Cosmote - Vodafone - Nova: «Μάχη» στήθος με στήθος για την πρωτιά στις επιδόσεις των κινητών δικτύων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cosmote - Vodafone - Nova: «Μάχη» στήθος με στήθος για την πρωτιά στις επιδόσεις των κινητών δικτύων
Οι επιδόσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε διαφορετικές εφαρμογές χρήσης των κινητών δικτύων.

Στήθος με στήθος «μάχονται» οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις επιδόσεις των κινητών δικτύων τους, με κάποιους να υπερτερούν κι άλλους να υπολείπονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ανεξάρτητης εταιρείας Open Signal, η οποία αναλύει την εμπειρία των χρηστών από τα κινητά δίκτυα. Παρά τις διαφοροποιήσεις βέβαια, η έρευνα της Open Signal επισημαίνει ότι η Cosmote είναι ο πάροχος που ξεχωρίζει όσον αφορά στην εμπειρία των χρηστών στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αφού υπερτερεί στην πλειονότητα των επιμέρους κατηγοριών.

Video, Live Video και Games

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων των χρηστών από την Open Signal για την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023, το δίκτυο της Cosmote προσέφερε την καλύτερη εμπειρία θέασης βίντεο, ζωντανών βίντεο και παιχνιδιών, συγκεντρώνοντας βαθμολογίες 67,4, 55,2 και 68,4 στα 100 αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της θέασης Video, Live Video και Games μέσω 5G δικτύου, όμως και οι τρεις πάροχοι παρουσιάζουν αντίστοιχη εμπειρία, με την One Signal να επισημαίνει ότι Cosmote, Nova και Vodafone είναι από κοινού νικητές αυτής της κατηγορίας.

Ταχύτητα download και upload

Το προβάδισμα έχει η Cosmote και στην ταχύτητα λήψης μέσω κινητού, επιτυγχάνοντας Download Speed Experience 52,2Mbps, περίπου 22,8Mbps (77,2%) υψηλότερη από Vodafone και Nova που ισοβαθμούν σχεδόν στη δεύτερη θέση. Στην περίπτωση του 5G δε, η ταχύτητα download της Cosmote φτάνει τα 183,4Mbps - ένα προβάδισμα περίπου 67,9 Mbps (58,8%) έναντι των δεύτερων Vodafone και Nova.

download speed

Η λίστα ωστόσο διαφοροποιείται στην περίπτωση της ταχύτητας upload με 5G όπου τις καλύτερες επιδόσεις συγκεντρώνει η Vodafone, έχοντας μάλιστα εκτοπίσει την Nova με την οποία ισοβαθμούσε στην προηγούμενη ανάλυση της Open Signal. Για την ακρίβεια, βάσει της One Signal οι χρήστες της Vodafone βιώνουν μέση ταχύτητα μεταφόρτωσης (upload) 5G 29,2Mbps, αρκετά υψηλότερη από το 25,1Mbps των Cosmote και Nova.

Διαθεσιμότητα

Υπερδιπλάσια αποδεικνύεται και η διαθεσιμότητα 5G που προσφέρει η Cosmote σε σχέση με την Vodafone και Nova. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η διαθεσιμότητα 5G που αναφέρει η Open Signal, δεν σχετίζεται με την γεωγραφική κάλυψη αλλά με το ποσοστό του χρόνου που οι χρήστες έχουν σύνδεση στο δίκτυο. Στην εν λόγω κατηγορία η Cosmote προηγείται με βαθμολογία 18,6% - υπερδιπλάσια από τη Nova και τη Vodafone, οι οποίες ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με βαθμολογίες 8,7-8,8%. Παρότι όμως οι επιδόσεις των Nova και Vodafone δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες αλλαγές το τελευταίο διάστημα - σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση - η διαθεσιμότητα 5G στην περίπτωση της Cosmote φάνηκε να μειώνεται κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο στην διαθεσιμότητα με 3G, 4G και 5G δικτύου, η Cosmote ισοβαθμεί με τη Vodafone αφήνοντας την Nova στην τρίτη θέση όσον αφορά τη Διαθεσιμότητα - το ποσοστό του χρόνου σύνδεσης με σήμα 3G ή καλύτερο με επιδόσεις 93,4-94,3% αντίστοιχα.

Φωνητικές κλήσεις μέσω εφαρμογών

Στην περίπτωση των φωνητικών κλήσεων μέσω εφαρμογών όπως το Viber, το Whats App και το Facebook Messenger, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν από κοινού η Nova και η Cosmote.

Αντίστοιχα, κατά τη χρήση over-the-top (OTT) υπηρεσιών φωνής σε εφαρμογές με τη χρήση 5G (5G Voice App Experience) η Nova ξεπερνά τη στατιστική ισοπαλία και κατακτά την κορυφή με βαθμολογία 84,1 βαθμών (σε κλίμακα 100 βαθμών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Νο1 θέση, για μια ακόμη χρονιά, το δίκτυο COSMOTE από τις διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες Οokla και umlaut

Η Vodafone στηρίζει τους πυρόπληκτους συνδρομητές της σε Βοιωτία, Ροδόπη, Εύβοια, Καβάλα και Αττική

Nova και Epic Drama στέλνουν 1 μεγάλο τυχερό με το συνοδό της επιλογής του για 5 ημέρες στο Μαρόκο

gazzetta
gazzetta reader insider insider