Adyen: Έχασε κεφαλαιοποίηση 20 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Adyen: Έχασε κεφαλαιοποίηση 20 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα
Οι μετοχές της εταιρείας καταποντίστηκαν κατά 39% την Πέμπτη, σβήνοντας 18 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της.

Ευφορία επικρατούσε στους κόλπους της ολλανδικής εταιρείας πληρωμών Adyen όταν εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ το 2018.

Η εταιρεία γνώριζε σημαντική ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο και μεγάλωνε την κόντρα της με τον μεγάλο Αμερικανό ανταγωνιστή της, την PayPal. Έκτοτε, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει μία ταραχώδη περίοδο, που περιλάμβανε μία παγκόσμια πανδημία που μείωσε σημαντικά τα έσοδα από τους ταξιδιωτικούς πελάτες.

Η εταιρεία εξαπλώθηκε με επιθετική στρατηγική στη Βόρεια Αμερική, προσλαμβάνοντας εκατοντάδες υπαλλήλους για να δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξή της. Από το 2023 και μετά, όμως, η ανάπτυξη της Adyen αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.

Οι μετοχές της εταιρείας καταποντίστηκαν κατά 39% την Πέμπτη, σβήνοντας 18 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της, καθώς οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στην μετοχή, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως κατέγραψε τη χαμηλότερη ανάπτυξη εσόδων στην ιστορία της. Μετά την απότομη κάμψη της Πέμπτης, η μετοχή έπεσε περαιτέρω κατά 2,9% την Παρασκευή.

Τα έσοδά ύψους 739,1 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Adyen για το α' εξάμηνο ήταν μεν κατά 21% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ωστόσο κατέδειξαν τη βραδύτερη αύξηση των πωλήσεων στην ιστορία.

Η Adyen είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις 200 κορυφαίες fintech εταιρείες παγκοσμίως από την CNBC και την Statista, και συνεργάζεται με πελάτες όπως οι Netflix, Μeta και Spotify.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider