Ambrosia Capital: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ambrosia Capital: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους
Συνέχεια στο «ράλι» των μετοχών, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναμένει η Ambrosia Capital, που αυξάνει σημαντικά τις τιμές στόχους στη βάση της περαιτέρω ενίσχυσης του δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE.

Συνέχεια στο «ράλι» των μετοχών, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναμένει η Ambrosia Capital, στη βάση της περαιτέρω ενίσχυσης του δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις από τις αρχές του έτους, χάρη στη συνεχή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, με «οδηγό» την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), στη βάση του νέου περιβάλλοντος των υψηλότερων επιτοκίων και σε συνδυασμό με τις ισχυρές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού. Το πλαίσιο αυτό υποστηρίχθηκε περαιτέρω από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, που απομάκρυνε την όποια πίεση από τα δημοσιονομικά ισοζύγια, ενόψει των εκλογών, στηρίζοντας επίσης το διαθέσιμο εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών, το οποίο αποτελεί έναν σταθερά, βαρύνουσας σημασίας, παράγοντα για τον εγχώριο τουριστικό κλάδο.

Παράλληλα, οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, που σηματοδοτούν ουσιαστικά, το σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, μετά τον επερχόμενο δεύτερο εκλογικό γύρο, καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες ως προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, όπως αναφέρει η Ambrosia Capital, που παραθέτει και τους εξής «καταλύτες» που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανοδική κίνηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και δεν είναι άλλοι από: 1) την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους στη βάση των υψηλότερων επιτοκίων, που θα οδηγήσουν το δείκτη ROTE στο 13,2% το 2023 και στο 11,7% το 2024, 2) τις ισχυρές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού, για τη στήριξη της περαιτέρω μείωσης των δεικτών NPEs, 3) τις διανομές μερισμάτων που πιθανότατα θα επανέλθουν κατά το επόμενο έτος.

Παράλληλα, ο επενδυτικός οίκος αναμένει για φέτος, πως οι τράπεζες με τις περισσότερες καταθέσεις ταμιευτηρίου, όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι της Alpha Bank και της Eurobank, προτιμώντας μάλιστα τις δύο πρώτες, καθώς διαθέτουν μια μεγαλύτερη βάση εργασιών και δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, σε μια χρονιά άλλωστε, που οι προσδοκίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα για τα ελληνικά assets.

Αναλύοντας περισσότερο το σκέλος των καταθέσεων, η Ambrosia εστιάζε και δίνει μεγαλύτερο βάρος, στις περιπτώσεις της Εθνικής και της Πειραιώς, όπου η «στροφή» προς τις προθεσμιακές καταθέσεις είναι απίθανη, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλά και οι καταθέτες πιθανότατα χρειάζονται ανά πάσα στιγμή μια πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια. Το 81% των καταθέσεων της Εθνικής σε ευρώ, αφορά βασικές καταθέσεις, δηλαδή καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, με μέσο υπόλοιπο μικρότερο από τα 4.000 ευρώ, ενώ από την άλλη, το 47% των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε ευρώ βρίσκονται στο τμήμα των καταθέσεων ταμιευτηρίου με μέσο υπόλοιπο τα 3.000 ευρώ.

Η Eurobank, από τη μεριά της, διαθέτει μια υψηλή πλεονάζουσα ρευστότητα που αντισταθμίζει, σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών επιδράσεων που είναι πιθανό να έχει από την ύπαρξη μιας πιο «εύπορης» βάσης καταθετών. Επιπλέον, το νέο business plan της Alpha Bank υποδηλώνει ότι ο δείκτης ROTE θα συγκλίνει με αυτόν των υπολοίπων συστημικών στα τέλη του 2025, ενώ θα υστερεί φέτος και πιθανότατα και κατά το 2024.

Παράλληλα, με το 85% περίπου των δανειακών χαρτοφυλακίων να είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, σε συνδυασμό με μια πιο αργή ανατιμολόγηση των καταθέσεων, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% σε ετήσια βάση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, και με ετήσιο ρυθμό αύξησης, CAGR, της τάξεως του 9,3% για το 2022 - 2025, (λόγω των υψηλότερων επιτοκίων) ωθώντας το δείκτη ROTE στο 13,2% για φέτος. Οι χαμηλοί δείκτες δανείων προς καταθέσεις και αυτού του είδους και βάρους καταθέσεις, που θα περιορίσουν τη στροφή προς τις πιο «ακριβές» προθεσμιακές, αναμένεται να υποστηρίξουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δυναμικής κατά το επόμενο, όπου ο δείκτης ROTE θα φτάσει στο 11,7%.

Συμπληρωματικά σε αυτά, τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση των τιμών των ακινήτων, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής, έχουν διατηρήσει σε χαμηλά - μέχρι στιγμής - επίπεδα το σχηματισμό NPEs. Ενώ, η Ambrosia αναμένει μια ήπια αύξηση των σχηματισμών κατά τα επόμενα τρίμηνα, ελέω και των υψηλότερων επιτοκίων, τα υψηλότερα αποτελέσματα της τακτικής εξυπηρέτησης (curings) σε συνδυασμό με την σταθερή αύξηση των δανείων, θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη NPE για τις συστημικές τράπεζες από το 6,2% στα τέλη του 2022, στο 5,2% το 2023, στο 4,7% στα τέλη του 2024, φτάνοντας στο 4,2% το 2025.

Ως προς το σκέλος των μερισμάτων, και οι τέσσερις διοικήσεις των τραπεζών ενημέρωσαν στα αποτελέσμα του πρώτου τριμήνου ότι είναι πιθανό να επανεκκινήσουν τις διανομές το 2024, από τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023. Η Eurobank έκανε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός έναντι των υπολοίπων, λαμβάνοντας έγκριση από τον SSM για την επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ (1,4%) το 2023, με την Ambrosia να αναμένει, ότι η αυτή και η Εθνική θα πρωτοστατήσουν το επόμενο έτος, με μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 4,5% και του 4,3%, αντίστοιχα.

Νέες τιμές στόχοι και δείκτες αποτίμησης

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ambrosia επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» και για τις τέσσερις μετοχές των τραπεζών, αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, θέτει τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank από 1,40 ευρώ προηγουμένως (συμπεριλαμβανομένης μιας μερισματικής απόδοσης 3,4%), στα 2,05 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank από 1,35 ευρώ πριν (συμπεριλαμβανομένης μιας μερισματικής απόδοσης 4,5%) στα 7,95 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 4,45 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης μιας μερισματικής απόδοσης 4,3%) και στα 3,95 ευρώ για την Τράπεζας Πειραιώς από 1,60 ευρώ προηγουμένως (συμπεριλαμβανομένης μιας μερισματικής απόδοσης της τάξεως του 1,8%).

- Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2023 στο 0,57x και στο 0,53x για το 2024, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 10,2% και στο 10% για τα δύο έτη, προσαρμοσμένα στα AT1s. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 13,9% και στο 14,5% αντίστοιχα, με τον αναλυτή να θέτει κόστος ιδίων κεφαλαίων 15,3%.

- Από την άλλη, η Eurobank διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2023 στο 0,76x και στο 0,69x για το 2024, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 14,9% και στο 12,7% για τα δύο έτη. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 16,5% και στο 17,2% αντίστοιχα, με τον Ambrosia να θέτει κόστος ιδίων κεφαλαίων 14,5%.

- Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2023 στο 0,8x και στο 0,74x για το 2024, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 14,8% και στο 12,5% για τα δύο έτη. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 17,3% και στο 18,1% αντίστοιχα, με τον αναλυτή να θέτει κόστος ιδίων κεφαλαίων 14,5%.

- Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ambrosia Capital, διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2023 στο 0,59x και στο 0,53x για το 2024, για δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 12,7% και στο 11% για τα δύο έτη, προσαρμοσμένα στα AT1s. Ο δείκτης CET1 Fully Loaded αναμένεται να φτάσει στο 12,9% και στο 14% αντίστοιχα, με τον αναλυτή να θέτει κόστος ιδίων κεφαλαίων 15,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

Axia για ελληνικές τράπεζες: Συνέχεια στις εντυπωσιακές επιδόσεις - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider