑΕΕΑΠ

«Καρπούς» θα αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις του Φαιστός

Σε περιβαλλοντική διαβούλευση τα real estate/τουριστικά projects του Αρ. Μπελλέ στην Αργολίδα – Το 4άστερο ξενοδοχείο και οι 25 βίλες

gazzetta
gazzetta reader insider insider