MIG: Από τις ζημιές στην κερδοφορία κατά το α' εξάμηνο - Στα 89 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ομίλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
MIG: Από τις ζημιές στην κερδοφορία κατά το α' εξάμηνο - Στα 89 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ομίλου
Επιστροφή στην κερδοφορία στο α΄ εξάμηνο του έτους ανακοίνωσε η Marfin Investement Group, από ζημιές που είχε καταγράψει πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα λόγω της θετικής επίδρασης από την διάθεση της συμμετοχής της στην ATTICA. 

Επιστροφή στην κερδοφορία στο α΄ εξάμηνο του έτους ανακοίνωσε η Marfin Investement Group, από ζημιές που είχε καταγράψει πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα λόγω της θετικής επίδρασης από την διάθεση της συμμετοχής της στην ATTICA.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε:

  • Kέρδη μετά από φόρους € 104,2 εκ. σε ενοποιημένο επίπεδο έναντι ζημιών € 36,1 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  • Ίδια Κεφάλαια αποδιδόμενα στους Ιδιοκτήτες της Μητρικής € 122,7 εκ. έναντι € 10,8 εκ. την 31/12/2022.
  • Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός σε επίπεδο Εταιρείας.
  • Ταμειακά διαθέσιμα και λοιπά άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού στην Εταιρεία ύψους € 13,3 εκ.
  • Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 3,8 εκ. έναντι € 3,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 σημειώνοντας αύξηση 6,1%.
  • Τα αποτελέσματα προ Φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε ζημίες € 243 χιλ. έναντι κερδών € 53 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
  • Η θυγατρική RKB παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 8,6%, αύξηση του μεικτού κέρδους κατά 25% και βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες.
  • H βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της RKB έδωσε την δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρήσει στην καταβολή προς τη MΙG ποσού € 4,4 εκ. στα πλαίσια μερικής αποπληρωμής της απαίτησης που διατηρεί η MIG έναντι της RKB.
  • Μετά την πρόσφατη Δημόσια Πρόταση η Τράπεζα Πειραιώς μέτοχος με ποσοστό 87,8%.
  • Ολοκληρώθηκε η σύμπτυξη (μείωση) του αριθμού των μετοχών της Εταιρείας (reverse split) καθώς επίσης η μετονομασία της Εταιρείας σε MIG A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

Αναφορικά με την πορεία των εταιρειών του Ομίλου MIG, στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται πιο αναλυτικά πως η εταιρεία εμφάνισε κέρδη € 89,2 εκ. λόγω της θετικής επίδρασης από την πώληση της συμμετοχής της στην ATTICA έναντι ζημιών € 5,5 εκ. το α’ εξάμηνο του 2022.

Τα λειτουργικά έξοδα της Εταιρείας για το α’ εξάμηνο του 2023 παρουσίασαν αύξηση κατά 13,7% και διαμορφώθηκαν σε € 1,9 εκ. έναντι € 1,7 εκ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο λόγω εκτάκτων εξόδων που προέκυψαν στα πλαίσια ολοκλήρωσης της Δημόσιας Πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς.

Στα αποτελέσματα της Εταιρείας για το α’ εξάμηνο του 2023 περιλαμβάνονται κέρδη από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ύψους € 0,3 εκ. στα πλαίσια της ενεργητικής διαχείρισης των διαθεσίμων της Εταιρείας ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 υπήρχε έκτακτο ποσό € 5,3 εκ. από αναστροφή απομείωσης λόγω του κέρδους που προέκυψε από την τροποποίηση/ αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της RKB.

  • Σημειώνεται ακόμα πως η Εταιρεία υλοποιεί την επενδυτική της στρατηγική η οποία βασίζεται στα εξής: Επενδύσεις σε εισηγμένες και μη εταιρείες.
  • Επενδύσεις στον τομέα του real estate.
  • Εξέταση των εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης των κεφαλαίων της με τον πλέον αποδοτικό για τους μετόχους της τρόπο.
  • Ενεργητική διαχείριση της επένδυσης στην RKB με στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα εσόδων, εξόδων, διαχείρισης διαθεσίμων, πωλήσεων ακινήτων και νέων επενδύσεων. Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία με ημερομηνία 30/06/2023 διατηρεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών Εισηγμένων Εταιρειών και ομολόγων υψηλής απόδοσης ύψους € 2,4 εκ.

Όσον αφορά στην RKB, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το α’ εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε € 3,8 εκ. έναντι € 3,5 εκ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο σημειώνοντας αύξηση 8,6%.

Αν από τον κύκλο εργασιών του 2022 αφαιρεθεί αυτός που προήλθε από εμπορικά ακίνητα που πουλήθηκαν η αύξηση στον κύκλο εργασιών ανέρχεται σε 14%.

Το μεικτό κέρδος ανήλθε σε € 2,2 εκ. έναντι € 1,8 εκ. το 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά 25% εξαιτίας σημαντικών δράσεων μείωσης του λειτουργικού κόστους της εταιρείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση του περιθωρίου κέρδους στο 58% έναντι 50% την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε € 1,7 εκ. έναντι κερδών € 1,8 εκ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Αν από το EBITDA του 2022 αφαιρεθεί η συνεισφορά των εμπορικών κέντρων που πουλήθηκαν η συγκρίσιμη βελτίωση του EBITDA ανέρχεται σε 12%.

Στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση του κύκλου εργασιών με ρυθμούς ανάλογους του πρώτου εξαμήνου ενώ το EBITDA αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά έναντι του 2022 λόγω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της εμπορικής λειτουργίας της εταιρείας.

Η βελτίωση αυτή έδωσε την δυνατότητα στην RKB να προχωρήσει στην καταβολή προς την MΙG ποσού € 4,4 εκ. στα πλαίσια μερικής αποπληρωμής της απαίτησης που διατηρεί η MIG έναντι της εταιρείας. Το α’ εξάμηνο του 2023 η RKB εμφάνισε καθαρά κέρδη € 28 χιλ. επηρεαζόμενα σημαντικά από τα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους € 1,7 εκ.

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώνεται στα € 90,8 εκ. Στα πλαίσια λειτουργικών παρεμβάσεων για την βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, της αποτελεσματικής διαχείρισης των εταιρικών πόρων, της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων και της κατεύθυνσης πόρων προς νέα επενδυτικά έργα που ήδη εκτελεί η εταιρεία, συνεχίζεται η ορθολογικοποίηση του αριθμού των εμπορικών κέντρων που διαθέτει με γνώμονα την οικονομική τους επίδοση και τις προοπτικές τους καθώς και την συμβολή τους στα συνολικά αποτελέσματα. Στα πλαίσια αυτά τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η πώληση ενός ακόμη εμπορικού ακινήτου στο KNJAZEVAC αντί € 1.100 χιλ., με κέρδος € 13 χιλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ η κερδοφορία α' εξαμήνου - Ανοδικές τάσεις στα έσοδα

Briq Properties: Αύξηση 5,8 εκατ. ευρώ στην αξία των ακινήτων για το α' εξάμηνο 

Lamda Development: Εγκρίθηκε η συγχώνευση δύο θυγατρικών της

gazzetta
gazzetta reader insider insider