Στα 500 δισ. δολάρια ξανά η χρηματιστηριακή αξία της TSMC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 500 δισ. δολάρια ξανά η χρηματιστηριακή αξία της TSMC
TSMC
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing επανήλθε στο «κλαμπ» της κεφαλαιοποίησης των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) επανήλθε στο «κλαμπ» της κεφαλαιοποίησης των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι επενδυτές ποντάρουν «χοντρά» στους τεχνολογικούς κολοσσούς εν μέσω της φρενίτιδας με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως το fund ARKQ της γνωστής Αμερικανίδας επενδύτριας, Κάθι Γουντ.

Το ARKQ αγόρασε μετοχές της TSMC αξίας -περίπου- 10 εκατ. δολαρίων, ενώ από την αρχή του 2023 η μετοχή της TSMC στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημειώνει άνοδο 44%. Η Morgan Stanley αύξησε αυτή την εβδομάδα την τιμή - στόχο της TSMC, επικαλούμενη την υψηλότερη ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλού κόστους προσαρμοσμένα προϊόντα ΑΙ. «Βλέπουμε την TSMC ως βασικό παράγοντα για τα μελλοντικά κέρδη ελέω της τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης της ηγετικής θέσης που κατέχει» έγραψαν οι αναλυτές.

Πάντως, η TSMC έχει εκφράσει επιφυλακτικότητα σχετικά με τις προοπτικές για την αγορά των smartphones που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος των εσόδων της, ενώ τα μηνιαία έσοδά της μειώθηκαν ξανά τον Μάιο, αφού καταναλωτές και εταιρείες μείωσαν τις δαπάνες για ηλεκτρονικά είδη.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της TSMC, Μαρκ Λιού, είχε δηλώσει πως η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με στόχο την παρασκευή ημιαγωγών για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ενδιαφέρον της TSMC έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειες που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστήσει την Ευρώπη πρωταγωνιστής στον κλάδο των ημιαγωγών παγκοσμίως μέχρι το 2030. Τον Απρίλιο η ΕΕ ενέκρινε ένα πακέτο ύψους 43 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε τσιπ και ημιαγωγούς, ενώ ανάλογα σχέδια στη Γερμανία έχουν λάβει επιδοτήσεις έως και 40% για την ολοκλήρωση παρόμοιων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Οι επενδυτές αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά όχι μια «σκληρή προσγείωση»

Τον «αντίπαλο» του Twitter σχεδιάζει η Meta

Σε νέο ιστορικό υψηλό οι μετοχές της Apple έπειτα από έναν χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider