Παγκρήτια Τράπεζα: «Σταθμός» η απόκτηση της HSBC - Τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκρήτια Τράπεζα: «Σταθμός» η απόκτηση της HSBC - Τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου 
Άλμα εκσυγχρονισμού, προόδου και ανάπτυξης με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο για πελάτες και εργαζομένους της, έχει επιτύχει η Παγκρήτια Τράπεζα την τελευταία τριετία. 

Άλμα εκσυγχρονισμού, προόδου και ανάπτυξης με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο για πελάτες και εργαζομένους της, έχει επιτύχει η Παγκρήτια Τράπεζα την τελευταία τριετία.

Η μη συστημική τράπεζα που στην ουσία λειτουργεί ως συστημική, κρίνοντας από την διακυβέρνηση, την εποπτεία, τους ποιοτικούς στόχους, την ταχύτητα μετασχηματισμού της και ανταπόκρισης στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ολοκληρώνει μέχρι τέλος Ιουλίου την συγχώνευση της HSBC Ελλάδος. Η συγχώνευση θα αποτελέσει το «πλατύσκαλο» για την σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της Παγκρήτιας Τράπεζας πέραν της κρητικής αγοράς και την αφετηρία ενός νέου κύκλου μεγέθυνσης, ο οποίος έχει στο «κάδρο» και την προοπτική συγχώνευσης με την Attica Bank. Υπενθυμίζεται ότι η Παγκρήτια συμμετείχε αυτόνομα (πέραν της συμμετοχής του μεγαλομετόχου της, Thrivest, των επιχειρηματιών Δ Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) με 34 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, αποκτώντας ποσοστό 5,5%.

Παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους του Τύπου τους αναπτυξιακούς της στόχους στη βάση ενός πενταετούς business plan, ο CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος, τα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής και η ευρύτερη διοικητική ομάδα που «χτίζουν» την επόμενη μέρα της τράπεζας, σημείωσαν τα εξής:

• H συγχώνευση της HSBC θα ολοκληρωθεί το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, και θα υπάρξουν εν τω μεταξύ δύο ακόμη τεστ για την διασφάλιση της ομαλής μετάπτωσης των συστημάτων της HSBC στα συστήματα της Παγκρήτιας. Η πρώτη επίσημη δοκιμή των συστημάτων πριν από δύο εβδομάδες ήταν επιτυχημένη, ενώ συνεχίζεται το δύσκολο έργο της παρακολούθησης δεδομένων και της ταυτόχρονης εκπαίδευσης του προσωπικού.

Η HSBC είναι απολύτως συμπληρωματική της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς με το δίκτυο των 15 καταστημάτων της ενισχύει σημαντικά την φυσική παρουσία της Παγκρήτιας στην Αττική, αλλά και την εμπλουτίζει με τομείς δραστηριότητας (wealth management, treasury, θεματοφυλακή) στους οποίους η Παγκρήτια δεν είχε παρουσία. Ισχυρό πλεονέκτημα της συγχώνευσης είναι και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της HSBC, το οποίο θα αξιοποιηθεί πλήρως από την Παγκρήτια για την απόκτηση τεχνογνωσίας και θα ενσωματωθεί στην τελευταία χωρίς να θιγούν οι αμοιβές που είχε στην HSBC (σ.σ. σταδιακά και χάρη στις επιχειρησιακές συμβάσεις Συλλόγου Εργαζομένων και Διοίκησης Παγκρήτιας, οι αμοιβές των εργαζομένων της Παγκρήτιας θα συγκλίνουν ανοδικά με τις αμοιβές των εργαζομένων της HSBC).

Σε οικονομικό επίπεδο, η συγχώνευση της HSBC θα προσδώσει καθαρή αξία (δηλ. κεφάλαια) 95 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Τράπεζα. Στην πράξη θα πρόκειται για μία νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Παγκρήτιας μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 98 εκατ. ευρώ, που ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο του 2022, και έφερε ως νέο μεγαλομέτοχο στην τράπεζα την Thrivest, του επιχειρηματικού σχήματος Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου.

Η απόκτηση του δικτύου της HSBC θα αποτελέσει το βήμα για την εξωστρέφεια της Παγκρήτιας Τράπεζας σε όλη την επικράτεια. Ειδικότερα, στα 46 καταστήματα της Παγκρήτιας θα προστεθούν άλλα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη από την HSBC. Το «τόξο» της Βόρειας Ελλάδας, όπου η Παγκρήτια διαθέτει ήδη δύο καταστήματα, θα καλυφθεί στη συνέχεια με την απορρόφηση (ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο) της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Η τελευταία λειτουργεί με δύο καταστήματα, σε Κατερίνη (πολύ πλούσια περιοχή και με έκθεση στον ξενοδοχειακό τομέα όπου η Παγκρήτια έχει το expertise από την Κρήτη) και Σέρρες (περιοχή με ενεργειακά projects, βιοτεχνία και μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις). Παράλληλα, αναδιαρθρώνοντας το δίκτυό της στην Κρήτη, η Παγκρήτια θα ανοίξει προσεχώς καταστήματα σε Λάρισα, Ιωάννινα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, άνοιξε στην Πελοπόννησο κατάστημα στην Καλαμάτα και επίκειται το άνοιγμα καταστήματος στην Τρίπολη, ενώ ήδη η Παγκρήτια λειτουργεί με υποκαταστήματα στην Πάτρα και στα νησιά Μήλο, Χίο και Ρόδο.

• Η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η Παγκρήτια (με νέα προϊόντα, αύξηση καταθέσεων και δανείων, ψηφιακό μετασχηματισμό, συμμετοχή σε όλα τα εγγυοδοτικά και χρηματοδοτικά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είσοδο σε νέους τομείς όπως η ναυτιλία) συμβαδίζει με πλάνο πλήρους εξυγίανσής της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για την άνοιξη του 2024 προγραμματίζεται τιτλοποίηση κόκκινων δανείων της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ (το 90% δάνεια ΜμΕ) με την οποία ο δείκτης ΝΡΕ αναμένεται να υποχωρήσει στο 33% από 64% σήμερα. Η τιτλοποίηση θα «κάψει» κεφάλαια και θα απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 50 έως 70 εκατ. ευρώ. Η τιτλοποίηση θα προχωρήσει με τον «Ηρακλή 3» ή και χωρίς αυτόν. Στο τέλος του 2027 που αποτελεί τον ορίζοντα του πενταετούς business plan, ο δείκτης ΝΡΕ θα έχει υποχωρήσει στο 11%, δηλ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 280 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα νέα κόκκινα δάνεια της τελευταίας τριετίας κινούνται σε ποσοστό κάτω του 3%.

Ο σχεδιασμός της Παγκρήτιας Τράπεζας έχει στον ορίζοντα και τη συγχώνευση με την Attica Bank για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Στο πλαίσιο αυτό (και καθώς παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της Attica Bank έως το τέλος του τρέχοντος έτους), η Παγκρήτια θα προχωρήσει το φθινόπωρο σε due diligence της Attica Bank. Παράλληλο due diligence θα διεξαγάγει το ΤΧΣ στην Παγκρήτια. Παγκρήτια και Attica Bank θα προβούν επίσης στην εκπόνηση κοινού business plan για την επόμενη πενταετία. Τα παραπάνω, καθώς και η πρόσληψη κοινού συμβούλου που θα θέσει και το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, θα διαμορφώσουν την σχέση ανταλλαγής μετοχών Παγκρήτιας και Attica Bank, οδηγώντας στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης και στην δημιουργία του νέου οργανισμού. Μετά την συγχώνευση, το νέο ΔΣ θα αποφασίσει την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως επίσης και τον τρόπο εισόδου της νέας τραπεζικής οντότητας στο Χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι η συγχώνευση με την Attica Bank δεν αποτελεί δέσμευση της Παγκρήτιας και θα εξαρτηθεί από την πορεία εξυγίανσης της Attica Bank και την κρίση των μετόχων της Thrivest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider