Softone: Αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και νέες εξαγορές για το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Softone: Αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και νέες εξαγορές για το 2023
Το ναι σε νέες εξαγορές, το όχι στο Χρηματιστήριο και η στρατηγική επέκτασης του Ομίλου για να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά.

Κύκλο εργασιών άνω των 49 εκατ. ευρώ, διατήρηση της ηγετικής θέσης που έχει στην αγορά, εξαγορών συνέχεια και επένδυση στην υψηλή τεχνολογία για νέα προϊόντα και «αναβάθμιση» των υφιστάμενων, περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα της Softone, ενός εκ των κορυφαίων παρόχων cloud based λύσεων της χώρας. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της σε σχετική συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, η Softone σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στις αγορές των Βαλκανίων που ήδη δραστηριοποιείται και δεν φλερτάρει με την ιδέα του χρηματιστηριακού ταμπλό, αφού μπορεί και αναπτύσσεται μέσα από την κερδοφορία της.

«Το 2022 ο όμιλος εταιρειών μας σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το 2023 αναμένουμε την ίδια δυναμική, η οποία προδιαγράφεται ήδη στις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών SOFTONE, κ. Πάνος Μαρτίνης, τονίζοντας ότι η διαρκής ανοδική πορεία και η αλματώδης ανάπτυξη είναι «απόρροια μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και ισχυρής διαφοροποίησης του επιχειρηματικού μοντέλου του Ομίλου».

Οι επιδόσεις του 2022 και οι προβλέψεις για το 2023

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι το 2022 έκλεισε με θετικό πρόσημο σε όλους τους δείκτες απόδοσης για την Softone. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά +40,7% αγγίζοντας τα 36,2 εκατ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία EBITDA εμφάνισε αύξηση +33% φτάνοντας τα 8,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών έχει διαμορφωθεί στα 11 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +40,8%, ενώ αντίστοιχα η κερδοφορία ανήλθε στα 4,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 42,6%.

Με την προαναφερθείσα δυναμική, η διοίκηση της Softone αναμένει για το 2023 ο κύκλος εργασιών να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 49 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων να φτάσουν τα 12,8 εκατ. ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις και το 2024.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η συμμετοχή των Cloud υπηρεσιών θα εκτοξευθεί στο 57% το 2023, σημειώνοντας αύξηση +64%.

Σημαντική συνεισφορά στα θεαματικά αυτά αποτελέσματα έχουν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα (recurring revenue) του Ομίλου, τα οποία το 2022 ξεπέρασαν το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών, επιβραβεύοντας πρακτικά τη διαχρονική επένδυση του Ομίλου Softone στο Cloud και το μοντέλο Software-as-a-Service (SaaS).

Πλέον ο όμιλος της Softone, ο οποίος την τελευταία πενταετία έχει προχωρήσει σε πολλαπλές εξαγορές εταιρειών σε Ελλάδα και Εξωτερικό, - IMPACT, cosmoONE, Regate, AppSoft, QBS - έχει αυξήσει κατά 25% την πελατειακή του βάση, αριθμεί περί τους 600 και πλέον συνεργάτες, απασχολεί 550 εργαζομένους, ενώ οι συνεργαζόμενοι προγραμματιστές και σύμβουλοι του φτάνουν τις 4.500. Η πελατειακή του βάση συμπεριλαμβάνει 75.000 και πλέον επιχειρήσεις πελάτες, εκ των οποίων 32.000 είναι πελάτες ERP και 5.000 λογιστικά γραφεία.

Η στρατηγική για τη συνέχεια

«Με εχέγγυα την τεχνολογική καινοτομία, το ισχυρότερο δίκτυο συνεργατών, τις στοχευμένες εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες με εδραιωμένες εταιρείες εξειδικευμένων εφαρμογών λογισμικού, ο Όμιλος Softone οδηγεί σταθερά τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά του business software, παράγοντας υψηλή αξία για όλα τα μέλη του οικοσυστήματός του» σημείωσε ο κ. Μαρτίνης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο κύκλος εργασιών του οικοσυστήματος αυτού υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Όσο για την συνέχεια, τόσο ο κ. Μαρτίνης όσο και ο κ. Αντώνης Κυριαζής, head of strategy της Softone επεσήμαναν ότι o Όμιλος θα παραμείνει πιστός στο στρατηγικό της πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει, οργανική ανάπτυξη, ανάπτυξη μέσω εξαγορών αλλά και ανάπτυξη best-in-class προϊόντων και υπηρεσιών που «καθιστούν τον Όμιλο Softone τον κορυφαίο 360ο πάροχο λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού στην ελληνική αγορά».

Στο πεδίο των εξαγορών μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ήδη βρίσκονται σε συνομιλίες και εντός του 2023 αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, όπως διαφαίνεται από τις προκαταρκτικές συζητήσεις. Οι εξαγορές άλλωστε προσφέρουν στον Όμιλο την δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές και τη δημιουργία άμεσων συνεργειών. Αξίζει να σημειωθεί πως χάρη στις εξαγορές η ένωση των εταιρειών SoftOne, IMPACT και cosmoONE έχει επιτύχει τη διασύνδεση 350.000 επιχειρήσεων (προμηθευτών και πελατών) σε μία κοινή πλατφόρμα, ενώ αυτή των 2 πρώτων ειδικότερα, έχει οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου Πιστοποιημένου Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ήδη διαβιβάσει περισσότερα από 100 εκ. παραστατικά (το 70% του συνόλου των παραστατικών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ από λύσεις ΥΠΑΗΕΣ).

Τα πλάνα του 2023 περιλαμβάνουν και διεύρυνση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ειδικά στην αγορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που είναι πολλά υποσχόμενες. Σημειωτέον ότι ο Όμιλος επενδύοντας επί σειρά ετών στην επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, διαθέτει σήμερα πλήρως στελεχωμένα γραφεία σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, και αναπτύσσει σταθερά το δίκτυο των συνεργατών του και εξελίσσει τα προϊόντα του ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις λειτουργίας των τοπικών επιχειρήσεων. Με την εν λόγω στρατηγική πέτυχε το 2022 αύξηση του κύκλου εργασιών, στις συγκεκριμένες αγορές, άνω του 50%.

Επιπλέον, ο Όμιλος θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια πρωτοπορία στο Cloud και σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην πλατφόρμα B2B eCommerce SHOPRANOS της Softone που παρουσίασε πρόσφατα. Σήμερα η συμμετοχή των Cloud υπηρεσιών επί του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου, ανήλθε στο 47% το 2022 - ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό ακόμη και για τα δεδομένα της ευρύτερης αγοράς της ΝΑ Ευρώπης ενώ η τάση είναι το ποσοστό αυτό να υπερβεί το 57% στο τέλος του 2023.

Η προαναφερθείσα στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου Softone υλοποιείται με συνέπεια από την έμπειρη και καταρτισμένη διοικητική ομάδα του Ομίλου, η οποία πλαισιώνεται από ένα μετοχικό συμβούλιο καταξιωμένων προσωπικοτήτων της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς business software, με διευρυμένη οπτική, εκτεταμένη γνώση και ισχυρή θέληση για πρωτοπορία και καινοτομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαγορά της AppSoft ΑΕ από τον Όμιλο SoftOne

Η SOFTONE εξαγόρασε την cosmoONE

Εξαγορά της IMPACT από την SoftOne Technologies

gazzetta
gazzetta reader insider insider