AVE: Επέκταση στο retail και τα τρόφιμα με αιχμή τα Carrefour – Νέα επενδυτική στρατηγική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AVE: Επέκταση στο retail και τα τρόφιμα με αιχμή τα Carrefour – Νέα επενδυτική στρατηγική
AVE
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8 εκατ. ευρώ προχωρά o όμιλος AVE, ο οποίος επικεντρώνεται πλέον στο λιανεμπόριο καταναλωτικών αγαθών μέσω των καταστημάτων Carrefour. Στον σχεδιασμό και νέες κινήσεις στα τρόφιμα – ποτά, καθώς αφήνει τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας.

Τη στροφή στο λιανεμπόριο καταναλωτικών αγαθών μέσω των καταστημάτων Carrefour αλλά και στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων συνεχίζει ο όμιλος AVE, συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη αποχωρώντας παράλληλα από τον κλάδο της διανομής συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση του εισηγμένου ομίλου μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 8 εκατ. ευρώ

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου οι μέτοχοι καλούνται να ανάψουν το πράσινο φως για την ΑΜΚ των 8 εκατ. ευρώ αλλά και για την πώληση του ποσοστού 50% και 2 μετοχών που κατέχει η AVE στην «Kristelcom Limited», η οποία ελέγχει της εταιρείες Globalsat και Teleunicom, που έχουν ως αντικείμενο τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας, οικιακών μικροσυσκευών και αυτοματισμού γραφείου. Ακόμη, καλούνται να εγκρίνουν και την αγορά του 60% της εταιρείας ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour στη χώρα μας, «Retail and More» που σήμερα ελέγχει η «Kristelcom Limited» μέσω της Teleunicom.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχέδια απόφαση της ΕΓΣ της AVE η εταιρεία προτίθεται:

Αφενός να πωλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «KRISTELCOM LIMITED», ήτοι συνολικά 204.102 μετοχές (ποσοστό 50% + 2 μετοχές), (i) στην αγγλική εταιρεία με την επωνυμία «TETHYS LIMITED» (σ.σ. το family office του κ. Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη), κατά ποσοστό 24,999% ή 102.049 μετοχές, (ii) στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «VAPAD LTD» κατά ποσοστό 25,002% ή 102.052 μετοχές και (iii) στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «SPIDIS ENTERPRISES LTD» κατά ποσοστό 0,001% ή 1 μετοχή, έναντι συνολικού τιμήματος 6.000.058,80 ευρώ και

Αφετέρου, στην εκ μέρους της AVE αγορά, μέσω της 100% θυγατρικής της κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία «AVE PARTICIPATION LIMITED», των μετοχών που κατέχει η εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΛΕ ΓΙΟΥΝΙΚΟΜ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ Α.Ε.» στην εταιρεία με την επωνυμία «RETAIL AND MORE ΑΕ», ήτοι συνολικά 910.000 μετοχές, έναντι συνολικού τιμήματος 910.000 ευρώ (ποσοστό 60,67%).

Σημειώνεται ακόμη πως, «οι ανωτέρω συναλλαγές εκλαμβάνονται από τα συμβαλλόμενα μέρη ως ενιαία συναλλαγή, η ολοκλήρωση της οποίας προϋποθέτει την κατάρτιση όλων των σχετικών συμβάσεων».

Η στροφή στο retail μέσω των Carrefour

Η AVE με αυτή τη διπλή συναλλαγή διπλασιάζει το ποσοστό της στην Retail & More, η οποία πέρσι επανάφερε το σήμα της Carrefour στην ελληνική αγορά. Για το 2023 ο όμιλος εντατικοποιεί το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων το άνοιγμα περίπου 20 νέων καταστημάτων με την μέθοδο franchise με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και την επαρχία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας master franchiser της Carrefour ο όμιλος θα αναπτύξει καταστήματα με τα σήματα: Carrefour express, Carrefour market. Carrefour Bio, Carrefour Flash και Supeco.

Ακόμη αξιολογεί ευκαιρίες για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου, αλλά και ευρύτερες κινήσεις στον κλάδο των τροφίμων όπως η δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς και η αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών).

Είσοδος στο γάλα και στα τυριά

Στην πλαίσιο της περαιτέρω επέκτασης στα τρόφιμα-ποτά η AVE αποφάσισε την Μάρτιο, την σύσταση της «AVE DAIRY INDUSTRY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» με βασικό αντικείμενο εργασιών, μεταξύ άλλων, την αγορά και επεξεργασία γάλακτος παντός είδους και την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Το αρχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την κυπριακή κατά 100% θυγατρική AVE Participation Limited.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά το Εξοικονομώ 2023 – Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Real Estate: Αύξηση έως 60% των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές της Αττικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider